Tickets
Shop
Nieuws 18 jun 2021

Hoe is het met Leo Visser? 'Olympisch goud had mijn leven niet anders gemaakt'

In de serie 'hoe is het met' gaan we langs bij oud-schaatsers om te kijken hoe het nu met ze is en wat ze tegenwoordig doen. Voor het achttiende verhaal in deze serie spreken we Leo Visser, die van zijn grote passie zijn werk heeft gemaakt. "Als klein jongetje tekende ik al vliegtuigjes."

Foto : Martin de Jong

Naam: Leo Visser
Geboorteplaats: Haastrecht
Geboortedatum: 13-01-1966
Hoogtepunten: Europees kampioen allround & wereldkampioen allround
Stopte met schaatsen in: 1992
Burgerlijke staat: Woont samen met zijn partner in Ouderkerk aan de Amstel. Heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk: Jelle (21) en Renske (18)

Leo, hoe is het met je?
"Het gaat heel goed! Ik werk inmiddels alweer dertig jaar bij de KLM en heb het nog altijd erg naar m'n zin. Voor de rest geniet ik van het leven, sport ik veel en probeer ik gezond oud te worden."

Wat doe je precies bij de KLM?
"Ik heb door de jaren heen verschillende functies gehad: ik ben begonnen als co-piloot op de Boeing 737 en de laatste tien jaar ben ik gezagvoerder op de Boeing 777 en de Boeing 787. Met deze twee types vlieg ik intercontinentaal en maak ik vluchten tussen de acht en veertien uur. Met de Boeing 737 vloog ik alleen in Europa en ook dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan."

Hoe gaan de komende jaren eruit komen te zien?
"Zoals het er nu naar uitziet, kan ik waarschijnlijk nog vijf jaar vliegen voordat ik met pensioen ga. Dat betekent dat mijn huidige functie ook mijn eindfunctie zal zijn. Ik hoop dat er nog een paar leuke jaren aan komen zonder corona en reisrestricties."

Hebben jullie veel last gehad van de coronapandemie?
"Ja en we hebben er nog steeds last van. Zoals wij angstvallig naar het buitenland kijken, zo kijken de buitenlanders angstvallig naar ons. Op heel veel plekken zijn er restricties en ieder land heeft zijn eigen regels. Elke keer voordat je gaat vliegen, moet je goed kijken wat de regels zijn en wat je wel en niet mag. Dat is vaak heel beperkt."

Heeft corona ook invloed gehad op jouw eigen werkzaamheden?
"Voor mij persoonlijk is er niet zoveel veranderd. Gemiddeld reis ik drie tot vier keer per maand, alleen hebben we de laatste tijd veel meer vracht gevlogen dan passagiers. Het is geen leuk gezicht als er maar twintig mensen aan boord zijn van een vliegtuig waar normaal gesproken 300 mensen in zitten. Op zo'n moment realiseer je je heel goed: dit is niet normaal. Gelukkig begint het er nu weer wat rooskleuriger uit te zien."

Waar is jouw liefde voor het vliegen vandaan gekomen?
"Je moet het eigenlijk zo zien: de één wilde vroeger brandweerman of politieagent worden en ik tekende als klein jongetje altijd vliegtuigjes. Waar die liefde precies vandaan is gekomen, weet ik niet, maar het heeft me altijd al gefascineerd en tot op de dag van vandaag beleef ik er enorm veel plezier aan."

Dus je wist tijdens het schaatsen al dat je na je carrière piloot zou gaan worden?
"Ja! Twee weken nadat ik wereldkampioen allround was geworden, ben ik aan de opleiding begonnen. In die tijd had ik het schaatsen op een lager pitje gezet en reed ik alleen het EK Allround in Heerenveen. Vervolgens kwam ik in de wachttijd met de overgang naar KLM, waardoor ik in de winter vrijuit kon schaatsen. In mijn eerste jaar bij KLM combineerde ik mijn werk als piloot met mijn topsportersbestaan en dat was behoorlijk passen en meten. Echt ideaal was dat niet, maar gelukkig had ik een modus gevonden waarin ik zo goed mogelijk kon trainen naast het werk."

Je stopte voor sportbegrippen vrij vroeg (26e) met schaatsen. Was dat het juiste moment?
"In die tijd was het vrij normaal om op zo'n leeftijd te stoppen, het is pas van latere tijd dat mensen langer doorgingen. Daarnaast was het bijna onmogelijk om twee banen naast elkaar te hebben. Het was leuk voor een jaartje, maar dat had ik niet nog twee jaar kunnen volhouden."

Mis je het leven als topsporter weleens?
"Ik heb een superleuke periode gehad als schaatser, maar of ik het mis? Nee, absoluut niet. Ik heb een heel leuk ander leven en daarnaast realiseert iedere sporter zich dat je vroeg in je leven afscheid moet nemen van het leven als topsporter. Als 40-jarige red je het niet meer en zelfs als 35'er wordt het al lastig."

Na je carrière ben je weinig meer in the picture geweest. Heb je daar bewust voor gekozen?
"In het begin heb ik nog wel een paar keer in een programma gezeten, maar op een gegeven moment is het mooi geweest. Hoewel ik met veel plezier terugkijk op mijn carrière, heb ik niet meer de behoefte om mezelf nog als schaatser te profileren."

Wat heb je, nadat je gestopt bent met schaatsen, allemaal nog meer gedaan?
"In 2002 ben ik Chef de Mission geweest tijdens de Olympische Winterspelen in Salt Lake City en daarnaast heb ik in een aantal commissies gezeten, waaronder bij het NOC*NSF. Voor de rest ben ik altijd aan het sporten gebleven: van hardlopen tot fietsen en van voetballen tot vissen. Ook heb ik sinds kort een boot waarmee ik regelmatig ga varen. Laatst ging ik toevallig een keer langs Rintje Ritsma in Lemmer."

Sta je ook nog wel eens op het ijs?
"Toevallig heb ik het afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd weer regelmatig geschaatst. Mijn oudere broer had bedacht om eens naar de ijsbaan te gaan, aangezien het één van de weinige sportfaciliteiten was die in coronatijd open was. Samen met m'n broer, zus en partner ben ik denk ik wel een stuk of tien keer op de Vechtsebanen in Utrecht wezen schaatsen, terwijl ik daarvoor niet of nauwelijks op het ijs heb gestaan. Gelukkig kon ik het nog en nu ik het weer een paar keer gedaan heb, heb ik de smaak weer te pakken. Het is tevens een leuke manier om met de familie in contact te blijven."

Heb je nog weleens contact met oud-collega's?
"Niet veel, een enkele keer ga ik naar een wedstrijd in Heerenveen en dan kom je elkaar weer eens tegen. De laatste keer dat we met een grote groep bij elkaar waren, was tijdens het WK Allround op de Coolste Baan van Nederland. Alle oud-wereldkampioenen waren hiervoor uitgenodigd en dat was superleuk!"

Wat was, als je terugkijkt op je eigen carrière, je hoogtepunt?
"Er zijn een paar mooie dingen om uit te kiezen, maar de wereldtitel in 1989 (het WK Allround in Oslo) is me het meest bijgebleven. Het gekke hieraan is dat je zo'n prestatie alweer vrij snel normaliseert: je hebt er heel lang tegenop gekeken om zoiets te bereiken en als het dan eenmaal is gelukt denk je bij jezelf: zo bijzonder was het nou ook weer niet.. Natuurlijk heb ik er wel even van genoten, maar het is niet zo dat ik een week lang euforisch was."

Wat was je dieptepunt?
"Dat was het eerste jaar in de kernploeg. Samen met Gerard Kemkers werd ik vanuit Jong Oranje overgeheveld naar de kernploeg, maar ik had heel veel moeite om de overstap te maken. Ik raakte overtraind en kreeg het aan het begin van het seizoen niet eens voor elkaar om me te plaatsen voor de IJsselcup. Gelukkig kwam het in de tweede deel van het seizoen weer goed en werden de prestaties steeds beter."

Tijdens de Olympische Spelen van Calgary en Albertville was je meerdere keren dicht bij een gouden medaille (één keer zilver en drie keer brons). Baal je er stiekem niet een beetje van dat je nooit goud hebt gewonnen?
"Nee, daar baal ik nu niet meer van hoor. In die tijd ben ik er absoluut wel even ziek van geweest, maar als je na een tijdje terug gaat kijken op je carrière kun je alleen maar heel tevreden zijn met wat je bereikt hebt. Natuurlijk was het een doel om mijn carrière met een olympische titel af te sluiten, maar een gouden medaille had mijn leven zeker niet anders gemaakt."

Wat is het mooiste wat je aan sport hebt overgehouden?
"Dat je altijd eerst naar jezelf moet kijken! Zeker als individuele sporter is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen doen en laten. Als je bijvoorbeeld laat naar bed gaat en je presteert slecht, is het je eigen schuld. Voor mij is dit altijd een belangrijke kerneigenschap geweest en ik merk dat ik daar nog steeds profijt van heb in het dagelijkse leven."

Bekijk hier de andere verhalen met de oud-schaatsers:
1. Hoe is het met Beorn Nijenhuis? 'Onderzoek naar de zwabbervoet intrigeert me'

2. Hoe is het met Gretha Smit? 'Heb het prachtig gehad als topsporter'
3. Hoe is het met Jochem Uytdehaage? 'Het is een voorrecht om te mogen sporten'
4. Hoe is het met Annamarie Thomas? 'De sportdiscipline van toen is helemaal weg'
5. Hoe is het met Simon Kuipers? 'Het waakvlammetje is een grote vlam geworden'
6. Hoe is het met Natasja Bruintjes? 'Ik had tijd nodig om tot mezelf te komen'
7. Hoe is het met Hilbert van der Duim? 'Ik hield wel van een lolletje'
8. Hoe is het met Tonny de Jong? 'Ik wist dat ik hier niet van mijn naam kon leven'
9. Hoe is het met Gianni Romme? 'Blij dat ik olympische dip heb meegemaakt'

10. Hoe is het met Barbara de Loor? 'Hartoperatie heeft me veel gebracht'
11. Hoe is het met Falko Zandstra? 'Ik had daar olympisch goud moeten winnen'
12. Hoe is het met Annette Gerritsen? 'Mijn carrière is een mooie leerschool geweest'
13. Hoe is het met Stefan Groothuis? 'Het schaatsen beheerst mijn leven niet meer'
14. Hoe is het met Renate Groenewold? 'Heb mezelf te weinig belangrijk gemaakt'

15. Hoe is het met Erik Hulzebosch? 'Ik hoef niet altijd meer herkend te worden'
16. Hoe is het met Carla Zijlstra: 'Heb het gevoel dat ik mensen gelukkig kan maken'
17. Hoe is het met Hein Vergeer? 'Afscheid nemen van de sport was niet moeilijk'


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan