Tickets
Shop
Tips 14 nov 2021

Na de clinic naar de World Cup? Dat kan niet meer voor zeshonderd Dordtse kinderen

Voor ruim zeshonderd kinderen uit Dordrecht en omgeving verpest de lockdown een heel mooi uitje dat ze met hun school op de planning hadden staan: de World Cup shorttrack. Het bezoek aan het evenement was bedoeld als een bijzondere afsluiter van een lessenreeks over inlineskaten en schaatsen, maar het toernooi moet nu zonder publiek afgewerkt worden.

Foto : Stolkfotografie / Dordt Centraal

De kinderen die vrijdagochtend het ijs van de Sportboulevard betreden zijn er gelukkig niet minder enthousiast om. Ze scheren vol energie over het ijs, eerst nog wat onwennig, maar naarmate het uur vordert verdwijnen steeds meer stoeltjes naar de zijkant van de baan. "Iedereen kan in zo'n uur leren schaatsen. Je ziet ze in korte tijd heel erg groeien", stelt de trainer van IJssportvereniging Alblasserwaard, die de eer heeft om de shorttrackclinic te leiden. 

De drie ijsverenigingen die de clinics verzorgen, kunstrijvereniging De Drechtsteden, ijshockeyclub Dordrecht Lions en IJssportvereniging Alblasserwaard, werken al langer samen aan diverse initiatieven. Dankzij steun van de gemeente en sportbedrijf Dordt Sport is er dit jaar via een IJssportakkoord extra geld vrijgemaakt om meer kinderen via een uitgebreid programma kennis te laten maken met inlineskaten en schaatsen. Na skateclinics op school en een schaatsles op de ijsbaan moest het bezoekje aan de World Cup een mooi slot vormen. 

Sportwethouder Marco Stam vindt het zonde dat de verbinding tussen topsport en breedtesport wegvalt. "Het is niet wat we voor ogen hadden. Het concentreert zich nu heel erg op de wedstrijd en de rol van de breedtesport rond het toernooi wordt geminimaliseerd. Het WK afgelopen maart was door de aankleding van de hal ook leuk gemaakt, maar het is toch anders als er honderden kinderen zitten. Aan de andere kant, als je kijkt naar hoe de situatie nu is, mogen we al blij zijn dat het überhaupt door kan gaan."

Op de ijsbaan is de les intussen in volle gang. Waar de kunstrijders en shorttrackers met pionnen een baantje hebben uitgezet, trekt de imposant uitziende hoek van de ijshockeyers met sticks, pucks en doelen in eerste instantie de meeste aandacht. Uiteraard wisselen de groepen door en krijgen ze ook de andere disciplines voorgeschoteld. "Het is grappig om te zien hoe serieus ze de omslag maken naar de andere clinics", aldus Marieke Kruithof van De Drechtsteden. "Ze doen goed mee en het is superleuk om te zien dat ze volop interesse hebben in het kunstrijden." 

De drie verenigingen merken de voordelen van de samenwerking. De ijshockeyers en shorttrackers hebben al wat proeflessers mogen verwelkomen, de kunstrijvereniging wacht nog op aanmeldingen. "We hopen op meer effect dan toen we in het verleden op de recreatieve uren workshops deden. Nu zit er structuur in en werken we samen met de scholen. Het leeft in Dordrecht en de mensen komen meer naar de ijsbaan. We hopen dat ze daarna ook de clubs weten te vinden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan