Tickets
Shop
Nieuws 02 sep 2022

Wat moet je weten over het EK Inlineskaten?

De Europese inlinetop verzamelt zich van 4 tot en met 11 september in Italië voor het EK. Nederland is met 22 of 23 skeeleraars vertegenwoordigd in L’Aquila. Kunnen zij zich mengen in de strijd om de medailles?

Foto : Neeke Smit

Vorige editie
In 2021 keerde de Oranje equipe met vijf medailles huiswaarts na het EK in Portugal. Vooral op de langere afstanden schoot Nederland tekort tussen de internationale toppers. Rémon Kwant (teamsprint en one lap) en Jenning de Boo (200m en 500m bij Junioren A) waren twee lichtpuntjes, beiden veroverden zilver en brons. 

Kanshebbers
Tijdens de Europese wedstrijden van dit seizoen hadden de Nederlandse senioren moeite om in de buurt van het podium te komen. Fleur Veen (zilver puntenkoers tijdens Madeira Roller) en Ruurd Dijkstra (brons afvalkoers Europa Cup in Heerde) vormden de positieve uitzonderingen. Zij lijken op de lange afstanden de voornaamste kandidaten voor eremetaal, maar zullen een zware kluif hebben aan het sterke deelnemersveld, met de Italianen, Fransen, Belgen en Spanjaarden.

Bij de mannen heeft de oppermachtige Bart Swings besloten om in dienst van zijn landgenoot Jason Suttels te rijden. Daarmee wil hij Suttels bedanken voor het afstaan van zijn startplaats op de Wereldspelen, waardoor Swings op dat evenement de gouden medailles aaneen kon rijgen. Als de Belgische tandem-stoomtrein op gang komt, is die moeilijk af te stoppen door de concurrentie.

Op de sprintafstanden lijkt Rémon Kwant, net als vorig jaar, de beste papieren te hebben voor Nederland, al is hij dit jaar minder dominant tijdens de nationale competities. Bij de vrouwen staat er een opvallende naam aan de start: Marit van Beijnum. De schaatsster won in het Vondelpark de Nederlandse titel op de 100 meter en op basis van haar tijden denkt bondscoach Valentina Berga-Belloni dat ze een gooi kan doen naar eremetaal, mits ze goed weg is bij de start. 

De meeste kans op medailles is toegedicht aan de junioren. Waar Angel Daleman ook aan de start verschijnt, ze maakt altijd aanspraak op eremetaal. Vorig jaar mocht ze niet meedoen aan het Europese titeltoernooi, omdat ze nog te jong was. Bijna alle A-Junioren hebben dit seizoen al op het podium gestaan tijdens de Europa Cups en zullen dit kunstje willen herhalen in Italië.  

De volledige selectie:
Senioren, vrouwen: 
Lianne van Loon, Fleur Veen, Fleur Huls (mits hersteld van corona), Marit van Beijnum (100m weg).
Mannen: Glenn Nijenhuis, Rémon Kwant, Ruurd Dijkstra, Jorian ten Cate, Jelmar Hempenius (100m weg).
Junioren-A, vrouwen: Patricia Koot, Sanne Oosterwijk, Lataesha Narain, Marieke de Vries, Janne Berkhout.
Mannen: Tom Mulder, Bret Groot, Timo Lamme.
Junioren-B, vrouwen: Angel Daleman, Sofia Schilder, Amber van der Meijden.
Mannen: Chris Berkhout, Chris de Velde, Jarno Haitjema.

Programma
Zondag 4 september
200 meter en  10.000m punten-afvalkoers

Maandag 5 september 
500 meter en 10.000m afvalkoers

Dinsdag 6 september
1000m en relay

Donderdag 8 september
100m en 10.000m puntenkoers

Vrijdag 9 september
One lap en 15.000m afvalkoers

Zondag 11 september
Marathon

Het tijdschema en meer informatie over het EK vind je op de kalenderpagina.

Hoe kun je het volgen?
Het EK Inlineskaten is te volgen via een livestream. Daarnaast houden we je via de website, InstagramFacebook en Twitter op de hoogte van de verrichtingen van de Nederlandse rijders.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan