Tickets
Shop
Inlineskaten 29 okt 2022

Hobbelige eerste dag op WK Inlineskaten

De eerste dag van het WK Inlineskaten in Buenos Aires was eentje met veel hobbels, letterlijk. De piste, gelegen aan de kust van de Argentijnse hoofdstad, bevat veel oneffenheden. Van TeamNL wist Lianne van Loon hier het beste mee om te gaan en werd zaterdag veertiende op de tien kilometer afvalkoers.

Foto : Valentina Berga-Belloni

Bondscoach Valentina Berga-Belloni (44) legt uit hoe de omstandigheden zijn. “Er zitten veel hobbels in de baan. Dat is behoorlijk wennen. Daarnaast zijn de bochten iets anders: een beetje parabolisch en erg breed. Deze drie elementen maken de piste lastig.”

Lianne van Loon werd op de tien kilometer afvalkoers veertiende en Fleur Veen drieëntwintigste. De race werd gedomineerd door de Colombianen. Gabriela Rueda won het goud, voor haar landgenote Luz Karime Garzon Arboleda. Marine Lefeuvre uit Frankrijk kreeg het brons omgehangen.

De uitslag bij de mannen liet nog lang op zich wachten vanwege een ingediend protest. Uiteindelijk stond Ruurd Dijkstra als zestiende in de einduitslag. Net als bij de vrouwen, toonden de rijders uit Colombia hun klasse. Juan Mantilla en Andres Gomez kwamen als eerste over de streep, maar kregen na het ingediende protest beiden een 'DQ' achter hun naam. De Fransman Martin Ferrie werd uiteindelijk wereldkampioen. Jorge Bolaños uit Ecuador nam beslag op het zilver en het brons was voor Doucelin Pedicone uit Frankrijk.

De 44-jarige bondscoach vervolgt: “Die hobbels, elk rondje weer, dat is voor je benen heel zwaar. We moesten daarom zorgen dat we de eerste helft van de wedstrijd slim reden om zoveel mogelijk energie te sparen. Als je telkens moet remmen en weer aanzetten, daar ga je aan kapot. Daarom was het onder deze omstandigheden extra van belang om dezelfde snelheid te behouden. Ook door slimme lijnen te rijden, kun je op deze baan je voordeel doen. Vanaf de tweede helft van de wedstrijd was het gokken en werd er hard gereden.”

Valentina Berga-Belloni: “Er zitten veel hobbels in de baan. Dat is behoorlijk wennen" | Foto : Neeke Smit

Iedereen heeft te maken met dezelfde piste en omstandigheden. “Hoe ga je hier mentaal mee om? Dat is de kunst”, vervolgt de geboren Italiaanse. “De rijders moesten het een en ander aanpassen. Je ziet dat de echte toppers wel komen bovendrijven. De Colombianen zijn altijd goed, dat lieten ze ook nu weer zien.”

“Ik hoop dat we gedurende het WK op een afstand voor een top-8 klassering kunnen gaan. Vorig jaar waren we heel close met Lianne, die negende werd op de marathon. Ik heb tegen de sporters gezegd: blijf positief, want het toernooi is pas op 6 november afgelopen. Een goede klassering of zelfs een medaille behalen kan ook op de laatste dag gebeuren. Een minder goed resultaat op een afstand hoeft niet te betekenen dat het gehele toernooi slecht zal zijn, dus we moeten wegblijven van het negatieve gevoel en ons blijven richten op het positieve.”

Het zijn de kleine dingen waar je je voordeel mee kunt doen ten opzichte van de concurrentie. Berga-Belloni: “Het is belangrijk dat de atleten gedurende de dag goed hun rust pakken, niet veel op de telefoon zitten, beentjes omhoog en letten op goed eten. Het zorgt ervoor dat zij op de wegwedstrijden later in de week ook nog fris aan de start staan.”

De Nederlandse sprinters Lataesha Narain en Jelmar Hempenius hebben zich niet geplaatst voor het toernooi op de piste. Zij zullen later in de week alleen in actie komen op de weg. 

Meer informatie over het WK Inlineskaten is op de kalenderpagina te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan