Tickets
Shop
Inlineskaten 15 apr 2023

Bart Hoolwerf heeft internationale ambities bij het inlineskaten

De winters staan voor Bart Hoolwerf sinds enkele seizoenen in het teken van de mass start. Om tactische ervaring op te doen én omdat hij het spelletje zo mooi vindt, zal de rijder van Reggeborgh komende maanden vaker te zien zijn op de inlineskates. Met als doel het EK in Frankrijk.

Foto : Neeke Smit

Tijdens de eerste KNSB Baan/weg competitie in Heerenveen reed Bart Hoolwerf comfortabel in de rondte. Vaak passeerde hij bij de punten-/afvalkoers als eerste de streep, waardoor hij het onderdeel op zijn naam kon schrijven. En dat terwijl de rijder nog slechts anderhalf maand geleden zilver won op het WK Afstanden. “We zitten nog in de laatste fase van de rust, eigenlijk rol ik net uit mijn vakantie. Het is de vierde keer dit jaar dat ik de skeelers heb aangetrokken. Vorige week een half uurtje, afgelopen woensdag mocht ik meetrainen met de Nederlandse voorselectie en gisteren nog een uurtje.”

“Het voelde al best wel makkelijk. Ik heb een heel goede winter gedraaid en dat niveau verlies je niet zomaar in drie of vier weken tijd. Bovendien heb ik de draad inmiddels alweer een beetje opgepakt met enkele fietstrainingen”, verklaart Hoolwerf zijn winst.

Het was de eerste wedstrijd van vele, want de schaatser wil zich weer meer toeleggen op het inlinen. Afgelopen bleef het vooral bij landelijke competities, maar het internationale veld is geen geen onbekend terrein voor de Eemdijker. Bij de junioren werd hij al eens Europees kampioen op de weg en vorig jaar was hij nog de beste van Nederland op de puntenkoers. “Het spelletje is fantastisch. Hoe je door de bochten jaagt in een peloton, wat een fijn gevoel. Ik blijf deze sport zeker altijd beoefenen.”

'Door de bochten jagen' met Bart Hoolwerf. | Foto : Neeke Smit

Resultaten uit het verleden en op het ijs bieden internationaal geen garanties, weet ook Hoolwerf. “Daar is het niveau veel hoger. Dan moet ik echt aan de bak. Ik heb nog geen idee hoe ik ervoor sta. Waarschijnlijk word ik wel even met de neus op de feiten gedrukt. Maar dat is goed, dan heb ik weer dingen om aan te werken.”

Het programma voor de zomer is nog niet af, maar Hoolwerf hoopt aan de start te staan van het EK in Frankrijk. “Als het past in ons schema, wil ik graag meedoen. Ik denk dat het goed is voor de sport en voor mezelf. De mass start is vaak chaotisch, net als het skeeleren. Dus echt dat racen moet ik weer een beetje terugkrijgen. Ik denk ook dat het een goede prikkel is om van de zomer een keer mijn topvorm aan te raken. Daarnaast vind ik het leuk”, benadrukt de 25-jarige rijder opnieuw. Na het Europese titeltoernooi in juli zal hij het vizier weer op het schaatsen richten, waardoor Hoolwerf het WK Inlineskaten sowieso aan zich voorbij laat gaan.

Zou Hoolwerf hoge ogen kunnen gooien internationaal? | Foto : Neeke Smit

Kay Schipper wint tumultueuze finale
Vier mannen maakten zich op voor de eindstrijd op de 500 meter: Glenn Nijenhuis, Rémon Kwant en de gebroeders Schipper. Voor Kwant een mooie manier om te laten zien dat zijn harde werken in Italië geloond had. Helaas was de finale voor hem al snel afgelopen, een tweede valse start van de dag zette een streep door zijn sprintafstand. Na een incident met Rick Schipper werd ook Glenn Nijenhuis gediskwalificeerd. Hierdoor kwamen alleen Kay en Rick Schipper op reglementaire wijze over de finish. “Een heel gekke finale. Eigenlijk hoopte ik hier een show neer te zetten, een mooie kick-off van het seizoen. En even kijken hoe de krachtsverhoudingen liggen”, vertelt de winnaar, Kay Schipper.

Terwijl hij zelf de 500 meter en de puntenkoers moest rijden, was hij ook in de weer om te coachen. “Je moet veel energie hebben om dat te kunnen combineren, maar ik haal er ook energie uit.” Die wisselwerking bleek ook wel langs de baan. Tussen zijn races door bemoeide Schipper zich met de jongere skeeleraars, tijdens zijn wedstrijden werd hij door hen luid aangemoedigd. “Nu ben ik toch wel relaxed, het is het begin van het seizoen en we nemen het niet op tegen de wereldkampioenen. Een foutje is nog te accepteren.”

'Een foutje is nog te accepteren', maar Schipper bleef, in tegenstelling tot veel concurrenten, foutloos op de 500 meter en kwam juichend over de streep. | Foto : Glenn Wassenbergh

De gebroeders Schipper zetten zich naast het coachen ook op andere manieren in om de sport in Nederland te laten groeien, door bijvoorbeeld het organiseren van trainingskampen en clinics. Veelvoudig wereldkampioen Joey Mantia was onder andere te gast. “Wij kennen Joey sinds 2015, toen hij tijdens zijn verblijf in Nederland twee weken bij ons op de zolder sliep. Als twee jonge ventjes zorgden wij voor hem. Nu is hij weer voor langere tijd in ons land, dus bespraken we met hem de mogelijkheden voor een clinic. Hij brengt een stukje uitstraling mee en kan goed uitleggen. Bovendien had hij ook voor mij verfrissende feedback  Ik heb niet vaak meer dat iemand mij technische tips geeft. Naast Joey hebben Desly Hill en Michel Mulder clinics gegeven. Wij helpen graag mensen in Nederland die de sport omarmen", aldus Kay Schipper.

Desondanks is het de broers er alles aan gelegen om deze zomer hoge ogen te gooien. Met de internationale toernooien in hun achterhoofd hebben ze zich weer aangesloten bij de trainingen van de nationale voorselectie. “Voor mij gaat het niet alleen om een plekje in de EK-selectie, maar ook om de weg ernaartoe. Dat is belangrijker dan het reisje naar Frankrijk. Of het dan wel of geen succes is, is niet erg. Als de route maar goed voelt. Met twee nieuwe assistenten is er een mooie stap vooruit gezet, ik heb er zin in.”

Benieuwd naar alle resultaten van de eerste landelijke wedstrijd? Kijk dan hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan