Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2022

Nuis en Krol naar goud en zilver op koningsnummer

De hoge verwachtingen hebben Kjeld Nuis en Thomas Krol op de Olympische Spelen niet verlamd. De twee Nederlanders wisten in Beijing op de 1500 meter goud en zilver te veroveren. Het goud was voor titelverdediger Nuis, olympisch debutant Krol moest genoegen nemen met zilver. Het brons ging net als vier jaar geleden naar de Koreaan Min-seok Kim.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Voor Nuis was het optreden op de 1500 meter zijn enige kans. De tweevoudig kampioen van Pyeongchang wist zich eind december bij het OKT immers niet te plaatsen op de 1000 meter. De strohalm op de schaatsmijl pakte de 32-jarige miler met beide handen aan. In 1.43,21 werkte hij de drie en driekwart ronde af, ruim drie tienden sneller dan de in de rit daarvoor gestarte Krol. 

Achter de twee ontketende Nederlanders kon niemand echt een vuist maken. Joey Mantia, winnaar van de laatste twee wereldbekers, eindigde als zesde en ook thuisrijder Zhongyan Ning stelde teleur op een zevende plaats. Op een seconde van Nuis was de 22-jarige Kim als naaste achtervolger de winnaar van brons. De eveneens jonge Peder Kongshaug en Connor Howe eindigden als vierde en vijfde. 

Foto : BSR Agency/Orange Pictures
Dankzij het goud van Nuis heeft Nederland voor korte tijd de leiding in het medailleklassement opgeleverd. Na vier dagen staat TeamNL op drie gouden, drie zilveren en één bronzen medaille. Het goud kwam, naast Nuis, op naam van schaatssters Irene Schouten (3000 meter) en Ireen Wüst (1500 meter). Zilver was er, naast Krol, voor langebaanschaatser Patrick Roest (5000 meter) en shorttrackster Suzanne Schulting (500 meter). De tot dusverre enige bronzen plak van Nederland werd gewonnen door schaatsster Antoinette de Jong.

De derde Nederlander op het koningsnummer, Marcel Bosker, kwam zoals verwacht niet in de buurt van het podium. Wel liet de allrounder zien over een goede vorm te beschikken. Sven Kramer en Patrick Roest, zijn teamgenoten voor de ploegenachtervolging zullen met tevredenheid naar zijn 1.45,42 gekeken hebben. De eindtijd was goed voor de negende plaats.

Bekijk hier de volledige uitslag. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan