Tickets
Shop
Langebaan 18 nov 2022

Joep Wennemars dolblij met tweede plaats: 'Ik kan het niet geloven'

Joep Wennemars heeft z’n eerste medaille op de World Cup binnen. De 20-jarige schaatser van Jumbo-Visma eindigde op de 1000 meter knap als tweede. Hij snelde in 1.08,08 naar een nieuw persoonlijk record. Alleen de Chinees Zhongyan Ning was sneller (1.07,86).

Foto : BSR Agency

“Ik had echt niet verwacht dat ik dit al zou kunnen”, jubelde Wennemars na afloop van zijn rit. “Maar nu hoor ik er wel bij, denk ik.” Tijdens zijn race had de Dalfsenaar helemaal niet door dat het zo snel ging. “Ik reed een prima rit, maar ik had niet het gevoel dat het beter ging dan tijdens het WCKT. Er zaten een paar kleine foutjes in, maar achteraf was het toch wel een snelle rit. Toen ik over de finish kwam en m’n tijd zag was ik heel blij. Van tevoren had ik dit nooit verwacht. Tweede op de World Cup, ik kan het niet geloven.”

Voor de start van de 1000 meter waren alle ogen gericht op Jordan Stolz. De 18-jarige Amerikaan imponeerde vorig weekend in Stavanger, maar kon dat kunststukje in Thialf niet herhalen. Stolz gleed weg in de bocht en belandde hard in de kussens. “Ik voelde dat ik wegslipte en toen ging ik onderuit”, was zijn nuchtere commentaar na afloop. “Dit overkomt me niet vaak, ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst ben gevallen. Gelukkig ben ik ongedeerd.” Stolz wilde niks weten van druk, die hem van tevoren door velen werd opgelegd. “Het heeft mijn race in elk geval niet beïnvloed.”

Terug naar Wennemars. Vijf dagen geleden in Noorwegen waren Thomas Krol en Hein Otterspeer nog sneller. Maar in Thialf bleef de 20-jarige sprinter al zijn landgenoten voor. “Een paar weken geleden had ik niet gedacht dat ik nu al zou kunnen strijden om de medailles. Het leek me meer iets voor volgend seizoen. Blijkbaar kan het snel gaan. Vorig weekend in Stavanger was ik al blij met mijn tiende plaats, zodat ik vandaag weer in de A-groep mocht rijden. En dan word je hier in Thialf gewoon tweede. Dat zag ik echt niet aankomen.”

Het podium van de 1000 meter, met Joep Wennemars, Zhongyan Ning en Marten Liiv | Foto : Soenar Chamid

Thomas Krol - de olympisch kampioen van Beijing - eindigde net als afgelopen zondag als vijfde. Hij kwam tot 1.08,32 en was daarmee 0,24 seconde langzamer dan zijn tien jaar jongere ploeggenoot. “Maar ik ben nog niet beter dan Thomas Krol hoor”, lacht Wennemars. “Dan moet je wel iets vaker achter elkaar goed presteren. Ik weet dat Thomas nog niet in z’n beste doen is, hij zal zich zeker nog verbeteren. Maar ik hopelijk ook. Dat zei Jac (Orie, red.) direct na afloop tegen mij: 'Het moet nog beter'.”

Eerder op de dag was er ook al een verrassende podiumplaats voor een leeftijdsgenootje van Wennemars. Isabel Grevelt (20) pakte heel knap een bronzen medaille op de 1000 meter. “Er komt een nieuwe generatie aan”, beseft Wennemars. “Daar wil ik graag onderdeel van uitmaken. Het zou vet zijn als ik deze prestatie nog een paar keer kan herhalen dit seizoen. Maar ik weet ook dat het niveau heel hoog ligt op deze afstand. De volgende keer kan ik ook zomaar als tiende eindigen.”

Foto : ISU

Wie horen er in de ogen van Wennemars dan nog meer bij die nieuwe generatie? “Nou, Jordan Stolz natuurlijk. Maar daar is de afgelopen week al genoeg over geschreven. En verder Isabel Grevelt, Merijn Scheperkamp en dan vergeet ik er nog wel een paar. Maar zo hoort het in het schaatsen. Er moet een ‘shift’ komen. Ik gun de oudere mannen van alles hoor, maar wij moeten het op een gegeven moment wel gaan overnemen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan