Tickets
Shop
Nieuws 14 jun 2021

Sara van Vliet zet carrière voort bij PTH Groep / Schaatsshop Drenthe

Marathonschaatsster Sara van Vliet komt volgend seizoen uit voor PTH Groep / Schaatsshop Drenthe. De Soestse komt over van OCRE / Van der Steen, dat na het afgelopen seizoen enkel doorgaat in de beloftendivisie. “Ik was toe aan iets nieuws en dit is een nieuwe omgeving en uitdaging.”

Foto : Hidde Muije

Van Vliet heeft lang moeten wachten op een nieuwe ploeg. Na het afgelopen coronajaar waarin geen enkele wedstrijd werd gereden, waren er maar weinig wisselingen van ploeg. Van Vliet was ook niet heel actief op zoek naar een nieuw team. Toen het voorjaar zich aandiende, begon ze echter wel wat nattigheid te voelen.

“Toen ik dacht dat ik iets moest doen, heb ik wel veel gesprekken gevoerd. Alleen zaten veel ploegen al vol. Daar heb ik veel van geleerd. Je moet jezelf ook een beetje verkopen.” In die eerste ronde met gesprekken had Van Vliet ook contact met Gert Jan van der Scheer van PTH Groep / Schaatsshop Drenthe. Die was echter kort en duidelijk: we zitten vol.

Afgelopen tijd veranderde de zaken echter bij de formatie van Van der Scheer. Wegens privéomstandigheden doet Fenna Zandstra voorlopig een stapje terug en zodoende kwam er toch een plekje vrij. Van der Scheer stuurde een bericht naar Van Vliet en daarna ging het snel. “Ik had eerder al contact met hem en dat gaf direct vertrouwen. Nu kan ik weer lekker knallen.”

Kunst
Twee jaar terug deed Van Vliet nog de nodige stof opwaaien met een open brief aan het marathonpeloton. De laffe en afwachtende wijze waarop het peloton reed stak haar. Ze kreeg ontzettend veel reacties. Naast het marathonschaatsen studeert ze aan de kunstacademie en ze merkt dat er wel wat vooroordelen aanwezig zijn. “Mensen hebben soms een beeld van mij dat ik niet serieus ben en dat is jammer. Schaatsen is een groot deel van mijn leven, maar een ander deel is kunst. Laat ze eerst eens met me praten en dan pas oordelen”, zegt ze daarover.

Van Vliet is in ieder geval opgelucht dat ze weer een ploeg heeft. “Die onzekerheid is niet fijn. Zonder ploeg moet je helemaal alleen trainen. Het moet echt voor honderd procent uit jezelf komen. Dat is in de sport zo, maar ook in de kunst. Je kunt niet zomaar een opdrachtje afmaken en er dan wel komen. Zo werkt het niet, heb ik geleerd.”

Van der Scheer is blij met zijn nieuwste aanwinst. “Sara is een goede rijdster en het is goed dat ze het ontstane gat kan invullen. In goed gezamenlijk overleg hebben we besloten om het zo te doen. Fenna blijft wel betrokken bij de ploeg, maar ze zal voorlopig niet rijden.” De formatie van Gert Jan van der Scheer bestaat voor komend seizoen naast Van Vliet uit Janneke Ensing, Marleen Popken en Arianna Pruisscher.

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan