Tickets
Shop
Nieuws 05 nov 2021

Langebaners in marathon: 'Goede leerschool voor de mass start'

Na twee heel verschillende wedstrijden wacht het marathonpeloton zaterdag een wedstrijd in Heerenveen. Het snelle ijs van Thialf trekt altijd de nodige langebaanschaatsers naar de marathonwedstrijden. Niet alleen om te kijken, maar juist om mee te rijden. Dit weekend is dat niet anders. Door de inzet van een zogenoemde wildcard maken heel wat bekende namen hun opwachting.

Foto : Glenn Wassenbergh

Nee, geen Sven Kramer aan de start zaterdag om half negen. Het uitstapje van vorige week was eenmalig. Wel van de partij is Bart Swings. Als eenling moest hij in Twente achter elke ontsnapping aan. "Ik voelde me een beetje geviseerd dat ik er niet bij mocht zitten. Dat de kopgroep van twee het uiteindelijk zou halen, had ik niet meer verwacht." Als troost won hij wel met overmacht de pelotonsprint: derde. 

De Belg van Team IKO doet dit weekend in Heerenveen opnieuw mee en kan dit keer rekenen op de steun van ploeggenoten Jan Blokhuijsen en Yves Vergeer. "Ik vind het spelletje leuk. Ik zie het als een intensieve training en een goede leerschool voor de mass start. De laatste ronde met eindsprint lijkt daar veel op. Het is goed om zo nog een wedstrijd mee te pikken. Zo'n marathon maakt me sterker. Dat zie je bij Jorrit ook."

Met die uitspraak wijst hij direct de laatste winnaar van de marathon in Heerenveen aan. Jorrit Bergsma wist op 4 januari 2020 op indrukwekkende wijze te winnen. Gezien de prestaties van Bergsma bij de Daikin NK Afstanden vorige week, zal de rijder van Royal A-ware / ZiuZ ook dit weekend weer tot de favorieten behoren.

Daarnaast is het uitkijken naar de mannen van Jumbo-Visma. Zij bezitten zowel het oranje als het witte leiderspak voor het algemeen en jongerenklassement. Met de komst van Kars Jansman, Beau Snellink en Jordy van Workum hebben ze nog meer pionnen. Jansman en Van Workum wisten in het verleden een beloftemarathon te winnen. Jansman was tot twee jaar terug zelfs fulltime marathonschaatser. 

Irene Schouten is de te kloppen vrouw | Foto : Neeke Smit

Bij de vrouwen was Irene Schouten in 2020 de laatste winnares van de Heerenveense marathon. Ook dit jaar is zij op dreef: net als ploeggenote Marijke Groenewoud heeft ze al een wedstrijd gewonnen. De concurrentie bij de vrouwen zal aan het Zaanlander-duo in ieder geval een flinke kluif krijgen. Klassementsleidster is Ineke Dedden van Palet Vastgoedonderhoud. 

Publiek is welkom bij Marathon Cup 3. Tickets zijn te koop aan de kassa in Thialf. Alle aanwezigen moeten via de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, getest zijn of recent corona hebben gehad. De wedstrijden van de Topdivisie zijn live te volgen via schaatsen.nl/live. De uitzending begint om 18.40 met een voorbeschouwing. 

Wildcard deelnemers langebaan
Vrouwen: Merel Conijn en Gioya Lancee (beide Worldstream), Robin Groot en Carlijn Achtereekte (beide Jumbo-Visma)
Mannen: 
Bart Swings, Jan Blokhuijsen, Yves Vergeer (IKO), Kars Jansman, Beau Snellink, Jordy van Workum (Jumbo-Visma), Marwin Talsma (FrySk)

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan