Tickets
Shop
Nieuws 17 nov 2021

Podium lonkt voor debutant Daan Gelling: ‘De ambities zijn wel wat bijgesteld’

Eigenlijk zou Daan Gelling nog een jaartje bij de Beloften rijden. Maar door het wegvallen van Jouke Hoogeveen én een goeie zomer bij zijn ploeg Bouwselect, kreeg hij de kans deze winter in de Topdivisie te starten. En dat doet hij verrassend goed. "Dat het zo goed zou gaan, had ik niet verwacht."

Foto : Erik Homan

Het zijn grote schoenen die gevuld moeten worden, maar Daan Gelling doet het beter dan van hem verwacht mag worden. De balans na vier wedstrijden? Een zevende plek in het tussenklassement, een vierde plek in Haarlem en tweede in het jongerenklassement. Dat hij zo’n bliksemstart zou maken, had hij zelf dan ook niet verwacht. “Ik had wel al door dat het goed ging bij de b’s”, zo blikt hij terug op het enige seizoen dat hij tot nu toe marathons reed.

Het leek trainers Piet Hijlkema en Anton Ketellapper desondanks beter om hem nog een jaartje te laten rijpen bij de Beloften. “Maar toen kwam die plek van Jouke Hoogeveen natuurlijk vrij en ben ik in de zomer toch benaderd om bij de a’s te gaan rijden”, vertelt Gelling. “Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over te twijfelen.”

Met Hijlkema had hij afgesproken dat hij ‘rustig zou meerijden, kijken hoe het gaat’. Dat liep vanaf de eerste wedstrijd al anders. “Ik heb bij de a’s in Amsterdam gelijk geprobeerd te rijden zoals ik bij de b’s ook zou doen. Goed van voren proberen te zitten, goed in de wedstrijd komen. En dat is gelijk goed gegaan. Die zesde plek in de massasprint was boven verwachting. De ambities zijn na die wedstrijd wel gelijk wat bijgesteld”, zegt hij lachend.

 

Achter Harm Visser
In het jongerenklassement hoeft hij alleen nog maar Harm Visser voor zich te dulden. Het is een oude bekende, vertelt hij. “Harm kom ik al mijn hele jeugd tegen. Hij was ploeggenoot bij RTC Noord en nu zijn we concurrenten. Ik heb met hem getraind vanaf mijn 11e. Tot mijn 17e hebben we hebben we bij elkaar in de klas gezeten op de middelbare school.”

Naast Visser trainde hij met toppers als Remo Slotegraaf, die dit seizoen aantrad in het keurkorps van Jac Orie en met Rem de Hair, die nu bij Team IKO rijdt. “Ik viel net buiten de boot als ik wilde gaan voor World Cups en wk’s”, merkt hij daarover op. “Dan was ik net wat minder dan de jongens die daadwerkelijk gingen. Maar ik merkte wel dat het NK marathon mij goed beviel, beter dan de klassieke langebaan-afstanden.” Op het NK marathon voor junioren A haalde hij dan ook een tweede plaats, uitgerekend achter Harm Visser.

Tevreden met een goeie wedstrijd
Dat jongerenpak, een plek op het podium, het lijkt ineens allemaal mogelijk dit seizoen. Gelling wil zichzelf nog niet teveel druk opleggen, maar ziet ook wel dat er misschien wel meer in het vat zit. “Je wordt altijd beter. Die vierde plek is nu binnen en dan is de volgende stap eigenlijk het podium. Maar het is lastig, met Sjoerd den Hertog, met Harm Visser, met Gary Hekman als hij er straks weer bij is. Het lijkt me mooi om ooit een wedstrijd te rijden in zo’n speciaal pak, maar ik lig er niet wakker van. Ik kan ook tevreden zijn als ik een goeie wedstrijd rij. Ik hoef dan niet eens zelf op het podium, maar iemand van de ploeg is ook goed.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan