Tickets
Shop
Langebaan 12 nov 2022

Marijke Groenewoud blijft zichzelf verrassen op de langebaan

Marijke Groenewoud is een alleskunner. Afgelopen jaren heeft ze al bewezen op de skeelers en de marathon prima uit de voeten te kunnen. De mass start en de ploegenachtervolging kwamen daarbij en ook op de individuele afstanden verbetert ze zich razendsnel. Haar eerste wereldbekermedaille op de 1500 meter bevestigt dat ze nu de stap gemaakt heeft naar de internationale schaatstop, al is het nog vroeg in het seizoen.

Foto : BSR AGENCY

Een paar weken geleden twijfelde Marijke Groenewoud nog of ze zich langebaanschaatsster mocht noemen. Plaatsing voor de World Cups was voor haar een vereiste, daar slaagde ze met vlag en wimpel voor door twee individuele startbewijzen binnen te slepen. Haar World Cup-debuut op de 3.000 meter sloot ze knap af als vierde en op de 1.500 meter pakte ze haar eerste individuele brons.

Dus nu mogen we haar de titel langebaanschaatser geven? “Haha, dan rijd ik nog podium ook, je mag me zeker langebaner noemen. Het gaat me wel goed af, he? Ik zag die tijd en dacht eigenlijk dat het niet genoeg was. Gelukkig kwamen er maar twee onder mij door.” En die twee waren niet de minsten. De Japanse Miho Takagi en publiekslievelinge Ragne Wiklund konden als enigen de tijd van Groenewoud aan.

Na haar derde plek op de 1.500 meter blijft de schaatsster van Albert Heijn Zaanlander – zoals altijd – nuchter en bescheiden. “Dit was best wel verrassend. Ik had het zeker niet verwacht, maar dat maakt het des te mooier. Ook de vierde plaats op de drie kilometer zag ik niet aankomen. Allemaal verrassingen dit weekend.”

Het vinnige slagje van Groenewoud kwam goed uit de verf in Stavanger. | Foto : BSR AGENCY

En wie denkt dat Groenewoud de optimale rit nodig had om tot dit resultaat te komen, heeft het mis. “Er moet meer snelheid in, maar daar hebben we ook nog niet veel op getraind. En de laatste ronde viel tegen. Na de goede drie kilometer van gisteren, had ik er iets meer van verwacht. Al met al ging het niet slecht en mag ik niet klagen, want ik word gewoon derde.”

Maar hoe kan ze dan brons pakken? “Het is werkijs hier, dat is in mijn voordeel. Bovendien zit het met mijn vorm goed, we hebben een mooie basis kunnen leggen deze zomer.” Mochten wel alle puzzelstukjes op z’n plaats vallen, dan belooft dat veel voor komende winter.

Van het gezicht van Groenewoud is af te lezen dat het werkijs was. | Foto : BSR AGENCY

Antoinette Rijpma - de Jong finishte op de 1.500 meter als vijfde, Joy Beune als zevende. Debutante op deze afstand Jutta Leerdam eindigde na een gedurfde start en een zware slotronde als tiende. 

De volledige uitslagen en het programma voor zaterdag en zondag zijn te vinden op de kalenderpagina. Schaatskriebels gekregen? Beleef dan volgende week de magie van Thialf tijdens de tweede World Cup. Voor meer informatie en tickets kun je hier terecht. 

Yuma Murakami snelste op 500 meter, Botman beste Nederlander
De Japanner Yuma Murakami pakte de overwinning op de kortste afstand bij de mannen. Met een tijd van 34,70 bleef hij de Canadees Laurant Dubreuil nipt voor (34,75). De Koreaan Jun-Ho Kim stond op het derde treetje van het podium door 35,01 te rijden. De beste Nederlander kwam uit de eerste rit: Janno Botman. De rijder van Reggeborgh finishte in 35,22. Merijn Scheperkamp (negende), Dai Dai N’tab (tiende) en Hein Otterspeer (negentiende) kwamen er niet aan te pas. Voor Otterspeer was het überhaupt al een knappe prestatie dat hij op de been bleef na een flinke misser op de kruising en twee handjes aan het ijs.

De Amerikaan Jordan Stolz, vrijdag winnaar van de 1500 meter, won de B-groep met 35,02. In diezelfde categorie kwam Joep Wennemars in acties (zevende). Hij verving de geblesseerde Stefan Westenbroek, die door een gebroken teen moest achterblijven in Nederland.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan