"Of het goed met me gaat? Ja, ik ben realistisch genoeg om te zeggen dat het daadwerkelijk beter gaat dan de afgelopen jaren", begint Hein Otterspeer het gesprek enthousiast. De 31-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma zit aan de vooravond van het door corona geteisterde seizoen lekker in zijn vel en is ervan overtuigd dat hij nog heel veel mooie dingen kan laten zien. "Ik zit absoluut nog niet aan mijn plafond."

Vlak voor de start van de Daikin NK Afstanden kijkt Otterspeer terug op een nagenoeg vlekkeloze voorbereiding. Behalve een valpartij aan het begin van de zomer heeft de boomlange sprinter geen tegenvallers hoeven incasseren en kon hij zodoende aan alle trainingen meedoen. "Dat is weleens anders geweest", vertelt Otterspeer, die al jaren kampt met fysieke ongemakken aan zijn rug. "Maar het lek is een beetje boven. Het lichaam zit beter in elkaar, waardoor ik mijn trainingen veel beter kan uitvoeren. Ik merk dat mijn niveau gegroeid is en daar haal ik veel moraal uit."

Waar Otterspeer ook veel moraal uithaalt, is de aanwezigheid van zijn (nieuwe) teamgenoten. Sinds de komst van Dai Dai N'tab en Kai Verbij hoeft hij zijn trainingen niet meer individueel af te werken, maar kan hij zich samen met zijn collega's in het zweet werken. "Ik heb dat in het verleden wel een beetje onderschat", geeft hij eerlijk toe. "Het schortte absoluut niet aan mijn discipline om alleen te trainen, maar het is toch superfijn als je je krachten kan meten tijdens een fietstraining. De gemiddelde snelheid is enorm omhoog gegaan en dat zie je ook terug in de fietstesten."

N'tab en Verbij werden na afloop van het seizoen gehaald als vervangers van de gestopte Jan Smeekens en de naar Team Reggeborgh vertrokken Kjeld Nuis. Volgens Otterspeer heeft Jumbo-Visma de perfecte coup gepleegd door deze 'klasbakken' aan te trekken. "Ik denk dat wij er allemaal beter zijn uitgekomen", vervolgt Otterspeer tevreden. "Dai Dai en Kai zijn een perfecte aanvulling op Thomas en mij en met z'n vieren vormen we een supertrein. Er wordt elke training een heel hoog niveau neergelegd en we hebben veel lol met zijn allen. Ja, ik weet zeker dat de nieuwe samenstelling mij goed heeft gedaan."

Gefrustreerd
Of een goede zomer automatisch leidt tot een goede winter, durft Otterspeer niet te zeggen, maar dat de voorwaarden goed zijn, is één ding wat zeker is. De Goudse schaatser hoopt vooral dat het komende seizoen hem meer plezier brengt dan het afgelopen seizoen, dat vanwege verschillende oorzaken op een grote teleurstelling is uitgelopen. Met een gehavend lichaam lukte het Otterspeer namelijk niet om op de toppen van zijn kunnen te presteren. "Je gaat er wel voor, maar het is gewoon buiten je macht. Ik stond vooral met hoop aan de start en negen van de tien keer komt het dan niet uit de lucht vallen."

Bij de grote nationale toernooien kende hij bovendien weinig fortuin. Een diskwalificatie bij de NK Afstanden en een dubbele valse start bij het NK Sprint zetten een 'hele grote streep' door het seizoen van Otterspeer, die nog altijd niet kan begrijpen dat de desbetreffende starter hem eruit heeft geschoten. "Ik was er enorm gefrustreerd over en tot op de dag van vandaag vind ik het een onnodige zet", baalt Otterspeer. "De argumenten die de starter mij gaf vond ik niet professioneel, maar die laat ik uit respect achterwege. Het heeft me best veel tijd gekost voordat ik het naast me neer kon leggen."

Gedane zaken nemen geen keer en dus probeert Otterspeer vooruit te kijken naar de jaren die hem nog in het verschiet liggen. Hoe lang de sprinter nog doorgaat, vindt hij lastig te zeggen. "Sowieso nog twee jaar en daarna kijk ik wel verder. Ik ben nu 31 en zit absoluut nog niet aan mijn plafond. Als ik zie wat voor sprongen ik dit jaar al heb gemaakt, ben ik ervan overtuigd dat ik nog veel harder kan", aldus Otterspeer, die de komende jaren op een andere manier te werk gaat. "Ik rijd vanaf nu elk seizoen alsof het m'n laatste is; ik denk dat dat de manier is om er alles uit te halen."

Dit bericht bekijken op Instagram

Finally racing again! 🔥 Foto @stephantellier

Een bericht gedeeld door Hein Otterspeer (@heinotterspeer) op

Wereldtijd
Otterspeer, die in 2015 mooie battles uitvocht met Pavel Kulizhnikov op het WK Sprint, gaat er nog altijd van uit dat hij het de Rus moeilijk kan maken. Ook na diens snelle tijden van afgelopen seizoen bij de EK Afstanden in Thialf (baanrecord op de 1000 meter) en bij de WK Afstanden in Salt Lake City (wereldrecord op de 1000 meter) is de moed niet weggezakt. "We houden hem allemaal goed in de gaten en ik analyseer zijn 1.07,09 die hij hier reed vaak. Natuurlijk was het een wereldtijd, maar als ik de perfecte race rijd, kan ik hier en daar nog wat winst pakken op mijn snelst gereden tijd. Het zou mooi zijn als we dit jaar elkaars krachten kunnen meten."

Vanwege de recente ontwikkelingen van het coronavirus is het nog maar de vraag of de schaatsers dit jaar internationale wedstrijden kunnen rijden. Nu er een streep is gezet door de World Cups moeten de schaatsers het vooralsnog doen met nationale wedstrijden. "Ik hoop dat de EK's en WK's doorgaan en dat we ons ei kwijt kunnen. Het is eeuwig zonde dat er dit jaar geen WK Sprint is, maar een EK Sprint in Thialf staat ook hoog op mijn lijstje. Verder wil ik natuurlijk ook graag deelnemen aan de WK Afstanden in Peking en als ik daar aan de start sta, maak ik ook kans op medailles."

Voor Otterspeer is het dan van groot belang dat zijn rug heel blijft. De vooruitzichten zijn in ieder geval goed. "Ik ben zeker nog niet waar ik wil zijn, maar ik ben ook zeker niet meer waar ik was. Wat dat betreft heb ik een hele grote voorsprong. Als m'n lichaam alles voor elkaar heeft, geloof ik er nog steeds in dat ik de beste van de wereld kan zijn."

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier

Door Rijcko Treep - Laatste update op 22 okt om 09:41