Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2021

Nederlandse mannen naast het podium: 'Wij kiezen voor onze eigen strategie'

De Nederlandse ploegenachtervolgingsmannen hebben twee weken voor de WK Afstanden een slechte generale beleefd. Sven Kramer, Marcel Bosker en Chris Huizinga kwamen tijdens de tweede World Cup in Heerenveen niet verder dan de vierde plek en zagen de Noorse mannen dankzij een bijzondere tactiek een baanrecord rijden. "Zolang dit geoorloofd is, zullen wij hierin mee moeten."

Foto : Sander Chamid

De Noorse ploeg, met Sverre Lunde Pedersen, Hallgeir Engebraten en Allan Dahl Johansson in de gelederen, nam het in de laatste rit op tegen Nederland, dat vorige week de gouden medaille op dit onderdeel veroverde. De formatie van Bjarne Rykkje reed de hele race met Johansson op kop en hield het hoge tempo tot aan de finish vast. Met een tijd van 3.39,03 waren ze veel sneller dan de Nederlandse equipe (3.42,25) en reden ze tevens het baanrecord van Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen (3.39,76 gereden in 2012) uit de boeken. 

Voor de Noren, die in 2018 olympisch kampioen werden, was het de eerste World Cup-overwinning sinds december 2016. Sven Kramer verloor daarentegen pas voor de tweede keer in zijn carrière een ploegenachtervolging in wereldbekerverband. De laatste nederlaag die de 34-jarige Fries op dit onderdeel opliep, was in november 2004. "Je kunt het allemaal wel heel individueel gaan analyseren, maar als team zijnde was het gewoon niet goed genoeg vandaag. Op de eerste ronde na was het veel te langzaam en op het einde was er nog een beetje miscommunicatie, dat is jammer."

Naïef
Volgens Kramer valt het op dat steeds meer landen de 'duwtechniek' hanteren: één iemand die vanaf het begin tot het eind op kop rijdt en continu wordt aangeduwd door de andere twee. Kramer, die vorige week met jonkies Beau Snellink en Chris Huizinga de snelste tijd reed, vindt er het zijne van. "Laat ik vooropstellen: als het mag, dan mag het, maar ik weet niet of wij hier als schaatssport naartoe moeten", stelt Kramer in de catacomben van Thialf. "Steeds meer landen kiezen voor deze tactiek, maar wij hebben vandaag voor onze eigen strategie gekozen."

Na afloop van de teleurstellend verlopen ploegenachtervolging vraagt Kramer zich dan ook hardop af of de Nederlandse ploeg ook van tactiek moet wisselen. "Het zou naïef zijn om hier niks mee te doen en zolang het geoorloofd is, zullen wij hierin mee moeten", vervolgt de meervoudig olympisch kampioen. "We zullen in ieder geval minder moeten wisselen, daar halen we simpelweg geen winst op. Daarnaast rijden we tijdens het WK ook weer met een andere opstelling en dat zal ook van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat."

Kramer doelt daarmee op de afwezigheid van Patrick Roest, die dit weekend de voorkeur gaf aan de individuele afstanden. Vorige week kreeg de 25-jarige allrounder nog rust van bondscoach Jan Coopmans en werd zijn plek ingenomen door de jonge Beau Snellink. "Natuurlijk had ik in de aanloop naar het WK graag een keer met hem gereden, maar ik kan moeilijk iemand veroordelen voor iets wat ik in het verleden zelf ook weleens gedaan heb", is Kramer eerlijk. "Ik hoop dat hij er op het WK bij is, want dan kan hij mooi alle rondjes op kop rijden", sluit de Fries met een knipoog af.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan