Tickets
Shop
Nieuws 20 okt 2022

Podcast Barre Beukers: ongepolijst luistervoer voor schaatsfans

Een stel grappige sportmakkers dat rap van tong is, veel kennis van zaken heeft, enthousiasme uitstraalt en het bovenal leuk vindt de liefde en passie voor de stiel - marathonschaatsen en inlineskaten - in woorden te delen met de fans van deze disciplines. Hoogste tijd om de Barre Beukers en hun gelijknamige podcast voor te stellen, nu het marathonseizoen bijna losbrandt.

Foto : Eigen foto

“Zonder wrijving geen glans. Hoge bomen vangen veel wind en als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Spreekwoorden zijn niet altijd waar, maar ook zeker niet dwaas. Want vanavond gelden ze ook voor de haas (hier wordt Ronald Haasjes bedoeld, red.). Pa en ma zijn op vakantie naar Zeeland en voilá, de Barre Beukers zijn in hun huisje beland. De koelkast is rijkelijk gevuld en de microfoons staan weer klaar, dus er wordt weer geluld. We beginnen aan podcast nummer 18 en zijn dus officieel volwassen."

"Wellicht een goed moment voor Ronald (Haasjes, red.) om naar een eigen huisje te verkassen. Hij wacht nog op een vrouwtje om zijn leven op te fleuren en wellicht opent zijn rood-wit-blauwe pakje wat deuren. Als ze eenmaal weten hoeveel geld deze jongen heeft, geld waar de gemiddelde skeeleraar jarenlang van leeft. Want terwijl de Tour de France-coureurs zich tegoed doen aan startgelden, zijn de skeeleraars in Nederland arm maar gelukkig, en wel onze helden… (dat rijmt wel)."

Gerwin Smit (r): man van de pakkende introducties. | Foto : Eigen foto

"We maken ons op voor de meest barre tocht op 125 millimeter-wielen, over boerenwegen vol stront en blokkades door scootmobielen. We gaan het hebben over Poederoijen waar de finale om de Marathon Cup werd verreden, over Hallum, over olympisch kampioenen die hier over verlaten, Friese wegen foeteren, over Marijke Groenewoud die de barbecue voor zaterdag al klaar heeft staan en druk bezig is biefstukjes te prepareren, en we gaan het hebben over Big Gary (Hekman, red.) die daags na de opname van de vorige podcast - waarin hij heel veel bier dronk - eindelijk verlost is van de vloek van het rood-wit-blauwe pak en eindelijk weer eens een skeelerwedstrijd won. Dit is de Barre Beukers podcast nummer 18, voor en door barre beukers.”

Het is een alleraardigste introductie die Gerwin Smit een maand of twee terug als een volleerd presentator de microfoon injaagt, terwijl zijn drie vrienden, oude trainingsmaten – allen uit Rouveen of Staphorst afkomstig, van Belgisch abdijbier genieten, om na het betoog-op-rijm hun goedkeuring uit te spreken. Zo vertrekken de vier aan de keukentafel in huize Haasjes voor weer een uur van praten, dollen, of stellingen poneren over de wereld waarin ze verkeren, dan wel die van de zijlijn zo goed mogelijk proberen te volgen. “Let wel, zonder pretenties”, waarschuwt spreekstalmeester Smit na zijn frivole openingsminuut. “Het is niet van: zie ons nou de Barre Beukers zijn, die even een podcast hebben opgenomen.” “Nee, nee, zeker niet”, haast Ronald Haasjes zich om meer nuance aan te brengen. “We zijn liefhebbers van het (marathon)schaatsen, het skeeleren en daar maken we een praatje over. Dat deden we in het verleden vaker, na onze gezamenlijke trainingen. Alleen tegenwoordig in een microfoon…”

Ronald Haasjes, letterlijk op handen gedragen door zijn broers Christian en Jurrian. | Foto : Neeke Smit

Die gesprekken gaan intussen al bijna een jaar op deze manier. De eerste aflevering dateert van 24 november 2021. Bij deze sessie zijn Haasjes, rijder bij het marathonteam van Reggeborgh, Smit, de al even gestopte atleet, Marthijn Mulder van A6.nl, en Kevin van der Horst van Okay/KPMS present. Jurrian Haasjes (ook A6.nl) ontbreekt wegens vakantie. Hoe komt zo’n sessie tot stand? Ze appen rond, prikken een moment en verzamelen zich om meningen, halve en hele waarheden te ventileren of zijn verbaasd of verbijsterd over de dingen die gebeuren.

“We luisterden altijd naar de podcast van Wichert Hoekert, die meestal niet zoveel haast had om een nieuwe te lanceren”, aldus Smit. “We informeerden eens naar de reden, er ontstond een gesprek en het volgende hoofdstuk was dat wij het zouden proberen, met assistentie van Wichert. Hij had de apparatuur, de kennis en dat maakte onze start wat eenvoudiger.”

Barre Beukers in ontspannen modus, van links naar rechts: Kevin, Gerwin, Marthijn, Jurrian en Ronald. | Foto : Neeke Smit

Hoekert helpt nog steeds met de montage. “Dat is wat minder dan in het begin, toen hij de hele opname terugluisterde en elke verspreking eruit haalde”, weet Mulder. “Nu wordt er een begintune en een eindmuziekje aan toegevoegd en knalt hij ’m online.” Hij noch de anderen kennen de statistieken over het aantal luisteraars. “Een keer zijn er een man of duizend geweest die een aflevering hebben gehoord”, meent Van der Horst. “Dat zal wel de max zijn; om een groter publiek te krijgen, moet je denk ik meer aandacht aan de langebaan geven.” “Of meer gasten in de uitzending halen”, denkt Mulder. “We hebben Kjeld Nuis weleens gevraagd, maar die wilde niet. En vrouwen zijn heel moeilijk te strikken, die durven niet zo goed”, weten Haasjes en Van der Horst. "Marijke Groenewoud is de enige voor wie het geen probleem was. Zij deed er ook niet moeilijk over."

Marthijn Mulder is érg goed op de hoogte van het marathonnieuws. | Foto : Neeke Smit

Wie er al wel zijn aangeschoven: Gary Hekman, Roy Boeve, de net genoemde Marijke Groenewoud, Jorrit Bergsma. Op het moment van dit interview hebben de vier er geen weet van dat in de eerstvolgende podcast de Belgische olympisch kampioen mass start Bart Swings te gast zal zijn. Dat anderhalf uur durende onderhoud is meer dan de moeite waard om te beluisteren (hier is de link). Hoewel de mannen trachten op de schaal van improviseren steeds zo hoog mogelijk te scoren, zoeken ze ook naar iets meer structuur. “Maar daar is met name Jurrian goed in”, verzekert Van der Horst. “Als het maar niet te punctueel wordt en we teksten moeten oplezen. Gerwin schrijft een intro dat hij dan opleest, wij gaan er vervolgens blanco in, het liefst zonder een onderwerp vooraf te hebben doorgenomen. Anders wordt het veel minder leuk om te vertellen.”

Omdat de meerderheid van het vijftal tot het peloton van marathonners of skeeleraars behoort, zijn er nauwelijks geruchten of nieuwsfeitjes die niet bekend zijn. De vraag is alleen hoe je daarmee moet omgaan. “Oh, als we wat weten, dan laten we meestal Gerwin het zeggen. Daarmee voorkom je een beetje dat je zelf voor een wedstrijd in de kleedkamer wat raar wordt aangekeken”, merkt Haasjes lachend op. Van der Horst: “Wanneer in januari het transfercircuit op gang komt, is het zeker zaak dat je meer afweegt wat wel en niet kan worden geroepen.” Mulder: “Dat Reggeborgh met een marathonploeg zou komen, wisten we al veel langer. Maar was het aan ons om dat wereldkundig te maken. We hebben er in de podcast waar Roy Boeve aan het woord kwam wat over gespeculeerd. Hij zei dat er ‘binnenkort veel meer mooi nieuws zou volgen’, waarop wij reageerden door te zeggen dat zijn ploeg zou worden overgenomen door Reggeborgh. Boeve ontkende glashard, maar een dag later werd het snel online bevestigd. Kennelijk voelde hij dat de grond onder zijn voeten wat te heet aan het worden was, hahaha!” 

Als er iemand wat structuur kan geven aan de podcast, is het Jurrian Haasjes. | Foto : Neeke Smit

Hoe de Barre Beukers de winter in trekken, is volstrekt onbekend. Vastomlijnde plannen bestaan er niet, de houtje-touwtje-manier van produceren bevalt de heren prima. Lekker voor de vuist weg lullen doen ze dan ook in de nieuwste editie, nummer 21: de grote voorbeschouwing op het marathonseizoen. Of, zoals de eigen aankondiging luidt: ‘Wij blikken alvast uitgebreid vooruit en bespreken de nieuwtjes en wetenswaardigheden per team. Wie dragen er geen onderbroek? Welke verrassende ploegleidsters gaan de show stelen naast de baan? En wat gaat B77 doen? Luister nu en je bent helemaal klaar voor een winter oer-Hollandse schaatssport!’

Het advies van Schaatsen.nl: aanhaken!

Hier te beluisteren


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan