Tickets
Shop
Nieuws 22 okt 2021

Minder toppers, ploegen en het corona-effect: wat te verwachten van de marathon?

Nog heel even wachten en dan mag het peloton los. De Week van de Marathon nadert haar hoogtepunt: het moment dat het eerste startschot klinkt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Maar wat moeten we ons voorstellen van het nieuwe seizoen? Een jaar zonder wedstrijden heeft zo zijn sporen nagelaten in de sport waar het draait om tactiek, uithoudingsvermogen en teamwork.

In de topdivisies is er het nodige veranderd in de ploegensamenstellingen. Het coronaseizoen heeft een flinke impact gehad op het peloton. Toppers zijn gestopt en andere rijders ruiken hun kans. Bij de mannen zijn de grote ploegen flink opgeschud. Jouke Hoogeveen, Frank Vreugdenhil, Bob de Vries, Bart de Vries, Arjan Stroetinga en Erik Jan Kooiman: allemaal gestopt.

De doorstroom van jeugdig talent lijkt nog niet erg te vlotten, dus een traditioneel tactisch steekspel tussen de sterkste blokken lijkt voor de hand te liggen. De komst van Team Jumbo-Visma met sprinter Bart Hoolwerf zal daar waarschijnlijk niet veel verandering in brengen, al zorgt de zwart-gele formatie wel voor een nieuwe dimensie aan de wedstrijden. Het zal interessant zijn om te zien welke ploeg na twee jaar zonder competitie het beste op elkaar is ingespeeld en wie er in de finales nog wat over hebben om het verschil te maken. 

Bij de vrouwen kan het echt nog alle kanten op. De sterke sprintersploeg van A6.nl van twee jaar terug is veranderd in samenstelling en de overige rijdsters die twee jaar terug veel wisten te winnen rijden allemaal voor dezelfde ploeg. Ondanks het afscheid van Carien Kleibeuker en de aanloop naar de Olympische Spelen is de kans groot dat Team Zaanlander van Irene Schouten en Marijke Groenewoud komend seizoen zal domineren. Een open strijd zou voor de kijker in ieder geval een stuk interessanter zijn.

Als de wedstrijden op een sprint uitdraaien zijn Schouten, Groenewoud en ook Elisa Dul de grote favorieten. Het is niet dat de rest van het peloton traag is, de Zaanlander-vrouwen lijken voorafgaand aan het seizoen er simpelweg bovenuit te steken. Bekende namen als Elsemieke van Maaren, Lisa van der Geest, Iris van der Stelt, Jade van der Molen en Emma Engbers zullen er ongetwijfeld weer staan, al zullen zij waarschijnlijk een list moeten verzinnen om als eerste over de streep te kunnen komen.

De verhoudingen in het peloton zijn na een wedstrijdonderbreking van meer dan 600 dagen volkomen onbekend. Van der Stelt wist het eerder dit jaar al goed te illustreren. “Er gaat nu echt een corona-effect zijn op het peloton. Het kan straks alle kanten op”, zei ze. Want naast de al genoemde namen zijn er ook nog sterke aanvallers als Beau Wagemaker, Merel Bosma en Laura van Ramshorst. Janneke Ensing sluit zaterdag in Drenthe haar wielercarrière af en zal daarna gebrand zijn om nog een winter te knallen op het ijs. Er zijn minder mensen die belang hebben bij een sprint, wellicht dat meer aanvallen zullen slagen.

Ook de nieuwe generatie klopt nadrukkelijk op de deur. Wat kunnen Maya de Jong, Evelien Vijn en Brit Qualm uithalen? Als ze de wedstrijd overleven kunnen ze in de sprint zomaar hoge ogen gooien. Arianna Pruisscher bewees zich twee jaar terug bij de beloften en kan haar kunsten misschien ook in de topdivisie vertonen.

Een hoop vraagtekens dus voor het nieuwe seizoen. Wat wel vaststaat is dat de vrouwen staan te popelen om te beginnen. Ploegleidster Alida Pasveer van de CENNED-formatie ziet ook dat aan enthousiasme geen gebrek is. “We zijn heel gretig na een jaar niet rijden en iedereen is heel nieuwsgierig waar ze staan. Het is spannender dan anders, maar wel heel mooi dat het zo meteen weer kan. Het schaatsen is toch waar je het voor doet.” De ploegen zijn er klaar voor, het wachten is op het spektakel. Wat dat betreft geldt een oud marathonstigma: het blijft marathon en er gebeuren soms onverwachte dingen.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan