Tickets
Shop
Beijing kort 09 feb 2022

Van der Poel haalt uit, Gouden Fontana dreigt Spelen 2026 over te slaan

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency

Nils van der Poel haalt uit naar Nederlandse lobby voor ijsvloer
De Zweedse schaatser Nils van der Poel heeft op een persconferentie forse kritiek geleverd op de Nederlandse equipe voor het beïnvloeden van ijsmeester Mark Messer om goed ijs voor de Nederlandse schaatsers te krijgen. De olympisch kampioen op de 5000 meter betitelt de lobby om de Canadees, die verantwoordelijk is voor de ijsvloer in de National Speed Skating Oval bij de Olympische Spelen, te beïnvloeden "corruptie". "Dit is een gruweldaad."

Bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, die deel uitmaakt van TeamNL meet dagelijks de ijstemperatuur in de 'Ice Ribbon' en stapt met die gegevens naar de Canadese ijsmeester. Hij zegt in een artikel op schaatsen.nl dat er een dagelijkse lobby plaatsvindt voor het beste ijs. "Ik probeer zo gunstig mogelijk voorwaarden te scheppen voor onze rijders", vertelde hij.

Van der Poel werd tijdens een persconferentie geconfronteerd met het artikel en zei het al te hebben gelezen. "Eerst wil ik zeggen dat ik het grootste respect voor de Nederlandse schaatsers heb. Zonder hen had ik hier niet gezeten. Ik heb ook respect voor het team van ijsmeesters. Maar we moeten het over de eerlijkheid van onze sport hebben. Dit is echt geen eerlijk spel. Dit is corruptie, dit is het proberen om het speelveld in je voordeel te veranderen op een onethische en moreel onjuiste manier."

Schouten in laatste rit tegen Lollobrigida op 5000 meter
Olympisch kampioene van de 3000 meter Irene Schouten rijdt donderdag op de 5000 meter in de laatste rit tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. De 29-jarige rijdster heeft daarmee dezelfde tegenstandster als tijdens de 3000 meter. Sanne in 't Hof, de enige andere Nederlandse deelneemster aan de 5000 meter, neemt het in de derde rit op tegen de Russische Natalia Voronina. Voor In 't Hof is het haar eerste optreden op de Spelen.

Irene Schouten tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. | Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Gouden Fontana dreigt Spelen 2026 over te slaan
De Italiaanse winnares van olympisch goud op de 500 meter in het shorttrack Arianna Fontana heeft gedreigd de volgende Spelen van 2026 in haar thuisland te laten schieten. De 31-jarige Fontana en de Italiaanse schaatsbond hebben ruzie. Fontana, die Suzanne Schulting maandag naar het zilver verwees, zei dat ze zich niet veilig voelde in Italië. De olympisch kampioene sprak zich uit na het winnen van haar nieuwe titel. "
Om daar te zijn als sporter, moeten sommige dingen veranderen. Ik zal mezelf, mijn coach en mijn familie niet in situaties brengen waarin we tot nu toe hebben gezeten." 

Sinds de shorttrackster koos voor haar man Anthony Lobello als trainer is er een conflict met de nationale schaatsbond, die het hier niet mee eens was. Vanaf dat moment traint ze met Lobello in Hongarije. "De race van maandag was het bewijs dat die keuze de beste was", aldus de Italiaanse. Met tien olympische medailles is Fontana samen met langlaufster Stefania Belmondo de beste olympische wintersporter van Italië.

Onduidelijkheid rond uitstel huldiging Russische kunstrijders
De Russische kunstrijders die maandag de landenwedstrijd wonnen op de Olympische Spelen in Beijing hebben hun gouden medaille nog niet ontvangen. De huldiging, die dinsdag zou plaatsvinden, werd uitgesteld. Dat is gebeurd vanwege een "juridische kwestie", zo bevestigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde website insidethegames.biz zouden er problemen zijn rond het resultaat van een dopingtest, afgenomen nog voor de Spelen in Beijing. "Er heeft zich op korte termijn een situatie voorgedaan, die juridisch overleg met het IOC vereist", aldus een woordvoerder van de internationale schaatsbond ISU tegen de website.

IOC-woordvoerder Mark Adams gaf geen details, maar zei alleen dat "de situatie zich plotseling had voorgedaan". De Russen wonnen het goud in de gemengde wedstrijd voor de Verenigde Staten en Japan. Het blijft onduidelijk wanneer of zelfs of de ceremonie kan worden gehouden, omdat volgens de coronaregels atleten wordt geadviseerd China uiterlijk twee dagen na hun wedstrijd te verlaten.

Woensdag verschenen enkele Russische kunstschaatsers, onder wie de 15-jarige sensatie Kamila Valieva, niet op de geplande training, wat tot meer speculaties leidde. Ook de paarrijders Anastasia Misjina en Aleksandr Galliamov ontbraken, net als Mark Kondratioek, die zich individueel heeft geplaatst voor de vrije kür van donderdag. 
Valieva stelde maandag ondanks een val de zege veilig. De Europees kampioene, bijgenaamd 'Miss Perfect', maakte als eerste vrouw tot twee keer toe een viervoudige sprong op de Spelen.

De 15-jarige Kamila Valieva uit Rusland tijdens de afsluitende vrije kür in de olympische landenwedstrijd op maandag. | Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Ruim 1,7 miljoen kijkers voor gouden race Kjeld Nuis
Dinsdag hebben ruim 1,7 miljoen mensen live op televisie gekeken naar de gouden race van schaatser Kjeld Nuis, blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). De 1500 meter schaatsen voor mannen in Beijing staat daarmee op de tweede plek van de kijkcijferlijst.

Het aantal kijkers naar de grote schaatswedstrijden waarin Nederland goede kansen maakt, is vrijwel gelijk. Zo keken er maandag ruim 1,6 miljoen mensen naar Ireen Wüst, die goud won op de 1500 meter. De SKO constateerde eerder al dat het aantal kijkers ook vrijwel overeenkomt met de aantallen mensen die vier jaar geleden op televisie naar de belangrijke wedstrijden op de Winterspelen in Zuid-Korea keken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan