Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2022

Met zo min mogelijk coronarisico's op weg naar Beijing

Met het OKT voor de langebaanschaatsers achter de rug en de bekendmaking van het grootste deel van de olympische schaatsploeg rijst ook de vraag hoe de schaatsers naar het vermeende hoogtepunt in hun sportcarrière zullen toewerken. Hoe ziet de weg naar Beijing eruit? Strak en saai is het antwoord, want met de zoveelste opleving van het coronavirus wil niemand het risico lopen om ziek te worden.

Foto : Neeke Smit

Nog vier weken te gaan tot de openingsceremonie in het Nationaal Stadion van de Chinese hoofdstad. Zoals gisteren bekend werd dragen kunstrijdster Lindsay van Zundert en schaatser Kjeld Nuis de Nederlandse vlag het stadion in. Daarvoor zullen ze wel een heel circus aan voorzorgsmaatregelen moeten hebben doorstaan. Een quarantaine, drievoudig testen en een speciaal gereserveerde vlucht moeten ervoor zorgen dat iedereen veilig in het verre oosten aankomt.

De testwedstrijden waar in het najaar ook diverse Nederlandse teams aan hebben meegedaan hebben ervoor gezorgd dat de protocollen uitgeprobeerd en inmiddels geperfectioneerd zijn. “Als je voldoet aan de eisen van de Chinezen, dan gaat alles hartstikke smooth”, liet shorttrackcoach Jeroen Otter in november al optekenen. Ook het ijs van de 400-meterbaan werd al getest door een juniorenploeg onder leiding van Peter Kolder. De bondscoach verwacht dat naar Chinees gebruik de organisatie tot in de puntjes verzorgd zal zijn.

Voor het zover is, rijden veel schaatsers nog een laatste wedstrijd. Een langere trainingsperiode of stage naar het buitenland is of niet meer mogelijk, of wordt door veel ploegen als te groot gevaar gezien. Voor de ploeg van Jillert Anema verloopt de aanloop naar de Olympische Spelen dan ook via een trainingskamp in de Limburgse heuvels. Irene Schouten, Jorrit Bergsma en Marijke Groenewoud werken volgende week in het zuiden van het land aan de vorm in plaats van op het zonovergoten Tenerife. De ploeg wil geen onnodige contacten opzoeken en dus is de geplande trip naar het Spaanse eiland ingeruild voor een verblijf in eigen land.

Kjeld Nuis tijdens een fietstraining op Mallorca deze zomer | Foto : Michel Mulder

Ook Team Reggeborgh blijft in Nederland, maar voor enkele rijders van Team Jumbo-Visma staat nog wel een kort verblijf in Collalbo gepland. In het Italiaanse bergdorp kunnen zij zich op hoogte voorbereiden op de olympische reis. Voor een aantal schaatsers gaat het Daikin NK Allround & Sprint daar nog aan vooraf, al zal ongetwijfeld een deel van de toppers dit toernooi overslaan. Bij Team Reggeborgh staat het toernooi vooralsnog wel op de agenda, laat woordvoerder Henk Schra desgevraagd weten.

Voordat de laatste trainingsperiode richting de Spelen begint, rijden veel schaatsers dit weekend in ieder geval nog de EK Afstanden in Heerenveen. De shorttrackers rijden op 15 en 16 januari een laatste voorbereidingswedstrijd in Leeuwarden. Waar die wedstrijd oorspronkelijk bedoeld was als stand-in voor het EK, hebben vrijwel alle internationale deelnemers afgezegd uit angst om besmet te raken met het coronavirus. Vlaggendraagster Lindsay van Zundert komt volgende week nog in actie op het EK Kunstrijden in Estland.

Daarna gaat een groot deel de koffers pakken voor de trip naar China. De shorttrackers gaan al een week van tevoren in quarantaine in een hotel in de buurt van Heerenveen. Net als afgelopen najaar voor de wereldbekerwedstrijden zullen ze opnieuw hun dagritme aanpassen, zodat zij bij aankomst in Beijing zo min mogelijk last van de zeven uur tijdsverschil zullen hebben. Zo stappen zij straks optimaal voorbereid op het vliegtuig. Nog 29 dagen... 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan