Tickets
Shop
Nieuws 27 apr 2021

Koningsdag: mooie schaatsmomenten met koning Willem-Alexander

Hoera! Vandaag blaast koning Willem-Alexander 54 kaarsjes uit op zijn oranjetompoes. Op deze bijzondere Koningsdag blikken wij terug op een aantal mooie schaatsmomenten die de koning beleefde, want naast fanatiek schaatser is hij, net als wij, trouw supporter van de Nederlandse toppers.

Foto : Soenar Chamid

In 1986 reed de koning mee in de Elfstedentocht, en dat terwijl hij eigenlijk geen verenigingslid was. Daarom kreeg het provinciaal bestuur van Friesland een paar dagen voor de tocht een verzoek binnen of er voor de prins een uitzondering gemaakt kon worden. 

Foto : Soenar Chamid

Om kwart voor zeven in de vroege morgen begon hij aan de monstertocht... maar natuurlijk niet onder zijn eigen naam. Als W.A. van Buren snelde de kroonprins over het Friese natuurijs, en dat bleef lang onopgemerkt. Pas in Stavoren werd hij gespot.

De prins en beveiliger/begeleider Jantinus van der Kuijl zijn de dam bij Alde Leije gepasseerd en gaan op weg naar Bartlehiem. | Foto : Soenar Chamid

Langs het ijs is de koning eigenlijk net zo fanatiek als wanneer hij zelf op de ijzers staat. Zo hebben we hem tijdens Olympische Spelen de longen uit het lijf zien aanmoedigen en uitbundig zien feesten na de zoveelste Nederlandse overwinning.

Hier maakt hij een praatje met Henk Gemser op de Spelen van Calgary in 1988 | Foto : Soenar Chamid

 

Een kus voor Marianne Timmer bij haar huldiging in het Holland Heineken Huis in Turijn | Foto : Soenar Chamid

 

Koningin Maxima kreeg in 2006 tijdens de Olympische Spelen in Turijn een boeket toegeworpen door Erben Wennemars. | Foto : Soenar Chamid

 

Prinsesjes Alexia, Ariane en Amalia mogen even proberen trompet te spelen bij Kleintje Pils | Foto : Huub Snoep

 

Mark Tuitert wordt na zijn gouden medaille in Vancouver in het zonnetje gezet. Koning Willem-Alexander en coach Jac Orie vieren uitbundig mee. | Foto : Soenar Chamid

 

De koninklijke familie vermaakt zich prima bij de team pursuit | Foto : Soenar Chamid

 

En het koningspaar in actie tijdens de Spelen in Sochi in 2014.

 

In PyeongChang was Willem-Alexander uiteraard ook weer van de partij. Hier krijgt olympisch kampioene Ireen Wüst een dikke knuffel van de koning.

 

En zoals na iedere Spelen mochten de medaillewinnaars natuurlijk ook nog op bezoek bij de koning. Hier wordt geposeerd voor Paleis Noordeinde.

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan