Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2021

Kramer, Snellink en Huizinga winnen goud: 'Zoiets bizars doe je niet elke dag'

"Dit is geen misselijke tijd", constateert Sven Kramer na afloop van de eerste ploegenachtervolging van het seizoen. Samen met jonkies Chris Huizinga (23) en Beau Snellink (19) veroverde de 34-jarige Fries de gouden medaille tijdens de eerste World Cup in Heerenveen.

Foto : Sander Chamid

Met een tijd van 3.40,33 noteerde de Nederlandse ploeg de vierde tijd ooit in Thialf gereden. Kramer, Huizinga en Snellink waren daarmee bijvoorbeeld sneller dan de gouden race van Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest tijdens de EK Afstanden van vorig jaar. "Als je bedenkt dat we voor het eerst in deze samenstelling hebben gereden, is dit gewoon heel goed", stelt Kramer tevreden. "Toen de Noren 3.41 hadden gereden, dacht ik: oeh, dat is best wel hard! Gelukkig doken wij er nog onder."

Mede omdat bondscoach Jan Coopmans EK-gangers Roest en Bosker rust gunde, mocht Kramer vrijdagmiddag voor het eerst in zijn carrière opdraven met jonkies Huizinga en Snellink. Een week voordat ze de bubbel ingingen, reden ze ter voorbereiding een trainingswedstrijd met elkaar. "Ik denk dat we ons goed op deze wedstrijd hebben voorbereid", beweert Kramer. "Ik heb de jongens zoveel mogelijk comfort en vertrouwen proberen te geven en dan komt er een goede rit uit."

Snellink: 'Bijzonder om met Kramer te rijden'
Waar Kramer alweer zijn twintigste gouden World Cup-medaille op dit onderdeel behaalde, was het voor de jonge Snellink zijn eerste. De rijder van TalentNED, die vorig jaar zijn World Cup-debuut maakte tijdens de World Cup in Nagano, straalde na afloop van oor tot oor. "We hebben gewoon de vierde tijd ooit gereden! Zoiets bizars doe je niet elke dag", geniet Snellink na. "De zenuwen waren er zeker, maar ik had voornamelijk heel veel zin om met Sven en Chris te rijden."

"Als je thuis zegt dat je met Sven Kramer gaat rijden, is dat toch wel iets bijzonders. Toch begint het nu steeds normaler te worden naarmate je beter presteert", vervolgt Snellink, die de afgelopen twee weken veel van zijn 15 jaar oudere landgenoot heeft opgestoken. "Hij heeft zó veel ervaring. Dat merk je bijvoorbeeld in hoe hij de race aanpakt of hoe hij hem overneemt, maar je merkt het ook voordat we het ijs op gaan of zelfs de dag ervoor. Dan legt hij uit hoe het is en hoe het gaat. Die ervaring moet ik nog krijgen."

Snellink, wiens carrière in een stroomversnelling lijkt te zitten, kreeg na het WK Kwalificatietoernooi een telefoontje van de bondscoach met de vraag of hij de bubbel in wilde voor de World Cups. In eerste instantie als reserve. "Maar toen ik hoorde dat ze een aantal rijders wilden sparen, dacht ik: oké, nu gaat het echt beginnen. Dan weet je dat je niet meer voor de lol in de bubbel zit", lacht Snellink.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan