Tickets
Shop
Nieuws 14 nov 2021

Kramer, Roest en Bosker winnen goud: 'Het gokje pakte goed uit'

De Nederlandse ploegenachtervolgingsmannen hebben bij de eerste internationale krachtmeting van het seizoen meteen hun visitekaartje afgegeven. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker snelden bij de World Cup in Tomaszow Mazowiecki naar een baanrecord van 3.44,56 en zagen Canada en Japan achter zich eindigen. "Het lijkt misschien 'maar' een World Cup, maar er hangt heel veel vanaf."

Foto : Soenar Chamid

De laatste keer dat Kramer, Roest en Bosker samen een team pursuit reden, was bij de EK Afstanden van 2020 in Heerenveen. Door veel te wisselen reed het Nederlandse drietal toen naar de Europese titel en hoe succesvol die tactiek destijds ook bleek te zijn; in Tomaszow Mazowiecki ging de Nederlandse ploeg toch over op een andere tactiek. "Het was een gokje, maar we hebben maar twee keer gewisseld", vertelt Kramer. "We hadden er vooraf ook wel wat twijfels over, maar gelukkig heeft het goed uitgepakt. Ik denk dat we hierop kunnen doorbouwen", vult Bosker aan.

Het Nederlandse drietal knokte zich in de tweede rit langs olympisch kampioen Noorwegen en zag vervolgens Canada een dappere poging doen om de tijd aan te vallen, ware het niet dat Connor Howe het tempo van Ted-Jan Bloemen en Jordan Belchos niet meer kon volgen. De Canadese mannen eindigden uiteindelijk op 1,19 seconden van Nederland als tweede, terwijl Japan op 1,25 seconden als derde eindigde. "Het was een goede rit, maar er zaten ook nog genoeg verbeterpunten in", aldus Roest.

Kramer, die alweer zijn 63e World Cup-overwinning boekte, was vooral te spreken over de samenwerking. "We hebben de afgelopen zomer de nodige tijd en energie in dit onderdeel gestoken, dus dan is het fijn als dat wordt beloond. We mogen heel tevreden zijn over hoe we hebben gereden vandaag", aldus Kramer, die zijn weekend toch nog met een positief gevoel kon afsluiten. De 35-jarige Fries stelde vrijdag namelijk teleur met de negende plek in de B-groep van de 5000 meter en kon daar toen verder weinig over zeggen.

"Dat was niet leuk, nee, daar hoef ik niet omheen te draaien. Toch heb ik geprobeerd me ervan af te sluiten en me te focussen op vandaag, omdat ik weet hoe belangrijk het is voor Nederland en voor de matrix om goed te presteren op de team pursuit. Het lijkt misschien 'maar' een World Cup, maar er hangt heel veel vanaf", doelt Kramer op de quotaplekken voor de Olympische Spelen. "Al met al ben ik blij dat ik van waarde heb kunnen zijn voor het team en dat ik die gasten heb kunnen helpen naar een World Cup-overwinning. Fijn om het zo te kunnen afsluiten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan