Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2018

Sjoukje Dijkstra was 14 jaar toen ze meedeed aan de Winterspelen

Vrijdag beginnen de Olympische Winterspelen. Veel schaatstoppers uit het shorttrack en langebaanschaatsen zullen Nederland in Zuid-Korea vertegenwoordigen. Toch hebben we niet in alle schaatsdisciplines Olympische deelnemers. Bij het kunstrijden zullen geen Nederlanders aan de start staan. Zo'n 50 jaar geleden was dat wel anders, toen was er Sjoukje Dijkstra. We blikken met haar terug, en kijken vooruit.

Sjoukje Dijkstra stond in 1956 op 14-jarige leeftijd aan de start van haar eerste Olympische Spelen, en dat vond ze heel speciaal: “Het was fantastisch om daar in 1956 in Cortina d'Ampezzo aan de start te staan. Hoe eerder je aan de Spelen meedoet, des te beter je aan het hele gebeuren went.” Die deelname op jonge leeftijd heeft haar geen windeieren gelegd. Het was een begin van een mooie Olympische carrière, want later won ze nog een zilveren en een gouden medaille.

De gouden medaille van Sjoukje Dijkstra was voor Nederland de eerste gouden medaille ooit gewonnen op de Winterspelen. Ze werd tijdens haar indrukwekkende carrière zes keer tot Sportvrouw van het Jaar gekozen. In 2000 werd ze benoemd tot beste kunstrijdster van de 20e eeuw. In 2018 zal er geen Nederlandse kunstschaatsster op de Olympische Spelen starten. Door hevige blessures in het vorige seizoen slaagde Niki Wories er in september vorig jaar niet in om zich te kwalificeren voor de Winterspelen in Zuid-Korea.

Volgens Sjoukje Dijkstra zijn daar meerdere verklaringen voor: “De sport krijgt tegenwoordig minder aandacht. Daarnaast is het ook een dure sport, en vergt het heel veel tijd om alles onder de knie te krijgen. Daarom zit de sport nu in een dipje. Met onze stichting: Stichting Kunstrijden Nederland, willen we onze sport terug naar de top krijgen. Daar zijn we naar op weg, maar de Olympische Spelen dit jaar hebben we jammer genoeg niet gehaald. Over vier jaar hopen we er wel te staan. Er is heel veel talent, kinderen en jongeren met veel aanleg, maar het duurt even voor ze in de juiste richting raken richting die topprestaties. Het ligt ook aan de mentaliteit van de kinderen, want ze hebben ook veel doorzettingsvermogen nodig.”

Dijkstra vindt een startplek op de Olympische Spelen erg belangrijk om het kunstrijden  en de atleten in de goede richting te helpen: “De Spelen zijn heel speciaal. Het geeft de kinderen iets om naartoe te werken Elk jaar zijn er Europese- en wereldkampioenschappen, maar de Winterspelen zijn maar eens in de vier jaar.”

Het kunstrijden op de Spelen in PyeongChang begint op 9 februari.  Het volledige programma van de Olympische Spelen is hier te vinden. 

Niki Wories, die afgelopen weekend de Mentor Torun Cup in Polen won, komt van 22 t/m 25 februari in actie op de Challenge Cup/NK kunstrijden in Den Haag. Daar hoopt ze haar nationale titel te verdedigen. Meer informatie over de Challenge Cup/NK kunstrijden kun je hier vinden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan