Tickets
Shop
Fans 04 jun 2021

Bekende sporters delen favoriete skeelerroutes in boek 'Skeeleren in Nederland'

Skeeleren is 'hot'. De afgelopen twee jaar beleeft de sport op wieltjes een ware opleving. De vraag naar inlineskates, helmen en bescherming rijst de pan uit. Heel Nederland is aan het skeeleren, lijkt het wel. Het bracht Edward Swier ertoe om een jaar na het succes van zijn boek 'Mountainbiken in Nederland' een vervolg te schrijven met skeelerroutes: 'Skeeleren in Nederland'.

Waar is het asfalt goed? Welke gebieden zijn verkeerluw? En welke rondjes gebruiken de beste schaatsers en skeeleraars van Nederland zelf om hun conditie aan te scherpen? Het antwoord op die vragen probeert Swier te beantwoorden in zijn nieuwe boek. In acht verhalen delen tien bekende figuren uit de schaats- en inlinewereld hun favoriete rondjes in Nederland. Allemaal hebben ze hun hart aan de sport verpand, ook al zijn ze gestopt of overgestapt naar het ijs. 

Irene Schouten, Jan Maarten Heideman, Gary Hekman, Manon Kamminga, Ronald Mulder, Michel Mulder, Martin Hersman, Henk Angenent, Ingmar Berga en Valentina Berga-Belloni vertellen naar hartenlust over wat het inlineskaten voor ze betekend heeft en de routes die daarbij horen. Hoewel tegenwoordig iedereen online of in de Sprint app een mooie route op maat kan uitzoeken, zijn er in het boek toch verschillende routes opgenomen. De geïnterviewde sporters vertellen hun persoonlijke verhaal bij de sport en de door hen gekozen route. Zo is het nog makkelijker om in hun voetsporen te treden. 

Familie en plezier
Het inlineskaten mag dan wel een opleving kennen, veel van de verhalen hebben een nostalgisch karakter. Zo vertelt Schouten over haar rondje door West-Friesland met haar vader en broers, waarbij ze ook nog even langs opa en oma gingen. Manon Kamminga en Gary Hekman kunnen op hun beurt niet wachten op het moment dat hun kroost voor het eerst op de wielen staat. Ook bij Ingmar Berga en bondscoach Valentina Berga-Belloni gaat het aan de keukentafel over skaten. 

In het boek is een grote rol weggelegd voor veiligheid en bescherming. Draag altijd een helm, geven de sporters de lezers mee. "Ik zie ze heel soms nog weleens zonder helm. Daar kan ik met de pet niet bij", stelt Schouten. Juist ook als je niet hard gaat. "Dan val je vaak het raarst. En op asfalt lig je meteen stil, dus klap je meteen met je hoofd op de grond." Naast het dragen van een helm komen ook andere tips voorbij. Oud-schaatsers Heideman en Hersman geven tips over de skatehouding en remmen en ook zijn veel sporters lovend over de lessen en afgebakende parcoursen bij verenigingen. 

Hoewel de bekende schaatsers en inlineskaters allemaal op hoog niveau hun sport hebben beoefend, benadrukken ze de laagdrempeligheid van de sport en het belang van plezier. Zonder plezier hou je het nooit lang vol op de skeelers, willen ze maar zeggen. Zorg voor een gezellige groep en een route in een mooie omgeving en je hebt gegarandeerd een leuke sportieve dag. Dankzij 'Skeeleren in Nederland' zijn er in ieder geval weer een aantal door de oud-profs goed bevonden routes aan het arsenaal toegevoegd. 

Het boek 'Skeeleren in Nederland' komt op 15 juni uit en wordt uitgegeven door de ANWB. De routes uit 'Skeeleren in Nederland' kun je natuurlijk ook rijden tijdens de SKATE4daagse van 30 augustus tot en met 5 september. Heb jij je al ingeschreven voor dit skate-evenement vanuit huis? Kijk voor meer informatie op skate4daagse.nl.

De winactie is afgelopen. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan