Tickets
Shop
Nieuws 17 jul 2021

Wat moet je weten over het EK Inlineskaten in Portugal?

De inlineskaters hebben een tijdje moeten wachten op een groot toernooi. Twee jaar geleden is het alweer dat het laatste EK afgewerkt werd. In 2020 werd het toernooi om bekende redenen niet gehouden, nu is Canelas in Portugal het toneel van de EK Inlineskaten. Wat staat er op het programma en wie doen er allemaal mee? Schaatsen.nl blikt alvast vooruit.

Foto : Neeke Smit

Historie
Sinds 1989 worden de Europese kampioenschappen inlineskaten in de huidige vorm georganiseerd. De eerste editie van dit toernooi vond plaats op het eiland Pico (Portugal). Traditioneel is het toernooi opgedeeld in wedstrijden op de piste en op de weg. Deze worden van elkaar gescheiden door een rustdag. Op de slotdag staat de marathon op het programma. 

In de geschiedenis van de EK Inlineskaten is het toernooi vijf keer eerder in Portugal gehouden. In 2007 was dat ook in de regio rondom Canelas. Toen waren de steden Estarreja en Ovar gastheren van de titelstrijd. Nederland organiseerde het EK vier keer, voor het laatst in 2016. In Heerde en Steenwijk wonnen de Nederlandse senioren goud op de aflossing en de marathon. 

Bij de laatste EK in 2019 in Pamplona behaalde Nederland in totaal zes medailles, een stuk minder dan de 22 die de equipe in 2018 in Oostende veroverde. Het aantal gouden plakken bleef echter gelijk op één. Bente Kerkhoff schreef bij de junioren op sublieme wijze de punten-afvalkoers op de baan op haar naam. Een jaar eerder grepen junioren  Jordy van Workum, Harm Visser en Merijn Scheperkamp op de piste het goud op de aflossing. De laatste Europese titel bij de senioren stamt uit 2017, toen Manon Kamminga enigszins verrassend het goud veroverde op de marathon.

Bente Kerkhoff viert haar EK-overwinning | Foto : Thomas Wendt

Het parcours
De Portugese organisatie heeft een drietal aantrekkelijke en uitdagende parcoursen uitgezet. Het pistetoernooi van de eerste drie dagen zal afgewerkt worden in de openlucht op de Arsenal de Canelas. Het belooft een zonnige week te worden met temperaturen van net boven de twintig graden. Geen gedoe met regenwielen dus. Het wegparcours bevindt zich op dezelfde locatie en is volgens bondscoach Frank Fiers snel en uitdagend. Door het hoogteverschil verwacht hij zware wedstrijden. 

Voor de marathon heeft men een rondje van 4,4 kilometer over een industrieterrein even ten noorden van de stad Estarreja uitgezet. Het is een rechttoe-rechtaanparcours met een haakse bocht naar rechts, twee heel lange rechte stukken en een keerpunt op een rotonde. Wellicht dat een rijdster als Marijke Groenewoud zich over het weinig inspirerende rondje heen kan zetten om de opvolgster te worden van Manon Kamminga. 

Test je kennis

Wie zijn de favorieten?
De afgelopen jaren gingen de Europese titels bij de vrouwen vooral naar Sandrine Tas en Francesca Lollobrigida. Zij zijn er dit jaar echter niet bij. Ze richten zich op het schaatsseizoen, waarin ze in februari hopen te scoren bij de Olympische Spelen in Beijing. Op wie moet er dan gelet worden? De buitenlandse concurrentie komt onder meer van Vanessa Herzog, al kende zij geen perfecte voorbereiding. Uiteraard zijn ook de Fransen en Italianen altijd belangrijk om in de gaten te houden. 

De Nederlanders komen in ieder geval met een sterk team. Berber Vonk, Fleur Veen en Elsemieke van Maaren houden de eer hoog op de lange afstanden, Elisa Dul, Lianne van Loon en Moniek Klijnstra (alleen weg) gaan de strijd aan op de sprint. Marijke Groenewoud is een voorname kanshebber op de marathon. 

Ook bij de mannen mist het deelnemersveld een aantal toppers. Bart Swings is er bijvoorbeeld niet bij. Wel van de partij is uiteraard thuisfavoriet Diogo Marreiros. Het uithangbord van het Portugese skeeleren en schaatsen wist nog nooit een EK-titel te winnen. Dit jaar hoopt hij daar verandering in te brengen. Indra Médard en Patxi Peula zijn andere namen om in de gaten te houden, naast de sterke blokken uit Frankrijk en Italië. 

De Nederlandse mannen behoren niet tot de topfavorieten, maar de concurrentie zal de oranje equipe zeker in de gaten houden als het gaat om de medailles. Ruurd Dijkstra veroverde in Oostende zijn eerste EK-medaille en hoopt dit jaar zijn totaal uit te breiden. Met Luc ter Haar en Marc Middelkoop heeft de ploeg meerdere opties. Rémon Kwant zint op revanche na de jammerlijke 500-meterfinale in Pamplona, waar hij vierde werd. Glenn Nijenhuis (weg) en Jordy Harink (marathon) vervolledigen de ploeg. 

De organisatie heeft nog geen volledige deelnemerslijst ter beschikking gesteld. 

Diogo Marreiros in actie bij de Europa Cup in Heerde | Foto : Eline Hooghiemstra

Nederlandse selectie
Bij de vrouwen: Elisa Dul, Lianne van Loon, Berber Vonk, Fleur Veen, Elsemieke van Maaren, Moniek Klijnstra (alleen weg), Marijke Groenewoud (alleen marathon)

Bij de mannen: Rémon Kwant, Ruurd Dijkstra, Luc ter Haar, Marc Middelkoop, Glenn Nijenhuis (alleen weg), Jordy Harink (alleen marathon)

Bij de junioren A: Nikki Noordergraaf, Patricia Koot, Lisan van der Linde, Jenning de Boo, Timo Lamme, Kayo Vos 

Bij de junioren B: Sanne Oosterwijk, Marieke de Vries, Rosalie van Vliet, Bret Groot, Asif Muhammad, Chris Berkhout, Pelle Bolsius

Livestream
Na de openingsceremonie van zondag begint het EK maandag echt met het pistetoernooi. Na de rustdag van donderdag volgen de wegwedstrijden op vrijdag en zaterdag, voordat het EK zondag wordt afgesloten met de marathon. De wedstrijden zijn te volgen via een livestream

Dit is het volledige programma:
maandag 19 juli: 200 meter tijdrit, teamsprint, punten-afvalkoers

dinsdag 20 juli: 500 meter, afvalkoers
woensdag 21 juli: 1000 meter en relay
donderdag 22 juli: rustdag
vrijdag 23 juli: 100 meter en puntenkoers
zaterdag 24 juil: one lap en afvalkoers
zondag 25 juli: marathon

Er is geen publiek welkom bij de wedstrijden in Portugal. Op dit moment is het ook nog niet bekend of er een livestream wordt verzorgd door de organisatie. Uiteraard houden wij je via schaatsen.nl en de diverse social kanalen op de hoogte van het laatste nieuws, uitslagen en interviews. Een overzicht van alle informatie vind je op de speciale toernooipagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan