Tickets
Shop
Langebaan 02 apr 2023

Aron Romeijn: 'Ik ben rustiger en socialer geworden'

Jarenlang stoppen topsporters alles in hun carrière. Ze offeren veel op, hebben minder oog voor hun omgeving en zijn de hele dag bezig met dat ene doel. Maar hoe vergaat hen het leven zonder schaatsen? In deze serie komen verschillende ex-schaatsers aan bod. Wat doen ze nu en welke uitdagingen kwamen ze tegen? Allereerst: Aron Romeijn.

In 2022 stopte Aron Romeijn als rijder van IKO met zijn schaatscarrière. Een zesde plaats op het NK Afstanden van 2018, waardoor hij een World Cup mocht rijden, was één van zijn hoogtepunten. Net als de nationale titels op de pure sprint. “Ik liep al een tijdje mee. Op een gegeven moment voel je dat het mooi is geweest, de handdoek had ik helemaal uitgewrongen. Als schaatser heb ik nooit veel geld verdiend, dus ik wilde verder kijken. Na mijn vakantie kwam ik in contact met marketingbureau Flowhub en videobedrijf Videofixers, die nauw samenwerken. Omdat ik daar aan de slag kon, had ik weinig last van een zwart gat.”

Bovendien vond Romeijn een nieuwe sportieve uitdaging. “Mijn vader wilde al heel lang met mij Epic Israel (een mountainbikewedstrijd) rijden. Eigenlijk had hij al uit zijn hoofd gezet dat het ooit nog ging gebeuren. Toen ik hem belde dat ik stopte, zei ik één zin later dat er eindelijk tijd was om naar Israël te gaan. Ik heb me helemaal op die uitdaging gestort. Na mijn carrière focuste ik me dus gelijk weer op het volgende doel. Al was dat uiteraard op een heel ander niveau. Linksom of rechtsom, altijd heb ik weer een nieuwe missie.“

Met zijn vader beleefde Romeijn sporten op een heel andere manier. Samen kwamen ze over de streep in Israël.

“Ik begon bij Flowhub en Videofixers parttime te werken als sales en marketing manager, in driekwart jaar heb ik dat opgebouwd naar fulltime. Na jarenlang elke dag bezig te zijn met mijn sport had ik weleens zin in een feestje of wilde ik genieten van de zomer. Bovendien dacht ik dat ik mezelf keihard tegen zou komen als ik gelijk vijf dagen in de week zou gaan werken. Ik kreeg de bevestiging dat ik goed bezig was”, vertelt Romeijn.

De 31-jarige ex-schaatser merkt dat hij meer lucht heeft gekregen. “Het leven draait niet meer alleen om mij en het schaatsen. Ik ben veranderd; rustiger geworden en socialer naar mijn familie en vrienden toe. Topsport was emotioneel pittig voor mij. Als ik fysiek aanwezig was, waren mijn gedachten vaak nog bij de sport. Sinds ik gestopt ben, merk ik er meer ruimte voor mijn omgeving is.”

Luisterend naar Romeijn kan geconcludeerd worden dat hij makkelijk zijn draai gevonden heeft na zijn carrière. Toch twijfelt hij er niet aan of hij niet te laat gestopt is. “Als ik in 2020 gestopt was, toen ik wegens een virus niet kon schaatsen, zou ik het gevoel hebben gehad dat ik door de achterdeur de sport had verlaten, met een heel vervelend gevoel. Nu heb ik er een punt achter gezet omdat ik wist dat het mooi was geweest. Ik probeerde me terug te knokken en uiteindelijk is dat gelukt. Daar ben ik trots op.”

Het schaatshoofdstuk is afgesloten, maar de lessen neemt Romeijn mee. “De rode draad in mijn carrière was altijd beter worden. Zorgen dat je blijft groeien. Dan zie je dat je progressie kan blijven maken. Die groeimindset en die positiviteit hoorde ik ook terug van collega’s het afgelopen jaar. Het werkte aanstekelijk. Topsport is een enorme levensles geweest.”

Na een jaar in de marketing wil Romeijn zijn blik verruimen. Hij slaat een nieuwe weg in, die hij nog even voor zichzelf wil houden. Eerst gaat hij rondreizen door Azië. “Een heel mooi avontuur, naar Vietnam, de Filippijnen en waarschijnlijk Indonesië om nieuwe ervaringen op te doen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan