Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 10 mrt 2021

Hongerige Otterspeer: 'Deze kans kon ik gewoon niet laten lopen'

Afscheid nemen is nooit leuk, vertelt Hein Otterspeer, maar zoals altijd is er een tijd van komen en een tijd van gaan. "En de tijd om te gaan, is nu gekomen", doelt de 32-jarige sprinter op zijn overstap van Team Jumbo-Visma naar Team Reggeborgh. Na zeven jaar keert Otterspeer terug onder de vleugels van Gerard van Velde, waar hij een contract voor twee jaar heeft getekend. "Voor mij is het cirkeltje nu rond."

Foto : Sander Chamid

Allereerst gefeliciteerd met je transfer! Hoe heb jij de afgelopen dagen beleefd?
"Het is erg hectisch geweest, zo'n beslissing gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Ik heb de afgelopen dagen veel contact gehad met mijn twee jongere broers, mijn vriendin en mijn ouders. Ik heb bewust weinig mensen binnen de schaatswereld gesproken, omdat de kans dan groot zou zijn dat ze me een bepaalde kant op zouden sturen. Met mijn familie heb ik altijd een goede band gehad en ik weet dat ze altijd achter me zullen staan, ongeacht welke beslissing ik neem. Voor mij zijn ze echt goud waard!"

Kiezen tussen twee topteams lijkt me niet eenvoudig...
"Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel een aantal nachten van wakker heb gelegen. Om niet in mijn gedachten te verzinken, ging ik middenin de nacht lijstjes maken met de voors en tegens van beide partijen. De volgende ochtend ging ik er dan weer naar kijken en probeerde ik door middel van strepen tot een weloverwogen beslissing te komen. Ik neigde steeds meer één kant op te gaan, maar de mensen om me heen wisten tot op het laatste moment niet wat het ging worden. Zij zeiden dat ik mijn hart moest volgen en de knoop zelf moest doorhakken. Dat heb ik gedaan."

Wat heeft je uiteindelijk doen besluiten om voor Reggeborgh te kiezen?
"Ik vond dat ik na zeven jaar toe was aan een nieuwe uitdaging en een frisse aanpak. Ik ken Gerard natuurlijk al heel lang (Otterspeer schaatste tussen 2011 en 2014 bij APPM, wat later overging in Team Beslist.nl) en we hebben elkaar de laatste tijd best vaak over van alles en nog wat gesproken. Nu ik weer bij hem terug ben, is het cirkeltje voor mij rond."

De Olympische Spelen zijn over minder dan een jaar. Is het geen risico om nu nog van team te wisselen? 
"Nee, ik heb er heel goed over nagedacht en ik sta er voor de volle honderd procent achter. Dat het geen makkelijke keus zou zijn, was duidelijk, maar deze kans kon ik gewoon niet laten lopen. Als dertiger krijg je niet zo heel veel kansen meer en als ik het nu niet zou doen, zou ik er later spijt van hebben gekregen. Ik geloof heilig in deze stap en ik denk dat ik bij Reggeborgh de beste kans heb om voor olympisch eremetaal te gaan."

Een bericht gedeeld door Hein Otterspeer (@heinotterspeer)

Aan het begin van het seizoen zei je dat je je geen betere sprinttrein kon wensen en dat de nieuwe samenstelling je goed had gedaan. Dat bleek ook wel gedurende het seizoen, toen je voor de derde keer Nederlands kampioen sprint werd, zilver won op het EK Sprint en bij de tweede World Cup zilver pakte op de 500 meter. Voelt het dan niet gek om na zo'n seizoen Jumbo-Visma te verlaten?
"Het afgelopen seizoen heb ik inderdaad een ontzettend hoog niveau laten zien en bij mijn laatste wedstrijd reed ik op de 500 meter zelfs nog mijn beste seizoenstijd (34,59). Dat goede gevoel neem ik mee de zomer in, zodat ik me de volgende winter opnieuw kan gaan meten met de wereldtop. Natuurlijk zat ik hartstikke goed op mijn plek bij Jumbo-Visma en heb ik er veel successen behaald, maar er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Afscheid nemen is nooit leuk en het deed eerlijk gezegd best pijn om m'n oude teamgenoten, en vooral de jongens van de sprinttrein (Thomas Krol, Kai Verbij en Dai Dai N'tab), te moeten zeggen dat ik wegga. Ik ben Jumbo-Visma ontzettend dankbaar en de Jumbo-Visma-familie zal altijd in mijn hart blijven."

Hoe reageerde Jac Orie op je besluit?
"Hij vond het zeker jammer, maar we zijn er als professionals mee omgegaan. Jac is een fantastische kerel en ik zal nooit vergeten wat hij mij de afgelopen zeven jaar heeft gebracht. Hij was als een vader voor me en we hadden een hele speciale band met elkaar. Dat er ook wat emoties naar boven kwamen tijdens het telefoongesprek, vond ik niet zo gek. Het zou juist raar zijn geweest als dat niet zo was."

Je hebt een contract getekend voor twee jaar, wat betekent dat voor jou?
"Ten eerste is het een blaak van vertrouwen vanuit Gerard dat hij twee jaar met mij aan de slag wil. Daarnaast vind ik het WK Sprint nog altijd het mooiste toernooi dat er is en hoop ik over twee jaar een gouden medaille aan mijn prijzenkast toe te voegen; die andere twee kleuren heb ik al."

Bij Team Reggeborgh tref je met Kjeld Nuis (31) en Ronald Mulder (35) twee andere dertigers die het afgelopen seizoen hebben laten zien nog altijd met de besten mee te doen. Hoe kijkt Gerard van Velde naar jouw potentie?
"Met name in de openingen ziet hij nog veel mogelijkheden en ik denk dat dat daar nog veel op te winnen valt. Gerard heeft bovendien heel ervaring met Ronald, die een paar jaar ouder is dan ik, maar nog altijd laat zien met de wereldtop mee te doen. Ik ben ervan overtuigd dat ik dat volgend jaar ook ga doen."

Moeten de Olympische Spelen het hoogtepunt uit jouw carrière worden?
"Het zou een prachtige bekroning zijn op al het harde werk van mij en mijn familie om die olympische medaille te winnen. Ik ben nog altijd even hongerig en gemotiveerd en het vuur brandt nog steeds. Ik denk dat deze stap mij net wat extra's brengt en kijk er dan ook ontzettend naar uit om de route te bewandelen die daarvoor nodig is." 

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan