Tickets
Shop
Inlineskaten 24 okt 2022

Fleur Veen en Lianne van Loon: tranen, chagrijn en inlineliefde

Lianne van Loon en Fleur Veen. Beste vriendinnen, ploeggenotes, de één won goud op de marathon tijdens het EK Inlineskaten (Lianne), de ander brons op de puntenkoers (Fleur) en nu bereiden ze zich samen voor in Argentinië op het WK. Wij leggen ze een aantal stellingen voor over vriendschap, coach Manon, het WK en de rol van de pers.

Foto : Neeke Smit

Ik was trotser toen ik de ander op het podium zag tijdens het EK dan toen ik er zelf op stond.
Fleur Veen: "Ja."
Lianne van Loon: "Zeker op dat moment, je bent supertrots op elkaar. Ik was zo intens blij om jouw derde plek, het voelde bijna als winnen."
Fleur: "En het moment na jouw marathontitel, we waren allebei aan het huilen."
Lianne: "Ik dacht huh, wat is hier aan de hand? En jij was al aan het huilen. Beide momenten waren op een andere manier heel gaaf. Jij won als eerste een medaille van ons tweeën. Dat was heel vet. Bij mij was het de eerste titel."
Fleur: "Na mijn medaille wilde ik zo graag dat jij ook een medaille haalde en toen werd jij gewoon Europees kampioene, ik voelde enorme blijdschap."
Lianne: Mijn hele telefoon staat vol met foto’s van jou op het podium. Eentje was genoeg geweest, ik heb er twintig. Voor als je weer eens je haren aan het doen bent."
Fleur: "Er zit sowieso een goede bij voor het archief."

Zonder elkaar waren we nooit op het podium geëindigd.
Lianne: "We trainen altijd samen en mentaal heb je veel aan elkaar. Fijn om je beste vriendin bij je te hebben als het even minder gaat of juist heel goed."
Fleur: "Op zo’n toernooi helpt het enorm als je bij elkaar terecht kunt. Ook in de wedstrijd. Je bent mijn teamgenoot en beste vriendin, dat maakt het nemen van een beslissing makkelijker."
Lianne: "Je gunt het elkaar ook intens. Jij werd derde en halverwege de puntenkoers zat ik al te lachen in het peloton: ze gaat nu derde worden, dat is geweldig. Ik kon rustig de wedstrijd uitrijden. Dat was superleuk."

Fleur en Lianne in de zevende hemel na het brons van Fleur. | Foto : Neeke Smit

Ik had nooit verwacht dat sprintster Lianne goud zou winnen op de marathon.
Lianne: "Haha, dat heb ik heel vaak gehoord sinds mijn titel, vooral van mensen met wie ik heb geschaatst. Ik kwam nooit verder dan 500 meter op de ijsbaan. En dan word ik Europees kampioene op het langste onderdeel. Voor het inlinen is dat minder ongewoon en de overstap ging ook geleidelijk naar de lange afstanden."
Fleur: "Met skeeleren is het niet heel gek, nee. Snelheid is belangrijk bij de eindspurt van een marathon. Als sprinter heb je dat van nature."
Lianne: "Dat is ook mijn kracht op de lange afstanden."

Het EK-goud van Lianne is op waarde geschat door de pers.
Fleur: "Gek om over onszelf te zeggen, maar ik vond het raar dat de NOS wel een artikel maakte over Irene Schouten die in Colombia was om te skeeleren, terwijl er niets gezegd werd over het EK. Ik snap dat zij olympisch kampioene is, maar het is niet zo dat wij helemaal geen resultaten behaald hebben. Ik vond het jammer."
Lianne: "Lastig om over mezelf te zeggen. De Telegraaf heeft wel over mij een bericht gemaakt."
Fleur: "Dat was erg gaaf!"

De titel van Lianne was een grote verrassing, ook voor bondscoach Valentina Berga-Belloni (zie voorgrond), maar kreeg weinig aandacht in de media. | Foto : Neeke Smit

Manon (Hekman-Kamminga, coach) is de sleutel tot ons succes.
Lianne: "Zeker wel."
Fleur: "Vooral dat ze ons samen heeft gebracht."
Lianne: "Klopt. En ze maakt topschema’s."
Fleur: "Zelf heeft ze veel meegemaakt tijdens haar carrière. Manon weet wat ervoor nodig is om in Nederland succesvol te zijn in het skeeleren."
Lianne: "In de voorbereiding op het WK was ik ziek. Zij is dan degene die zorgt dat je rustig blijft en tips geeft. Alles heeft ze een keer meegemaakt, ook de combinatie marathonschaatsen en inlineskaten."
Fleur: "Je vertrouwt haar snel. Als ze zegt: dit is goed om te doen, dan vertrouw je daar bijna blind op."

Als het nodig is, geeft Manon ons een schop onder de kont.
Fleur: "Soms, maar meestal moet ze ons juist…"
Beiden: "...Afremmen!"
Lianne: "Vaak willen wij te veel doen. Rust nemen is dan beter en dat weet zij. Terwijl wij dan juist wat extra’s willen doen."
Fleur: "In trainingen rijden wij liever met de mannen, waarop Manon zegt: ‘Nee, jullie moeten met de dames mee’. En dan zijn wij chagrijnig."
Lianne: "Als je het mentaal zwaar hebt, is ze er voor je. Maar soms denk ik dat iets goed gedaan heb en dan spreekt zij me tegen."
Fleur: "Ze kan wel hard zijn inderdaad, maar geeft positieve feedback. Je mag bij haar nooit opgeven, je moet inzien wat er beter kan bij een wedstrijd."
Lianne: "En dan heeft ze liever dat je een fout maakt en daarvan leert dan dat alles goed gaat."

Fleur: 'Manon kan wel hard zijn, maar ze geeft positieve feedback.' | Foto : Neeke Smit

Inlineskaten is mooier dan marathon, maar liever op 1 januari Nederlands kampioen dan met inlinen. 
Lianne: "Nee. Het zou me hartstikke mooi lijken om een keer Nederlands kampioen marathon te worden, maar inlineskaten is voor mij belangrijker. Omdat ik deze titel nog niet heb, zou ik het graag willen. Maar inlinen gaat boven marathon."
Fleur: "Voor het skeeleren is het echt mijn doel om de beste van Nederland te worden. Dan vind ik het niet erg om er alles voor te laten. Daar train je voor. Het liefst wil je in deze sport titels winnen, wat je bij het schaatsen mee pakt, is bonus. Misschien is het marathonschaatsen in Nederland groter dan het inlinen…"
Lianne: "...Maar internationaal is er bij het inlinen meer te halen." 

We hebben het zelf volledig in de hand of we de stap naar de wereldtop kunnen zetten.
Lianne: "Jazeker!"
Fleur: "100% zou ik niet zeggen… Vanuit NOC*NSF zouden we meer steun kunnen gebruiken. De KNSB doet al alles wat er mogelijk is, maar dat is heel weinig, omdat de bond zelf beperkt is. Je bent afhankelijk van de trainingsfaciliteiten, de ploeg om je heen en sponsoren om naar bepaalde wedstrijden te gaan. Het is echter een feit dat je als Nederlander Europese wedstrijden moet rijden, wil je op een EK of WK mee kunnen."
Lianne: "Ja klopt, als we nog betere faciliteiten kunnen krijgen, zou dat ons zeker helpen om een grotere stap te zetten. Verder vooral hard trainen en internationale wedstrijden rijden."
Fleur: "We komen zo ver als we kunnen. Het is lastig om te zeggen of dat goed genoeg is voor wereldtop. Dat hopen we natuurlijk. We zijn nog niet klaar."

Het huzarenstukje van het EK kunnen we herhalen op het WK.
Lianne: "Geen idee, als je mij voor het EK had gevraagd of ik de titel zou winnen, had ik gezegd dat we maar moesten zien waar de vorm mij zou brengen. Dat is nu niet anders. Op een WK gaat het nog harder en zijn de tegenstanders nog sterker. Het zou ontzettend mooi zijn."
Fleur: "We gaan zien waar we komen. Ik hoop top-8 te rijden, maar of dat realistisch is?"
Lianne: "Vorig jaar was ik negende op de marathon, dus de eerste acht is ook mijn doel."
Fleur: "Van het WK weten we dat het niet op de eerste dag hoeft te gebeuren, haha."

Zien we één van de vrouwen in Buenos Aires op het podium? | Foto : Neeke Smit

Na het WK is het tijd om zonder elkaar op stap te gaan
Lianne: "Nou, ik denk het niet. We krijgen nooit genoeg van elkaar."
Fleur: "Vijf weken lang zijn we alleen maar bij elkaar geweest. Het kost ons geen moeite, omdat je elkaar zo goed kent. Dan is het niet erg als je een keer chagrijnig bent."

Meer weten over het WK? Bekijk dan de kalenderpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan