Tickets
Shop
Inlineskaten 11 mei 2024

Balend, maar wel ontspannen davert Stefan Westenbroek naar sprintgoud

Team Reggeborgh vertrekt zondag in elk geval met een kakelverse Nederlands kampioen vanaf Schiphol voor het eerste trainingskamp over de grens. Stefan Westenbroek timmerde met zijn machtige onderdanen vrij eenvoudig alle obstakels van de asfaltstrook naast Zestienhoven, op weg naar zijn tweede nationale titel 100 meter sprint. Op skeelers welteverstaan.

Foto : Neeke Smit

Zo laconiek als hij reageerde op de mededeling na zijn kwalificatieronde dat er ‘helaas geen tijd was geregistreerd omdat de techniek haperde’, zo krachtig en als een soort bevrijding van opgekropte emoties vierde hij een kleine twee uur later zijn zege. De uiterlijke schijn had bedrogen.

“Man, ik baalde als een stekker, toen ik begreep dat ik mijn eerste sprint over moest doen. Sprinten is voor mij geen moeite, maar dat te hebben gezegd besefte ik natuurlijk wel dat ik me nog een extra keer moest inspannen, terwijl ik me van tevoren had ingesteld op drie keer volle bak gaan. Och, die ‘herkansing’ reed ik tamelijk ontspannen, puur om me te plaatsen bij de laatste acht. Het was voldoende”, concludeerde de Ommenaar (22). Dat zinnetje kon hij naderhand blijven herhalen.

De bevrijdende schreeuw van Stefan is bijna te horen op deze plaat. | Foto : Neeke Smit

Westenbroek kraaide dus victorie en was er blij mee. “Winnen is winnen, en als je dat op redelijk ontspannen manier kunt bewerkstelligen is dat lekker”, oordeelde hij na een indrukwekkende serie van drie tijden die steeds wat beter waren geweest: van 10,709 naar 10,306 naar 10,089. Daarbij dient te worden opgemerkt dat er van een behoorlijke rugwind sprake was.

“Ik denk dat er best wat leuke reacties vanuit de ploeg komen als ik me op Schiphol meld. De jongens en meiden leven allemaal met elkaar mee, en wanneer je dan een mooie prestatie levert op de skeelerbaan, wordt dat vast gewaardeerd. Voor mezelf is het in elk geval een prima resultaat dat me motiveert richting het nieuwe schaatsseizoen. Daarin wil ik me plaatsen voor alle wereldbekers, iets dat afgelopen winter deels is mislukt. Gelukkig kon ik het goedmaken met mijn deelname aan het WK, maar ik hoop structureel de World Cups te schaatsen én de grote toernooien”, besloot hij.

Lataesha Narain: geen twijfel wie de expert is op de korte nummers bij de vrouwen. | Foto : Neeke Smit

In het vrouwenveld toonde Lataesha Narain aan dat zij de onbetwiste nummer 1 bij de senioren is, als het gaat om de kortste afstanden. Zowel de 100 als de 200 meter trok ze naar zich toe, daarmee de enige rijdster die erin slaagde om Lianne van Loon af te troeven.

De uitslag van de mannen en vrouwen op de 100 meter is hier te zien.

Rick Schipper coole king op one lap
De one lap voor de mannen leverde een boeiende finale op, met dezelfde winnaar als verleden seizoen. Rick Schipper hield het hoofd buitengewoon knap koel, pareerde handig de manoeuvres van Rémon Kwant en dook in de laatste bocht onderlangs binnendoor bij de in Italië wonende en trainende Kwant. Schippers tweelingbroer Kay pikte het brons mee.

Als God in Frankrijk passeert Rick Schipper de meet. Broer Kay (r) komt een nagellengte of zoiets tekort om de tweede plaats nog af te pakken van de nagenoeg onzichtbare Rémon Kwant. | Foto : Neeke Smit

“Of deze gouden race mooier was dan in 2023? In elk geval hectischer”, gaf Schipper aan. “Vorig jaar was de wedstrijd klinisch, toen zat ik direct op positie twee waar ik rustig kon wachten tot het laatste rechte stuk. Als ik in bed lig en terugdenk aan een wedstrijddag, dan vind ik dit soort races met meer gekkigheid, acties en split second-belissingen geweldig. Dat maakt deze sport zo prachtig. Een jaar terug was ik heel blij dat ik direct de titel won; nu moest ik nog toeslaan. En dan is het lekker om het toernooi zo af te sluiten. Start ik wat minder dan ik gewend ben, dan gebeurt er meestal iets bijzonders om nog op goud uit te komen. Heerlijk racen, kort op elkaar bewegen in de baan, met spanning tot op de streep.”

De uitslag van de one lap is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan