Tickets
Shop
Nieuws 30 okt 2021

'Als de mannen van Anema het kunnen, kan ik het zeker ook'

Terwijl zijn ploeggenoot Thomas Krol in Heerenveen voor de derde keer op rij de Nederlandse titel op de 1500 meter verovert, zit Sven Kramer in de auto naar Enschede. Na zijn vijfde plek op de 5000 meter van vrijdag besluit hij om voor het eerst in vier jaar een uitstapje te maken naar de marathon. "Het is gewoon een goede training."

Foto : Glenn Wassenbergh

Kramer stapt goedgemutst van het ijs. De 35-jarige veelwinnaar finisht in het peloton en is na afloop te spreken over zijn presteren. "Het ging wel goed, al is het wel even wennen", analyseert hij zijn 120 ronden op het Enschedese ijs. "Op sommige momenten moet je wel eens op je tanden bijten, maar daar word je beter van en dat hoort erbij." 

De keuze om de marathon te gaan rijden werd pas zaterdagmiddag genomen. "Je bekijkt wat op het moment het beste bij je past", verklaart Kramer. "Op dit moment vonden we de marathon de beste keus, ook met het oog op de aankomende zeven weken richting het OKT. De marathon levert iets meer duurvermogen op dan een trainingswedstrijd van 3000 meter. Dit zal nu niet meteen rendement opleveren, maar op de lange termijn hopen we natuurlijk van wel."

Het is al met al een druk weekend voor Kramer, die voor zondag nog op de startlijst van de 10.000 meter staat. In de voorbije jaren liet hij die langste individuele afstand nog wel eens schieten. Of hij zondagmiddag daadwerkelijk aan de start verschijnt, laat hij nog even in het midden. "Ik ga kijken hoe ik herstel en morgen beslissen we wat we met de tien kilometer doen." Dat de rijders van de ploeg van Jillert Anema de combinatie vaker doen, sterkt Kramer in zijn gedachten. "Als zij het kunnen, kan ik het zeker ook", lacht hij, voordat hij snel in de auto terug naar Heerenveen stapt. 

In het spel om de zege komt Kramer op de IJsbaan Twente niet voor. Het is zijn collega Mats Stoltenborg van de marathontak van Jumbo-Visma die wel om de overwinning strijdt. Samen met Jordy Harink (Royal A-ware / ZiuZ) pakt hij een ronde voorsprong op het peloton. In een zinderende slotfase, waarbij de twee het licht uit elkaars ogen kijken, moet de fotofinish een winnaar uitwijzen. Harink wint nipt, Stoltenborg neemt wel de oranje leiderstrui over van Sjoerd den Hertog. 

Naast Harink en Stoltenborg bezette Bart Swings de derde plek op het podium. Zo nu en dan rijdt hij een marathon als alternatief voor de langebaanwedstrijden en als training voor de mass start. Als Belg kan hij immers vanwege de Daikin NK Afstanden vijf dagen lang niet in Thialf terecht. Ook Peter Michael reisde om die reden af naar Enschede. "Ik ben een racer en als het kan wil ik starten", aldus de Nieuw-Zeelander, die goed hersteld is van een ontsteking aan zijn elleboog. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan