Tickets
Shop
Nieuws 14 jul 2021

Ontstoken hartzakje geconstateerd bij Nuis: 'Was wel even schrikken'

De schrik zat er goed in bij Kjeld Nuis (31) toen hij aan het begin van deze maand in het ziekenhuis werd opgenomen. De tweevoudig olympisch kampioen kreeg een week na zijn eerste vaccinatie te maken met flinke griepverschijnselen en druk op de borst. Nader onderzoek wees uit dat Nuis een ontstoken hartzakje had. "Ik heb superveel pech gehad."

Foto : Sander Chamid

Het waren spannende tijden, geeft Nuis daags na zijn ziekenhuisbezoek toe. De sprinter van Team Reggeborgh had een week na zijn prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin drie dagen lang een temperatuur van 39 hoog en een CRP-waarde (ontstekingswaarde) van boven de 20. "Terwijl die normaal tussen de 1 en de 5 hoort te zijn, dus dat gaf wel aan dat er iets aan de hand was", aldus Nuis, die meteen alarm sloeg bij zijn arts en cardioloog. Met behulp van een echo en een MRI-scan zagen zij een afwijking bij het hart. "Het ging om een ontstoken hartzakje, dus dat was wel even schrikken. Toen ze daarna nog een MRI-scan maakten, zag alles er weer goed uit."

Nuis, die in oktober zelf met het coronavirus kreeg te maken, spreekt van geluk dat hij het hele jaar goed gemonitord wordt door zijn team. Van tevoren was hij echter niet gewaarschuwd voor de mogelijke bijwerkingen die zouden kunnen optreden. "Er wordt weinig aandacht aan geschonken", stelt Nuis. "Stel dat je een ontstoken hartspier hebt en je begint te vroeg met trainen, dan is de kans aanwezig dat er littekens op je hart terecht komen. Dat is ontzettend gevaarlijk. Gelukkig is het bij mij met een sisser afgelopen."

Lareb
Volgens Nuis is het geen toeval dat hij een week na het Pfizer/BioNTech-vaccin klachten kreeg. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 16 meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis gekregen na een coronaprik met Pfizer/BioNTech of Moderna. De meeste gevallen ontstonden binnen 14 dagen na vaccinatie, vaker na de tweede prik en vaker bij jongvolwassen mannen. Myocarditis (ontstoken hartspier) en pericarditis (ontstoken hartzakje) komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. "Ik heb gewoon superveel pech gehad", stelt Nuis.

Inmiddels staat de meervoudig wereldkampioen weer op het ijs en reist hij donderdag met zijn team af naar Inzell, waar de ploeg een trainingskamp belegt. Nuis is de regerend olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter en hoopt zijn titels over een aantal maanden in Peking te kunnen verdedigen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan