Tickets
Shop
Langebaan 18 nov 2022

Isabel Grevelt verrassend derde: ‘Niet te verwoorden’

De overwinning van Jutta Leerdam voor het oranje publiek was prachtig, maar daar hadden de fans stiekem al rekening mee gehouden. Dat de Japanse Miho Takagi het zilver pakte, lag ook in de lijn der verwachting. Echter, de bronzenmedaillewinnares zal voor velen wel als een verrassing zijn gekomen, niet in de laatste plaats voor Isabel Grevelt zelf.

Foto : Soenar Chamid

Wanneer Isabel Grevelt ruim een half uur na de race in de mixed zone aan komt lopen, giert de adrenaline nog door haar lijf. “Een derde plek had ik ooit gehoopt in mijn carrière, maar dat het er nu al uitkomt is niet te verwoorden.” Ze maakt een razendsnelle opmars door. Vorige week sloot ze haar debuut in de B-groep af met een eerste plaats en dwong ze promotie af naar de hoogste divisie. Op vrijdag verraste ze de wereldtoppers door op het podium te eindigen bij de 1000 meter.

“Dit voelt als een overwinning, ik snap er niets van. Onderweg voelde ik dat mijn race goed ging. Toen ik mijn snelle rondetijden zag, wist ik dat er iets moois in zat. In de Ireen Wüst-bocht hoorde ik mijn vrienden en familie juichen en kon ik nog een keer extra aanzetten. Bij de laatste bocht dacht ik vooral: niet vallen!”

Ze bleef op de been, verpulverde haar persoonlijk record (van 1.15,60 naar 1.14,54) en achter Jutta Leerdam en Miho Takagi pakte ze brons. “Dat die twee voor mij eindigen, is heel logisch. Maar dat de rest er niet aankomt, is bizar.”

Ongeloof op het gezicht van Grevelt. | Foto : Soenar Chamid

“Ongeloof, daarna vreugde, verdriet van al het werken,” Grevelt somt de emoties op die ze voelde na haar prestatie. “In het verleden had ik veel moeite om mezelf te motiveren. Ik had niet meer het idee om topschaatsster te worden. Zo’n twee, drie jaar geleden had ik geen plezier meer in het schaatsen. Dat ik dat terug heb gevonden, maakt me een gelukkig mens.” Net zoals in eerdere interviews bevestigt Grevelt de reden voor haar geluk: “Het Gewest Fryslân (sinds dit seizoen haar ploeg, red.) voelt als familie.”

Winnares Jutta Leerdam won in 1.13,77, maar kon niet tevreden zijn over haar rit. “Dinsdag was ik in de boarding gevallen. Eerst dacht ik dat de schade meeviel, maar achteraf bleek mijn rug stijf te zijn. Daarnaast waren mijn ijzers scheef en konden ze niet meer hetzelfde afgesteld worden. Ik zie mijn schaatsen als het verlengde van mijn lichaam en als ze dan niet goed gekromd zijn, mis ik het gevoel. Mijn timing was weg. Jac zei ook: ‘wat voor bochtingangen heb jij gereden?’.”

Een opgeluchte Leerdaam pakt wederom de overwinning. | Foto : Soenar Chamid

“Ik heb van tevoren niets over mijn val gezegd, omdat ik het niet als excuus wil gebruiken. Het maakte niet uit, gewoon gaan. In Thialf wilde ik laten zien dat ik de beste ben op de 1000 meter. Eerder reed ik deze tijd met een goede rit, nu met een slechte.” Net als vorige week was Leerdam dus niet tevreden met haar race, maar zelfs dan kan ze iedereen verslaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan