Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2022

Schulting prolongeert olympische titel na wereldrecord in voorronde

Suzanne Schulting heeft haar olympische titel op de 1000 meter met succes verdedigd. De shorttrackster was in Beijing ongenaakbaar en spurtte op gelijke wijze als vier jaar geleden naar het goud. Zilver was er voor een dolblije Min-jeong Choi, brons voor een haast even zo vrolijke Hanne Desmet uit België.

Foto : Vincent Riemersma

De topvorm van Schulting kondigde zich in de kwartfinale al aan. De Friese shorttrackster reed in een haast perfecte rit naar een nieuw wereldrecord. Ook de finale verliep perfect. Schulting pakte direct na de start de leiding en stond die in het vervolg van de rit niet meer af. De concurrentie beet zich stuk op de snelheid van de titelfavoriet. Choi kwam in de laatste ronde nog dicht in de buurt, maar Schulting maakte geen fouten meer. 

Drama voor mannenploeg
De Nederlandse mannen kenden een dramatische dag. Op zowel de 500 meter als de aflossing werden alle rijders uitgeschakeld. De mannen waren traag weg op de 500 meter en konden zich niet mengen in de strijd om de voorste posities. Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf kwamen in hun voorronde door eigen fouten ten val. Jens van 't Wout ondernam in zijn voorronde een ware kamikazeactie om de volgende ronde te halen. De jonge Fries moest zijn inhaalpoging met een penalty bekopen. Daarmee blijft de beste uitslag in het individuele toernooi bij de mannen de vijfde plek van De Laat op de 1000 meter Vier jaar geleden wist Sjinkie Knegt nog een zilveren medaille te veroveren op de 1500 meter.

De relaymannen hadden even later op de dag eveneens geen geluk. De oranjeploeg met Sven Roes, De Laat, Knegt en Van 't Wout ving de wedstrijd aan vanaf plek drie. Met nog twintig ronden te gaan zette De Laat een succesvolle inhaalpoging op, waarna de wissel op Van 't Wout de koppositie bracht. Na puike slotronden leek de finaleplek zeker, maar op de finish kwam De Laat tekort. Eerst kwam de Koreaan Kwak langszij en op de finish passeerde Elistratov de Nederlander ook nog. Het verschil op de streep: twee duizendsten... 

Bekijk hier de volledige uitslagen. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan