Tickets
Shop
Marathon 22 apr 2023

Marthijn Mulder ‘op stage’ bij Marathonteam Reggeborgh

Marathonschaatser Marthijn Mulder zal komend seizoen meetrainen met het marathonteam van Reggeborgh. De winnaar van de eerste Grand Prix in Luleå van 2022 komt over van A6.nl. Tijdens wedstrijden zal de 24-jarige voor Team Vangnet uitkomen, een initiatief van de KNSB.

Foto : Gary Hekman, alias 'De Grote Plaat'

De Staphorster is erg blij met de kans die hem geboden wordt. “Het is eigenlijk dezelfde constructie als Max van Honschoten vorig jaar had. Een soort stageplek, zo kun je het zien. Ik ging onlangs weg bij A6.nl en had nog geen ploeg. Er waren niet heel veel opties over. Veel teams waren al vol.  In Zweden kwam ik voor het eerst met Roy Boeve, ploegleider van Marathonteam Reggeborgh, in gesprek over de plannen voor komend jaar. Ik vertelde hem dat ik het nog niet wist en ermee bezig was. Een poosje geleden belde Roy om te kijken wat we ervan konden maken en of deze ‘stageconstructie’ mogelijk en haalbaar was. Het ging vervolgens allemaal heel snel.”

Mulder kan met alle trainingen van de groene formatie meedoen en krijgt kleding van Reggeborgh om in te trainen. “Erg mooi dat dit kan. Ik mag me nu in het zweet jagen met Crispijn Ariëns, Gary Hekman, Ronald Haasjes, Casper de Gier, Bart en Evert Hoolwerf. Als je me dit vier jaar geleden had gezegd, toen ik begon met schaatsen, had ik er gelijk voor getekend.”

“Ik geloof dat Roy Boeve mij beter kan maken. Hij zei: ‘Je kunt hard schaatsen, maar zowel op natuur- als kunstijs is er nog veel te leren. Vooral op technisch vlak.’ Ja, mijn techniek is echt waardeloos”, lacht hij.

Mulder mag gelijk aan de bak tussen zijn nieuwe ploeggenoten. | Foto : Gary Hekman, alias 'De Grote Plaat'

"Er is een aantal teams dat eenzelfde constructie toepast: meetrainen, terwijl je koerst in het pak van Team Vangnet. Ik zal in de wedstrijden bijvoorbeeld rijden met Arjan van Damme, terwijl hij bij Sprog traint. Verder heb ik geen idee wie er nog meer vanuit het opvangteam van de KNSB aan de start zullen verschijnen. Het liefst wil je tijdens de wedstrijden natuurlijk in een ploeg zitten met de jongens waar je mee traint. Aan de ene kant hoor je erbij en aan de andere kant niet, maar het mag de pret niet drukken. Ik denk dat het mij op natuurijs enorm zal helpen."

“Tijdens wedstrijden zullen mijn trainingsmaten van Reggeborgh mij niet mogen helpen. Andersom evenmin. Alleen het logo van de formatie komt op mijn pak te staan. De andere jongens van de KNSB-ploeg zie ik alleen tijdens de koers. Hierdoor zullen we nooit een team worden. Ik zal zoveel mogelijk mijn eigen races rijden. Je hoeft alleen maar met jezelf rekening te houden en je kunt zelf kansen pakken; ook wel eens lekker”, aldus de Staphorster.

Mulder komt over van A6.nl, waar hij een jaar heeft getraind onder Manon Kamminga. “Het was een hartstikke mooie ploeg met zowel goede mannen als vrouwen. Ik kijk terug op een fijn jaar. Omdat Manon en enkele rijders bij de ploeg weggingen, was het voor mijn gevoel niet meer de plek waar ik beter kon worden en daarom wilde ik op zoek naar wat nieuws.”

De glimlach op het gezicht van Mulder; hij is blij met zijn overstap. | Foto : Gary Hekman, alias 'De Grote Plaat'

De mannen bij Reggeborgh zijn geen vreemden voor de 24-jarige. “Ik kan met al die jongens goed opschieten. Ronald is mijn beste vriend, Casper ken ik al jaren en met Bart koers ik al van jongs af aan. Omdat Gary getrouwd is met Manon, heb ik ook met hem veel contact gehad. En vanuit de Barre Beukers zijn er vele linkjes te maken.”

“Ik ga niet te gek doen, want het niveau in deze ploeg ligt hoog. Er is gelukkig goede begeleiding, dus dat scheelt”, klinkt het zelfbewust. Vooral voor Mulder is dit een belangrijk aandachtspunt. In de zomer van 2020 kreeg hij de diagnose myelofibrose, een zeldzame vorm van kanker. “De laatste tijd gaat het eigenlijk wel goed. Ik heb hoge pieken en diepe dalen, zeg ik altijd.”

Vorige zomer ging het even wat minder. “Vooral mentaal. Ik was constant aan het denken. Dankzij Manon, die mij doorverwees naar iemand om erover te praten, stond ik er in de winter weer. Vanaf oud en nieuw heb ik niets te klagen en gaat het een stuk beter. Ik ben nog niet genezen, maar ik heb nu meer structuur in mijn werk en het trainen gevonden. Normaal vloog ik van hot naar her. Als ik mijn rust pak, gaat het prima.”

Op tijd aan de bel trekken, vooral in een team vol trainingsbeesten, zal een grote uitdaging worden. “Ik voel redelijk goed aan wat ik wel en niet kan, maar ik weet ook dat ik daar niet heel goed naar luister. Het blijft iets om voor op te passen. Door zwaar te trainen, kan mijn gezondheidssituatie in ieder geval niet erger worden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan