Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2021

NK marathon voor Masters: soms serieuzer dan een geintje

De Masters van de marathon verheugen zich al de gehele week op de wedstrijd van komende zaterdagmiddag. Dan klinkt op de Optisport kunstijsbaan van Breda het startschot voor hun nationale kampioenschappen. Een kijkje bij de ‘voorbereidende beschietingen’ van vijf overwegend Westlandse schaatsmakkers van ijsclub HVHW, samengebracht in het Team Van Koppen Arbeidsrecht. ‘Ik merk in de groepsapp dat de spanning al oploopt’.

Foto : Van Koppen

Nog even een techniektraining inlassen op woensdagmorgen onder leiding van Monique Vergeer-van den Heuvel, vermaard deskundige als het gaat om de recreatieve (wedstrijd)schaatser vooruit te helpen. Dat doe je niet zomaar. “Moet kunnen”, zegt Janneke van den Bos-van Koppen lachend, terwijl ze een blik werpt op de schuurpapierachtige ijsvloer van De Uithof. Ondanks het vroeg tijdstip (7.30 uur) wordt de baan al flink bevolkt door liefhebbers. Zij laten zich niet verjagen door corona dat momenteel amateur-sportbeoefening in de avonduren dwarsboomt. Op hetzelfde moment passeert een treintje van vier kerels in rood-witte pakken die allen zeer aandachtig hun eigen bewegingen proberen te volgen. Achter de voorste van het kwartet rijdt een vrouw die nog net hoorbaar aanwijzingen geeft aan de man voor haar, en waar mogelijk is hem bijstuurt.

Twee dagen eerder heeft Van den Bos, een 37-jarige juriste, eigenares van Van Koppen Arbeidsrecht én een groot sportfanaat, een berichtje op Facebook gepubliceerd. Boven een foto van drie vrolijke veertigers staat er: ‘Wat doe je om 7.30 voor je werk? Juist…..trainen’. Verwijzend naar het trio: ‘Zij staan zaterdag namelijk aan de start bij het NK Masters in Breda’. Een icoontje van een gespierde arm en een gebalde vuist completeren de boodschap voor de volgers van Van Koppen Arbeidsrecht Marathonteam.

“Is leuk hoor, zo’n training van Monique. Doen we vaker met haar, iedereen heeft er baat bij en vindt het ook leuk. Bovendien kan het geen kwaad, zo kort voor het kampioenschap van de jongens. Vandaag techniek, donderdag een ochtendje de snelheid nog een keer opzoeken en dan moeten ze er klaar voor zijn”, klinkt het optimistisch en tegelijkertijd serieus. “Dat zijn we ook”, benadrukt de Naaldwijkse die dikwijls meetraint, “al moet het vooral gezellig zijn. Dit team is een serieus geintje.” Met haar als de eigenares en ploegleidster.

Janneke van den Bos-van Koppen en Floris Geldof. | Foto : Van Koppen

De herkomst van het idee? Goed twee jaar geleden was ze met manlief Peter (verwoed schaatser) onderweg in de auto en brainstormden ze samen over hun sportieve hobby. “Waarom maken we geen ploeg van mannen die goed met elkaar overweg kunnen? Ga ik die sponsoren met mijn bedrijf”, vertelt Janneke, toen net voor zichzelf begonnen als adviseur in arbeidsvraagstukken. Schaatsers waren er zo. Echtgenoot Peter, met zijn 41 jaar de jongste Master van het stel, scoutte mee en zo arriveerden TU-jurist Jeroen Ras (49) , kweker Ricardo Jansen (47), projectmanager Floriaan Alfrink (47) en Floris Geldof (41) die docent economie is. Allemaal ontvingen een uitgebreid kledingpakket en het spul was vertrokken.

Ze had er met een scherp oog voor marketing al goed over nagedacht, want binnen een jaar moest ze zichzelf als eenmanszaak afremmen in haar dadendrang. “Ik kreeg zoveel werk door de sponsoring, dat ik niet meer klussen aan kon. Weet je wat het is? Er rijden veel ondernemers op het ijs. Die hebben personeel en daaruit vloeit meestal ‘gedoe’ voort dat ze graag opgelost willen hebben. Ik knoop onder het schaatsen makkelijk een praatje aan en dan worden de arbeidsrechtelijke uitdagingen voorgelegd. Het was overigens niet mijn hoofddoel hoor bij het opzetten van het team. Het leek me heel gaaf een ploeg te hebben die met mijn naam zou rondrijden op de Uithof. Vooral het samen optrekken, elkaar helpen beter te worden én jaarlijks meedoen aan de NK Masters plus het Open NK op de Weissensee waren en zijn de dingen die we nastreven. Oh ja, en als er natuurijs ligt, nemen we gewoon een week vrij om met z’n allen tochten te maken. Schitterend!”

Van links naar rechts: Floris Geldof, Ricardo Jansen, Janneke van den Bos-van Koppen, Floriaan Alfrink, Jeroen Ras, Peter van den Bos. | Foto : Van Koppen

Ze vergeet een aspect: fanatiek zijn is ook wel een beetje een voorwaarde om tot het keurkorps van Van Koppen te mogen behoren. Neem tuinder Jansen; hoewel hij na de training beweert dat hij niet beter weet dat er komende zaterdag een teambarbecue staat gepland, is hem er alles aan gelegen nog steeds beter te worden. Hij traint net zo makkelijk op zaterdagmorgen mee met een groep die honderd ronden aflegt, om zich dezelfde avond weer aan te melden voor een marathon. Ook de racefiets en de mountainbike vormen dankbaar gereedschap om door te groeien. “Ricardo heeft energie voor tien”, aldus Janneke. Zijn leermeesteres blijkt overigens niet de eerste de beste te zijn geweest: oud-Elfstedentochtwinnares Tineke Dijkshoorn. “Ik heb twee jaar lang les gehad van haar. Wist ik niet hoor, want daar sprak ze nooit over. Maar ze kon prima uitleggen hoe ik moest schaatsen.”

De topper van het vijftal? Geen twijfel mogelijk: Floris Geldof. De Rotterdammer leeft zó gefocust toe naar zijn NK, dat hij de techniektraining heeft geskipt. “Hij belde me om te zeggen hij moest lesgeven. Al is het is ook zo dat hij vindt dat zo’n sessie zijn hele schema in de war kan schoppen. ‘Ik fiets vandaag en morgen sta ik weer op het ijs’, zei hij. Ik vind het belangrijk dat hij doet wat hem goed lijkt.” Zijn teamgenoten zijn ervan overtuigd dat het Wilhelmus zaterdagmiddag weleens voor Geldof kan klinken. “Die gaat iedereen een keer of drie dubbelen. Hij heeft dit seizoen al twee marathons van het Zesbanentoernooi gewonnen. Dat is misschien wel de zwaarste competitie die er is”, weet Ras.

“Misschien kunnen we hem wat helpen”, haakt Peter van den Bos in. “Het mag weliswaar niet in onze klasse, maar wat is erop tegen als je een rondje op kop gaat zitten om het tempo te drukken?” De NK Masters noemt Alfrink de opmaat voor het spektakel op de Weissensee. Daar leven ze nog meer naartoe. “Daarom waren we vandaag erg blij met de kwaliteit van het ijs hier. In januari wordt het werken geblazen in Oostenrijk”, meent hij. Van den Bos: “Wie op de Uithof kan schaatsen, kan het overal.”

Het ijs in Breda zal in betere staat zijn. Alfrink en Van den Bos hebben er al getraind. Niets mag namelijk aan het toeval worden overgelaten. “Het blijft een geintje, dat we ondertussen ook serieus nemen”, herhaalt Janneke de eerder gesproken woorden. “Dat is zeker merkbaar in de groepsapp die we hebben. Ik zie aan verschillende berichten dat de spanning oploopt. Vermakelijk.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan