Tickets
Shop
Nieuws 08 jun 2021

Daan Gelling vult laatste plek bij Bouwselect

Met de piek van de zomer in zicht heeft Bouwselect toch nog een volledige bezetting voor het nieuwe seizoen rond gekregen. Na lang wikken en wegen laat de formatie Daan Gelling doorstromen naar de topdivisie. Daar komt de 20-jarige schaatser in de ploeg met Mart Bruggink, Ronald Haasjes, Ronald Kruijer, Kevin Hoekstra en Rémon Vos.

De stap van Gelling is opvallend te noemen, aangezien in april ploegleider Piet Hijlkema nog liet weten de opengevallen plek na het vertrek van Jouke Hoogeveen niet te vullen met een belofte uit eigen rangen. “"Ze kunnen nog heel veel leren in het B-peloton. Ze kunnen daar het spelletje leren, finales rijden in sprints en kopgroepen. Een jaar geen competitie heeft echt wel effect.”

Van die uitspraak komt Hijlkema nu enigszins terug. Samen met medeploegleider Anton Ketellapper heeft hij dit voorjaar nog eens goed nagedacht en de verschillende opties besproken. Na die overpeinzingen trokken de twee toch de conclusie dat het goed zou zijn om Gelling door te laten stromen naar de topdivisie. “Daan heeft talent en de ambitie om door te groeien”, aldus de Friese trainer. “Hij wil echt marathonschaatser worden. In de loop van het voorjaar werd het ons duidelijk dat hij het kan. We hebben het bij hem neergelegd, dringen niets op. Hij zag dit als een enorme kans en die grijpt hij. Hij gaat er volledig voor.”

De 20-jarige Gelling won de Sjoerd Huisman Bokaal in november 2018 en stond tweemaal op het podium bij het NK Jeugdmarathon. Naast het schaatsen is hij ook een talentvolle wielrenner. Zo zal hij binnenkort aan de start staan van het NK in Drenthe. Gelling is niet het eerste talent dat bij Bouwselect doorstroomt vanuit de beloften. De ploeg leidde ook Harm Visser, Casper de Gier, Rémon Vos en Kevin Hoekstra op.

Opleiding
In die zin past de ontwikkeling van Gelling in het plan van de ploeg: jeugd uit de eigen opleiding door laten stromen naar de top. Door de beloften samen te laten trainen met de hoofdmacht tracht de ploegleiding ook nog eens de kloof te dichten tussen de verschillende niveaus in het marathonschaatsen. Want de stap naar de top is groot, erkent Hijlkema. Er zijn wel veel toppers gestopt, maar er zijn genoeg sterke schaatsers overgebleven en zij zijn er niet minder goed op geworden.

“De verschillen komend seizoen gaan groot worden”, schat Hijlkema dan ook in. “Het peloton zal in de breedte iets minder sterk zijn nu de groep die wat meer tijd nodig heeft wat groter wordt. We krijgen vast een aantal gekke wedstrijden en minder controle. Maar wij kijken vooral naar onszelf en zien dan een enorme verjongingsslag in onze ploeg. Ronald Haasjes heeft pas een jaar ervaring op het hoogste niveau en Rémon en Daan ook nauwelijks.”

De ploegleiders zien de begeleiding van de jonge honden als een uitdaging. Hijlkema heeft er alle vertrouwen in dat Gelling zijn plek gaat vinden in de topdivisie, al zal de eerste periode wellicht zwaar worden. “Hij weet dat hij nog een enorme stap moet maken”, vertelt hij. “Maar iedereen is content. Ook de ervaren jongens zien iemand die ze als het ware kunnen kneden samen met ons. Dat is een mooi proces om van dichtbij mee te maken. Daan is goed leerbaar en weet waar hij staat. Een realist met een goede dosis noordelijke nuchterheid. Hij kan de komende twee of drie jaar doorgroeien naar het gewenste niveau en dan is hij nog steeds jong. Hij is een potentiële topper.”

De plek die Gelling bij de beloftenploeg Bouwpartners achterlaat wordt voorlopig niet opgevuld. De ploeg staat altijd open voor talentvolle schaatsers, geeft Hijlkema aan, al moet het wel van beide kanten matchen. Dat betekent dat Harm Dijkstra, Marthijn Mulder en Hylke de Boer komende winter in de kleuren van Bouwpartners te zien zijn in de beloftendivisie.

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan