Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2022

Suzanne Schulting verovert zilver op olympische 500 meter

Suzanne Schulting heeft bij de Olympische Spelen in Beijing het zilver behaald op de 500 meter. In de finale was ze na een herstart als een speer uit de startblokken en zag de Italiaanse vedette Arianna Fontana nog langszij komen. De Friese shorttrackster moest genoegen nemen met olympisch zilver. Het brons ging naar Kim Boutin uit Canada.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Schulting moest in de kwartfinale door verschillende incidenten ook al vier keer naar de start oprijden. Toen de rit eenmaal op gang was reed ze echter onbedreigd naar de volgende ronde. In de halve finale kende ze vervolgens geen problemen. In de eindstrijd trof de Nederlandse veelvraat in Fontana haar meerdere. De Italiaanse was er in 2006 bij de Spelen in Turijn al bij en veroverde vier jaar geleden in Pyeongchang haar eerste olympische titel, ook op de 500 meter. 

Xandra Velzeboer en Selma Poutsma wisten niet door te dringen tot de halve finale. Velzeboer liet zich bij de start verrassen door Petra Jaszapati en kwam vervolgens in de clinch met Maame Biney. Poutsma kon daardoor opstomen naar de tweede plaats, maar verloor de druk in de bocht en kwam ten val. Velzeboer werd voor haar inhaalactie op Biney bestraft met een penalty. 

Geen finale voor Nederlandse mannen 
Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt wisten niet door te dringen tot de eindstrijd van de 1000 meter. De  Laat wist zich nog te plaatsen voor de halve finale, maar kon daar een sterke start geen vervolg geven. In het gedrang eindigde hij als vierde. De B-finale schreef hij vervolgens vrij eenvoudig op zijn naam, goed voor een vijfde plaats en een olympisch diploma. Knegt kwam in een sterk bezette kwartfinale tekort. De Schicht van Bantega moest teveel risico nemen om nog op de tweede plek te eindigen en kreeg voor zijn acties een gele kaart (twee penalty's). Jens van 't Wout was zaterdag in de voorrondes al uitgeschakeld. 

De gouden medaille op de 1000 meter ging na een slopende race naar Ziwei Ren. Shaolin Sandor Liu was de taaiste en kwam als eerste over de streep in een race die met drie Chinezen en twee Hongaren in de baan vooral een tactische was. De regerend wereldkampioen kreeg een gele kaart voor twee onreglementaire acties tijdens de rit, waarna Ren als naaste achtervolger het goud kreeg toebedeeld. Zilver was er voor Wenlong Li, het brons ging naar Shaoang Liu. 

Bekijk hier de uitslagen. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan