Tickets
Shop
GoSkate 26 apr 2022

“Ik ga straks naar Friesland toe en dan ga ik op zoek naar routes in de GoSkate app.“

In de komende vier weken laten wij diverse GoSkate gebruikers aan het woord over wie zij zijn, hun ervaringen met de GoSkate app (voorheen Sprint app) en waarom ze graag inline skaten en/of schaatsen. Voor dit eerste artikel spraken wij met Floriaan Alfrink (47) uit Den Haag.

Kun je wat over jezelf vertellen? “Ik ben in Rotterdam geboren, in Hattem (Gelderland) getogen en later weer terugverhuisd naar Den Haag waar ik ben gaan studeren aan de HTS. Ik woon nog steeds in Den Haag met mijn vrouw en twee kinderen. Het was wel leuk al die rondzwervingen en als ik dan kijk naar mijn sport schaatsen dan heb ik dat op al die plekken wel gedaan.”

Floriaan Winter 1978, leren schaatsen op de Kralingse Plas in Rotterdam.

“Ik ben in 1974 geboren en toen waren de winters nog goed. Het schaatsen heb ik geleerd op de Kralingse Plas. En verder in Hattem opgegroeid en daar het schaatsen voortgezet op de sloten en de uiterwaarden van de IJssel. Dat was ook altijd natuurijs. De rivieren traden altijd buiten de oevers en dan lag er veel water in de uiterwaarden, met in strenge winters veel ijs erop. Het schaatsen heb ik echt op natuurijs geleerd en eigen gemaakt.”

“Ik had de datum nog even opgezocht en dat was 10 januari 1991. Toen was de Hollands Venetiētocht in Overijssel en toen heb ik met een vriend meegedaan aan de toertocht. Dat vergeet je nooit meer. Dat geweld van de wedstrijd die voorbijkwam, van het peloton met de wedstrijdrijders. Dat maakt natuurlijk mega veel indruk. Op dat moment was ik ook al wel lid van een vereniging en ben ik verder gaan schaatsen op de ijsbaan en heb ik ook lessen genomen. Dat heb ik eigenlijk voortgezet in Den Haag en daar ben ik ook begonnen met marathonschaatsen. Dat doe ik nog steeds. Dus zelf beoefen ik de de sport ook echt en in de zomer ben ik veel aan het skeeleren, mountainbiken en racefietsen.”

“Het schaatsen heb ik echt op natuurijs geleerd en eigen gemaakt.”

“In de winter schaats ik veel marathonwedstrijden en ik heb ook de toertocht op de Weissensee gedaan.” Hoe was je ervaring op Weissensee? “Ja, was heel leuk. Afgelopen winter wilden we het nog een keer doen, maar was het helaas geannuleerd door corona. Tegenwoordig zit ik bij een Masterploeg, deze bestaat uit veertigplussers, en schaats ik nog met 4 anderen in Team Van Koppen Arbeidsrecht. We waren in training voor het Open Nederlands Kampioenschap en de toertocht die daar werd gehouden. En elke zaterdag ochtend rijden we op de Uithof met de 100-ronden rijders mee en daar zit nog genoeg uitdaging in. Dat was gelukkig een mooi alternatief”

“Ook ben ik voorzitter van de GTC Marathon. Daar houd ik me bezig met de wedstrijden op de Uithof. Met name de regionale wedstrijden, en jaarlijks hebben we ook de landelijke wedstrijden dus daar ben ik ook bij de organisatie betrokken. Op deze manier zorgen we ervoor dat de jongere schaatsers ook de marathonwedstrijden kunnen ontdekken en kunnen doorstromen naar het regionale circuit. En naast de GTC ben ik ook coördinator voor de landelijke natuurijswedstrijden in Zuid-Holland. En als er voldoende natuurijs ligt kijk ik of we ook landelijke wedstrijden in Zuid-Holland kunnen houden. Om dit compleet te maken ben ik onlangs ben ik ook officieel Natuurijsmeester geworden naar aanleiding van de oproep van de KNSB.”

Floriaan is ook een van de gezichten van GoSkate en heeft onlangs ons geholpen tijdens een fotoshoot op de ijsbaan in Tilburg en voor het skeeleren. Hoe vond je het om mee te werken aan de fotoshoot? “Ik vond het echt heel erg leuk om mee te doen. Uiteindelijk hebben we in Tilburg de shoot gehouden, omdat we daar op een rustige baan foto’s en video’s konden maken. De omgeving was erg mooi om te skeeleren en de dag was perfect, het was echt mooi weer om te skeeleren.”

“Het is ook leuk dat je de foto’s nu voorbij ziet komen. Zowel in de app als in de nieuwsbrief en op Schaatsen.nl met allemaal informatie eromheen. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik de app nu actiever ben gaan gebruiken. Ik gebruikte de app natuurlijk al voor het schaatsen. We gaan nu ook skeeleren met de groep en dan is het leuk om de app even aan te zetten.”

Waar gebruik je de app voor? Met schaatsen staat de app automatisch aan, dat is wel een voordeel voor de tijdsregistratie. Het is misschien ook een nadeel omdat je de app niet actief gebruikt. Maar door de challenges ga je hem toch actiever gebruiken. En bij het skeeleren moet je de app zelf aanzetten en dat moet je niet vergeten. Daardoor houd je ook je telefoon bij je, maar dan kun je wel weer even makkelijk een foto van een bezienswaardigheid toevoegen of een melding maken.”

“In de zomer ben je natuurlijk wel overal en nergens en dan is het leuk om te kijken naar routes die anderen hebben toegevoegd. Ik ga straks naar Friesland toe en dan ga ik op zoek naar routes in de app. Ik ben zeker van plan om de skeelers mee te nemen.”

Waarom ben je ooit GoSkate gaan gebruiken? “Ik ben het tegengekomen in de nieuwsbrief van de KNSB, dat ging over de Trachitol Trails en naar aanleiding daarvan heb ik destijds de Sprint app gedownload. Dat is ooit de start geweest en daarna heel veel kilometers geregistreerd in de app. En afgelopen seizoen heb ik weer meegedaan met een maat en stonden we samen derde in de ranglijst.” 

Challenges in GoSkate
“Het leuke van de app is dat er challenges in zitten en dat je mee kunt doen met de Maandchallenges. En nu ook de SKATE4daagse die eraan komt. Je ziet de uitdaging aankomen. Of het gaat lukken is een tweede, maar veel mensen gaan meedoen en het is leuk dat je dat ziet. Ik heb mezelf aangemeld voor de SKATE4daagse, de Maandchallenge van april en natuurlijk voor de Seizoens challenge. Genoeg uitdagingen dus voor komend seizoen!”

Wil jij net als Floriaan meedoen met challenges in de app? Je kunt de app gratis downloaden in de App Store en Play Store. Meer informatie over GoSkate vind je op www.go-skate.nl.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan