Tickets
Shop
Nieuws 14 okt 2021

Femke Kok: ‘Apart dat mensen ineens met mij op de foto willen’

“Heb jij nou alweer een interview?” Gerard van Velde lacht in het voorbijgaan als hij Femke Kok ziet zitten in het hotel in de buurt van Inzell waar Team Reggeborgh de laatste voorbereidingen treft op de Daikin NK Afstanden. De plagerige toon en de brede lach kunnen enige trots niet verhullen. Zijn 21-jarige pupil brak het afgelopen seizoen definitief door en merkt dat in de hoeveelheid aandacht die ze krijgt in aanloop naar het nieuwe schaatsjaar. “Vorig jaar was ik de underdog, nu noemen mensen me ineens favoriet. Daar moet ik wel aan wennen.”

Foto : Neeke Smit

In een mum van tijd heeft Kok zich de afgelopen twee schaatsseizoenen tussen de top van het mondiale schaatsen genesteld. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze het vrouwensprinten weer helemaal op de kaart heeft gezet. Na bijna tien jaar van droogte bezorgde ze Nederland namelijk weer een wereldbekerzege op de 500 meter. Het bleef ook niet bij die ene overwinning. In de schaatsbubbel van Heerenveen wist ze maar liefst vier keer te zegevieren.

Destijds leek ze die stormachtige ontwikkeling een beetje te ondergaan, inmiddels heeft ze de tijd gehad om langer over de gebeurtenissen van afgelopen jaar na te denken. “In de winter ga je van wedstrijd naar wedstrijd en besef je minder wat er is gebeurd. In de zomer denk je er af en toe aan terug en besef je dat het best wel cool is wat je hebt gedaan. Ik ben eigenlijk best wel trots op wat ik nu al heb bereikt.”

Bekende Nederlander
Met het olympisch seizoen in het vooruitzicht, is er buitengewoon veel belangstelling voor Kok. Zelf merkt ze het vooral aan de hoeveelheid interviews en dat is niet altijd even prettig. “Je merkt dat iedereen iets van je wil en dat is wel nieuw. Soms denk ik wel: waarom ik? Van mij hoeft het allemaal niet. Maar tegelijkertijd is het ook wel weer een compliment.” Ook in het dagelijks leven is er meer interesse dan voorheen. Aangesproken worden in de supermarkt, handtekeningen uitdelen en fanmail krijgen van bewonderaars: het hoort er intussen allemaal bij.

Voor de nuchtere Friezin is het nog wel een beetje onwerkelijk. “Ik krijg nu ook berichtjes van kleine meisjes dat ik hun idool ben en dat ze mij zo goed vinden. Best bijzonder, want een paar jaar terug was ik zelf nog zo’n meisje dat opkeek naar anderen. Nu zeggen mensen dat ineens tegen mij. Soms is het wel een beetje apart dat mensen met mij op de foto willen. Eigenlijk heb ik nog niks gepresteerd! Afgelopen jaar ging het supergoed, maar ik doe nog pas net mee.”

Gelukkig kan Kok zich in haar thuisdorp Nij Beets, op 20 minuten rijden van Thialf, af en toe van de drukte terugtrekken. Haast om uit huis te gaan en dichter bij de ijsbaan te gaan wonen heeft ze nog niet. Brengt alleen maar onnodige stress met zich mee, zegt ze. “Het is ook gewoon lekker rustig in het dorpje. In Heerenveen denk ik dat je altijd schaatsers om je heen hebt. Thuis kom ik tot rust.” Wel leven de mensen heel erg met haar mee. “Toen ik terugkwam uit de bubbel hadden ze een spandoek opgehangen in de tuin en hadden ze een poster gemaakt met ‘Nijbeets is trots op Femke Kok’. Super lief.”

Vriendinnen
De sprintster realiseert zich terdege dat de behaalde resultaten in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Natuurlijk wil ze beter zijn dan ooit en zich plaatsen voor de Spelen. Zelf vindt ze echter dat ze dit seizoen weer op nul begint. Als jonge schaatsster zou het ook kunnen dat er een keer een minder jaar tussen zit. Qua ervaring schort er bijvoorbeeld nog wat aan, vindt ze. Lange buitenlandse reizen van World Cup naar World Cup heeft ze nog nooit gedaan. Gelukkig voelt ze zich meer dan op haar gemak bij Team Reggeborgh, waar ze tot en met 2024 onder contract ligt.

“Het is heel fijn om iemand in de ploeg te hebben die al die ervaring wel al op zak heeft”, zegt ze, doelend op Ireen Wüst. “Als ik ergens mee zit bij een wedstrijd, ook met kleine dingen, is het fijn dat zij in de buurt is en dat ze me advies kan geven. Ze heeft elke situatie al een keer meegemaakt.” Ook op haar trainer Michel Mulder kan ze altijd terugvallen. “Het is goed om hem erbij te hebben voor je materiaal, om je gerust te stellen bij wedstrijden of om gewoon even mee te ouwehoeren. Het zijn de kleine dingen die het doen.”

Daarnaast heeft Kok het geluk dat twee van haar vriendinnen ook haar ploeggenoten zijn: Michelle de Jong en Marrit Fledderus. De drie kennen elkaar al sinds hun pupillentijd en zitten sinds dit jaar weer bij elkaar in het team, toen na De Jong en Kok ook Fledderus bij Team Reggeborgh aansloot. "Gerard wilde er nog een meisje bij hebben, zodat we met zijn vieren zouden zijn. Hij vond Marrit altijd al een goede schaatser en ik heb hem wel een paar keer getipt dat ik het leuk vond om haar erbij te hebben. Het is top dat het kon.”

Alle voorwaarden lijken aanwezig om er opnieuw een succesvol seizoen van te maken. Kok kijkt met hoopvolle verwachtingen vooruit. “Ik ga het seizoen in met een goed gevoel. Natuurlijk weet ik ook dat het een olympisch seizoen is en dat het heel spannend wordt. Ik wil me alleen niet blind staren op de Spelen, er gaan ook maar zo weinig mensen heen. Je weet niet eens of je de kans krijgt om daarheen te gaan. Je moet het niet te groot maken, anders vergeet je de dingen eromheen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan