Tickets
Shop
Nieuws 29 mrt 2021

Wie staat er op in het vrouwenpeloton? 'Het kan alle kanten op'

Met een olympisch seizoen op komst lijkt er in het marathonschaatsen een lege plek te ontstaan in het vrouwenpeloton. Irene Schouten en Marijke Groenewoud zullen zich het komende jaar zeer waarschijnlijk hoofdzakelijk op het langebaanschaatsen richten. De andere vrouw die wedstrijden wist te domineren, Manon Kamminga, is in verwachting. Na een seizoen zonder marathonwedstrijden heeft vrijwel niemand meer een idee van de verhoudingen in het peloton. Wie ruikt haar kans en kan in het ontstane gat springen?

Foto : Sander Chamid

Het lijkt alweer een eeuwigheid terug, maar vier jaar geleden werd het marathonseizoen gedomineerd door de dames van mkbasics.nl. Met name Lisa van der Geest en Iris van der Stelt regen voor de formatie die tegenwoordig als Turner door het leven gaat de zeges aaneen. Na enkele mindere jaren wil Van der Stelt weer meer wedstrijden winnen. “Over het laatste wedstrijdseizoen was ik niet heel tevreden. Het was niet slecht, maar niet wat ik van mezelf wilde zien. Komend seizoen hoop ik er weer te staan en de wedstrijden te domineren.”

Van de veranderingen in het peloton weet Van der Stelt nog niet zo goed wat ze moet verwachten. “Er verandert elk jaar wel iets, maar er gaat nu echt wel een effect zijn op het peloton. De verhoudingen gaan verschuiven. Ik verwacht dat Irene Schouten het langebaantraject in zal gaan en Manon Kamminga en Carien Kleibeuker zijn heel bepalende rijders. Het kan alle kanten op.” Bij haar team Turner vindt ze in ieder geval een stabiele basis. Sinds 2016 zijn er nauwelijks rijderwisselingen geweest.

Aanvallen
Een van de ploegen die qua rijdertypes wel wat weg heeft van Turner, Palet Vastgoedonderhoud, richt men ook langzaam maar zeker het vizier op het nieuwe seizoen. “Ik moet er wel weer even inkomen hoor”, lacht Jade van der Molen. De 26-jarige schaatsster wist in haar carrière een keer een marathon te winnen op het hoogste niveau en wil de teller komend jaar verder op laten lopen. Ze verwacht dat de wedstrijden minder vaak op een sprint gaan uitdraaien. “Minder mensen hebben belang bij een sprint, dus misschien zullen wel meer aanvallen slagen. Ik heb er nog niet heel uitgebreid over nagedacht, maar het biedt zeker kansen.”

Ook de 24-jarige Beau Wagemaker verwacht dat er komend seizoen meer kansen ontstaan. De rijdster uit het West-Friese Hoogkarspel verruilde na het afgelopen coronaseizoen het blok van A6.nl voor de kleinere formatie Smit Consultancy / Husqvarna. In 2018 won ze al eens op het natuurijs in Noordlaren en ook in de landelijke competitie was ze al een paar keer dichtbij de zege. Volgend jaar hoopt ze nog vaker om de overwinning te strijden.

“Het zullen wel andere wedstrijden worden”, vertelt de schaatsster. “Er komt een grotere groep dames die kans gaan maken als het minder gecontroleerd wordt voor de sprint. De kansen die dat biedt moet ik natuurlijk wel gaan benutten, maar ik ben zeker niet de topfavoriet.” Daarvoor kijkt ze toch naar de blokken van Palet Vastgoedonderhoud en Turner.

Van der Molen erkent ook dat haar ploeg een sterk blok vormt. “Wij hebben geen uitgesproken sprinter, maar we zijn wel een complete ploeg. We moeten het van de aanval hebben en kunnen in een klein groepje goed aankomen.” Voor zichzelf hoopt ze volgend jaar weer eens een uitschieter te beleven. “De afgelopen jaren ben ik altijd heel constant. Bijna elke wedstrijd rijd ik in de top tien. Dan heb je misschien een leuk klassement, maar daar heb je niet zoveel aan. Het doel voor dit jaar is om misschien een keer laatste te worden, maar dan ook een keer eerste. Daar haal ik meer voldoening uit.”

Corona
Na de mentale rollercoaster die de schaatsers de afgelopen winter hebben doorstaan kijken ze uit naar een normaal seizoen. Hoewel het nog allerminst zeker is hoe de wereld er in oktober uit zal zien, kunnen de vrouwen nauwelijks wachten tot het nieuwe seizoen. “Ik heb gemerkt dat ik competitie gemist heb”, aldus Van der Molen. “Fietsen is leuk en ik train graag, maar ik heb straks in september echt wel weer zin om te schaatsen.”

“Ik kijk er heel erg naar uit, al heb ik wel even een motivatiedipje gehad”, vertelt Van der Stelt. “Je werkt echt naar het seizoen toe en ik ben misschien ook wel een beetje naïef geweest door te denken dat we wel wat zouden rijden. Dan is het een grote tegenvaller. Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet, maar ik hoop op betere tijden wat corona betreft.”

Wagemaker hoopt daarnaast ook dat er komend seizoen weer meer variatie aan winnaars komt. “Het peloton is veranderd in de afgelopen jaren. Er zijn meer dames gekomen van hoog niveau. Maar aan de andere kant weet je nu ook niet hoe iedereen uit de afgelopen winter gekomen is. Sommigen hebben vanaf half december niet meer geschaatst.” Het is nog lang tot het seizoen in oktober weer begint, Wagemaker denkt dat tegen die tijd marathons weer mogelijk zijn. “Ik moet er niet aan denken dat het nog een jaar niet doorgaat.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan