Tickets
Shop
Langebaan 11 okt 2022

Schaatsteam Creative Monkey: ‘We willen als potgrond dienen in de schaatssport’

Schaatsteam Creative Monkey heeft een uitstraling van een commercieel team. Het is zelfvoorzienend, met eigen sponsoren en faciliteiten. De ploeg heeft een website en instagrampagina die er gelikt uitzien. Maandelijks is er een trainingsdag en er wordt meerdere keren per jaar een trainingskamp belegd. De teamleden, die de ijsbaan in Groningen als uitvalsbasis hebben, schaatsen echter puur vanuit het plezier, maar met als doel betere langebaanschaatsers te worden.

Foto : Thijs van der Weide

Koos Dijkstra (55) heeft een topsportverleden in de motorcross en is het brein achter het team. “We willen onze ploeg dusdanig neerzetten dat we als potgrond kunnen dienen in de schaatssport. Zonder potgrond, is er geen groei. Jezelf verbeteren, op welk punt dan ook, met veel plezier, geluk en gezondheid, daar gaat het wat mij betreft om.” 

De sportfanaat uit Assen richtte in 2015 de ploeg op, met als oorspronkelijke naam Speedskatingteam Groningen / Drenthe. Hij is de trainer van het gezelschap en zelf ook een van de rijders in het masterwedstrijdcircuit. De huidige formatie bestaat uit elf leden. Romée Ebbinge is één van de schaatssters in het team, die er vanaf het eerste uur bij is. Zij werd al gecoacht door Dijkstra voor de oprichting en besloot om samen met hem dit nieuwe avontuur aan te gaan. In de winter van 2017 is voormalig schaatser van het Gewest Groningen Paul de Haan erbij gekomen als assistent-trainer. Om optimaal te kunnen coachen, rijdt hij tijdens trainingen mee. Allen hebben ze een persoonlijk doel, maar het teambelang staat voorop. Hun motto: ‘Samen het beste uit jezelf halen’. 

Assistent-trainer Paul de Haan voert het tempo aan. V.l.n.r. Paul de Haan, Romée Ebbinge, Nyncke Dijkstra en Zéfina de Bruin. De #Monkeytrain komt vaak voorbij. | Foto : Pascal Palmans

In het dagelijks leven is Paul de Haan (32) facilitair en operationeel manager bij een signbedrijf. Dit moet verklaren waarom de uitstraling van Schaatsteam Creative Monkey er zo professioneel uitziet, of toch niet? De Haan: “Vanuit mijn achtergrond in het schaatsen en mijn werk weet ik hoe je alles goed kan faciliteren en hoe je dit het beste kunt uitdragen.” 

Terwijl hij vol enthousiasme vertelt, verandert plots zijn stem en valt er een korte stilte... “Onze social media zijn opgepakt door een oud-ploeggenoot, die vorig jaar op 23-jarige leeftijd plots is overleden. George Bolding is ook de aanjager van onze website en onze Instagrampagina geweest. Ik hielp hem hierbij. Hij was een creatieveling die onuitputtelijke energie had en van alles wilde doen. We hebben eveneens met z’n tweeën onze jaarlijkse fotoshoot jaar na jaar uitgewerkt. Deze wijkt totaal af van alle andere teams die je ziet. Het is een sport geworden om er iedere keer weer een schepje bovenop te doen en iets unieks te verzinnen. Het is ons handelsmerk geworden.”

Schaatsteam Creative Monkey op het dak van het Groninger Forum tijdens hun fotoshoot voor het seizoen 2022/2023. | Foto : Thijs van der Weide

De naam ‘Creative Monkey’ is afkomstig van een andere oud-ploeggenoot. De Haan: “Voormalig schaatser Manuel Leito reed in de beginjaren in ons team. Hij komt uit de Dominicaanse Republiek en heeft een eigen bedrijf in animaties, genaamd ‘Creative Monkey’. Zijn droom was om ooit als schaatser het internationale wedstrijdcircuit in te gaan, uitkomende voor zijn vaderland. Dit is helaas niet gelukt. Bij het wegvallen van deze naamgever, hebben we besloten het toch te laten zoals het is. We voelen ons echte Creative Monkey’s, die zonder faciliteiten van de KNSB in de jungle van de schaatswereld onze eigen weg proberen te vinden."

De passie straalt er bij ieder teamlid vanaf, maar als er zoveel tijd en energie in wordt gestoken, wordt er dan niet stiekem ambitieuzer gedroomd? Dijkstra is hier duidelijk over: “Topsport brengt veel stress met zich mee. Dat weet ik uit eigen ervaring en dat hoeft voor mij niet meer. Onze missie is om rijders het gevoel van topsport mee te geven, maar dan wel vanuit een bepaalde ontspanning. Ze kunnen ernaast studeren of werken als ze dit wensen. We willen betekenisvol zijn voor rijders die om wat voor reden dan ook de boot missen of net het talent niet hebben om de top te halen, maar er wel onvoorwaardelijk voor willen gaan om het maximale uit zichzelf te halen. Om me hiervoor in te zetten, geeft mij zoveel voldoening.”

Schaatsteam Creative Monkey tijdens een van de zomertrainingen met Romée Ebbinge sprintend aan kop (links). | Foto : Thijs van der Weide

Romée Ebbinge (23) traint al bijna tien jaar onder Dijkstra en sluit zich aan bij de woorden van haar coach. “Ik snap dat mensen er soms vraagtekens bij kunnen zetten, waarom we ons zo gepassioneerd inzetten voor de sport, maar half werk is geen werk. Ik geloof er echter sterk in om uit te gaan van je eigen kracht. Wat anderen ervan vinden, doet er niet toe. Bovendien vind ik het schaatsen superleuk, anders zou ik het niet volhouden. Ik heb de ambitie om er alles uit te halen wat erin zit. Zolang ik me ieder jaar blijf verbeteren, wil ik kijken waar ik uiteindelijk kan komen. Samen met de ploeg wil ik het maximale bereiken. Door telkens een stapje te zetten, wil ik mij ook dit jaar weer plaatsen voor de Holland Cups.” 

“We vinden het van groot belang dat wij als team elkaar helpen, steunen en motiveren”, vult coach en schaatser Dijkstra aan. Dit heeft de afgelopen jaren geresulteerd in meer dan zestig persoonlijke records. Creatief omgaan met de mogelijkheden en buiten de gebaande paden opzoek gaan naar nieuwe opties, daar staan we voor. En mijn persoonlijke doel: een podiumplek op het WK Masters.” 

Koos Dijkstra is de trainer van het gezelschap en zelf ook een van de rijders in het masterwedstrijdcircuit. | Foto : Thijs van der Weide

Assistent-trainer De Haan legt uit dat ieder in de ploeg een bepaalde rol of bijdrage in het geheel heeft. “Iets dat we veel gebruiken is #monkeytrain, omdat wij geloven dat ieder op een bepaalde manier met zijn of haar ‘expertisewagon’ kan aanhaken. Koos is in de lead qua trainingsschema’s, maar ik geef de trainingen, omdat hijzelf meetraint. Onze social media worden onderhouden door leden uit ons team. Dit geldt ook voor de website en zo heeft Romée als privaatrechtstudente het financiële gedeelte op zich genomen. Ik assisteer hen hierbij. Organiseren en coördineren is wat ik veel doe en hetgeen ik erg leuk vind. Mijn doel is het maximale uit de schaatsers te halen, zowel fysiek, mentaal als technisch. Samen hoogte- en dieptepunten delen en hier vooral mooie herinneringen aan overhouden.” 

Als team willen ze nog één ding benadrukken: “Schaatsers vanuit alle richtingen moeten het gevoel hebben zich bij ons aan te kunnen sluiten, als zij denken dat wij ze naar een volgende stap kunnen brengen. Wij staan altijd open voor nieuwe rijders en impulsen. We willen echter niet de suggestie wekken dat we rijders bij verenigingen wegtrekken, integendeel. We proberen de schakel te zijn tussen het clubniveau en de gewestelijke selecties of andere teams. Het is mooi om hier maatschappelijk in betrokken te zijn en te helpen waar kan."

De trainers van Schaatsteam Creative Monkey Paul de Haan (links) en Koos Dijkstra (rechts): 'Samen het beste uit jezelf halen, dat is onze teamspreuk. | Foto : Thijs van der Weide

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan