Tickets
Shop
Langebaan 26 okt 2022

TalentNED: Met hulp van Ireen Wüst naar WCKT

De schaatsers van TalentNED maken zich op voor het World Cup Kwalificatietoernooi. Onlangs versterkte Ireen Wüst het team als topsportmentor. Hoe kun je beter aan de start verschijnen dan met Nederlands meest succesvolle olympiër aller tijden aan je zijde?

Foto : Douwe Bijlsma/Orange Pictures

Het antwoord op deze vraag weet Meike Veen: "In ieder geval overeind blijven tijdens een fietstraining." Het is voor de 18-jarige uit Westerlee haar eerste jaar bij TalentNED en het zou haar debuut worden op het WCKT. Een harde val op woensdag tijdens een rustig rondje op de fiets leverde haar een gebroken elleboog en een operatie op. Hierdoor komt er een streep door presteren in een vol Thialf. “Ja, heel erg balen. Ik kwam met iemand naast me in de knoop, waardoor ik hard ten val kwam op mijn elleboog. Omdat het een lelijke breuk is, moet het geopereerd worden.”

Veen was er klaar voor en had zich op haar eerste Holland Cup ooit geplaatst voor drie afstanden op het WCKT: de 500, 1000 en 1500 meter. Ireen Wüst heeft in korte tijd al veel betekend voor Veen. “Ireen blijft op de woensdag bij ons op de Academie slapen. Hierdoor ziet ze hoe ieders routine is in de avond en de ochtend. Ze bouwt een goede band met ons op. Ze eet mee en is regelmatig aanwezig bij trainingen en wedstrijden. Als iemand er even doorheen zit of als een training niet zo goed gaat, dan is ze er. Ze geeft goede tips, kan je overal bij helpen en je kunt je ei bij haar kwijt.”

Meike Veen reed tijdens de Holland Cup 1 / IJsselcup in Deventer een baanrecord op de 1000 meter bij de Junioren A. | Foto : Douwe Bijlsma/Orange Pictures

De combinatie tussen lol en serieus is er ook. “Laatst reed ik een drie kilometer in Thialf. Bij de wedstrijden ervoor had Ireen bij mij gezien dat ik bij het uitgaan van de bocht geen extra overstap maak. In het begin van haar carrière maakte Ireen dezelfde fout. Ze zei tegen mij: ‘Tijdens jouw drie kilometer ga ik in de bocht kijken en schreeuwen. Bij iedere bocht waar jij die extra stap niet maakt, moet je mij een koffie betalen'. Dit houden we er nu in, want het was een goede motivatie voor mij om de juiste bochten te rijden. Ik heb haar overigens nog niet gehoord over speciale koffies, zoals een cappuccino of iets dergelijks. Breng haar maar niet op ideeën”, knipoogt Veen.

Wüst was gedurende haar schaatscarrière een rijdster die na tegenslag telkens sterker terug wist te komen. Iets waar Veen, nu met een gebroken elleboog, eveneens veel aan kan hebben. “Ja, ook hiermee kan ze me vast heel goed helpen. Dan toch maar met een andere reden een koffietje met haar doen,” lacht ze als boerin met kiespijn.

De 19-jarige Chris Fredriks heeft zich voor de 500, 1000 en 1500 meter bij de mannen geplaatst. Het is voor de schaatser uit Deventer zijn derde seizoen bij TalentNED. “Ik zit op mijn plek, ondanks dat ik vorig jaar gehoopt had door te stromen naar een commerciële ploeg. Ik begon sterk aan het seizoen, maar vlak voor het NK Allround kreeg ik corona. Dan val je buiten de boot ten opzichte van de jongens die wel die stap hebben gemaakt. Het is nu aan mij me dit seizoen alsnog te presenteren aan de commerciële teams."

Fredriks is blij met de komst van Wüst. “Het is super om te leren van de beste olympische atlete van Nederland. Hoe je een wedstrijd benadert, de warming-ups; tips op allerlei vlakken. Hier kun je uiteraard je eigen draai aan geven, maar ze duwt ons in de goede richting.”

Het kwam voor hem niet als een verrassing dat de zesvoudig olympisch kampioene zich bij het team aansloot. “Ireen trainde vorig jaar al vaker met ons mee. Toen pikte ik al wat dingen op. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ze zich eerder bij ons zou aansluiten nadat ze stopte. Dit gebeurde vrij laat”, grapt hij.

Chris Fredriks: "Het is nu aan mij me dit seizoen alsnog te presenteren aan de commerciële teams." | Foto : Douwe Bijlsma/Orange Pictures

Het sociale van Wüst valt Fredriks op. “Alles dat je op tv ziet, is in het echt toch anders. Dan zie je niet alleen de serieuze sporter, maar ook het geouwehoer eromheen en de menselijke kant van haar. Dat vind ik erg leuk. Ik heb van haar geleerd dat als het iets minder gaat, om dan rustig te blijven. Een slechte training hoeft niet te betekenen dat het bij de wedstrijd of de volgende training ook mis zal gaan.”

Fredriks droomt ervan om net als Wüst olympisch kampioen te worden. “Welke sporter wil dit niet? We doen dit stap voor stap. Het is niet iets van vandaag op morgen. Zo werkt het helaas niet. Eerst het WCKT maar eens goed zien te rijden.”

Voor Jade Groenewoud (18) is het haar tweede seizoen bij TalentNED. Ze zal op de 1500 en de 3000 meter aan de start verschijnen van het WCKT. Veel van haar oude teamgenoten maakten reeds de overstap naar een commercieel team. “Zij waren allemaal een jaar ouder dan ik. Ik ben tweedejaars A-junior, dus het doel was voor mij nog niet om weg te gaan. Het is nog even wennen en zoeken met een nieuwe groep. Erg leuk overigens en we zijn nu met veel meer meiden. Dit geeft een andere dynamiek. Tegelijkertijd is het leuk dat er verandering is, dat houdt je scherp. Ireen heeft ook hierin veel ervaring, op dit vlak is ze eveneens van meerwaarde.”

De 18-jarige schaatsster uit Hengelo vervolgt: “Ik denk dat Ireen voor heel veel schaatsers een ontzettend groot voorbeeld is. In het begin is het natuurlijk wel gek dat dé Ireen Wüst onderdeel is van de begeleidingsstaf, maar dat went ook snel. Vorig jaar heeft ze al een aantal keren met ons wat duurtrainingen geschaatst. Toen heb ik een paar keer achter haar gereden. Dat was technisch gezien al zo leerzaam."

Jade Groenewoud: “Ik heb ontzettend veel zin in het WCKT om dan te laten zien wat ik in me heb." | Foto : Douwe Bijlsma/Orange Pictures

Een blik is voldoende om elkaar te begrijpen. “Vorig jaar bij mijn eerste NK-senioren, was ik ontzettend zenuwachtig. Er kwam van alles op me af en dat vond ik heel spannend. Ireen moest zelf ook nog rijden, maar toen kwam ze toch nog even naar me toe om te laten weten: ‘Wel normaal doen, hè? Gewoon lekker je ding doen!’ Dat hielp toen enorm. Ze was nog geen onderdeel van de begeleidingsstaf, maar dan nam ze toch uit zichzelf de moeite om mij dit te zeggen. Dit laat zien hoe zij is als persoon. Ze heeft hier voelsprieten voor en dat terwijl ze zelf nog moest presteren.”

Groenewoud: “Ik heb ontzettend veel zin in het WCKT om dan te laten zien wat ik in me heb, om lekker te rijden en er weer veel van te leren. We staan met een sterk team aan de start, dus kom maar op.”

Kom jij ook de sporters aanmoedigen? Tickets zijn hier verkrijgbaar en meer informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi is te vinden op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan