Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2021

Kok voltooit kwartet met winst op 500 meter

Een dag na haar derde World Cup-overwinning op de 500 meter heeft Femke Kok ook de vierde omloop op haar naam geschreven. De 20-jarige Friezin was weliswaar ietsje langzamer dan zaterdag, maar met een tijd van 37,33 was ze wederom de snelste. Op de 1000 meter veroverde ze net als vorige week brons.

Foto : Sander Chamid

Kok, die zaterdag een tijd van 37,23 noteerde, troefde wederom Angelina Golikova met een minimaal verschil af. De Russische baanrecordhoudster, die zaterdag vijf honderdste van een seconde moest toegeven, was nu vier honderdste langzamer dan Kok. "Ik vind het supermooi dat ik van haar gewonnen heb", zei ze zaterdag al. "Voorafgaand aan het seizoen wist ik niet zo goed hoe ik er internationaal gezien voor stond, maar dit bevestigt dat ik in hele goeden doen ben."

Kok moest zondag alleen rijden, omdat haar Canadese tegenstandster Heather McLean zich vlak voor het begin terugtrok. Dat weerhield haar er niet van opnieuw een vrijwel vlekkeloze rit te rijden. Door haar vier overwinningen op rij eindigde Kok met 240 punten bovenaan het wereldbekerklassement op de 500 meter. Ze is daarmee de eerste Nederlandse die dat voor elkaar kreeg. Golikova werd vier keer op rij tweede en eindigde dus ook op die plek in het eindklassement. 

De Friese sprintster beseft zich nog niet altijd dat haar prestaties uitzonderlijk zijn. "Ik ben vooral elke keer bezig met de wedstrijd. Dan denk ik niet na wat daar de gevolgen van zijn. Maar ik ben er heel erg trots op dat ik nu gewoon vier keer een World Cup heb gewonnen. Dat is echt supercool." Wat ze wel elke week doet is het lezen van alle berichten die ze ontvangt. "Meestal komt dat na het weekend", vertelt ze. "Dan lees ik dat en denk ik wel dat het best bijzonder is wat ik nu al allemaal heb gepresteerd. Het zijn heel positieve berichtjes en felicitaties. De mensen leven met me mee."

 

Nu ze vier keer een wereldbekerwedstrijd heeft gewonnen, zijn de ogen van de schaatswereld voor het WK vanzelfsprekend ook op haar gericht. Voor die wedstrijd verwacht ze wel dat ze sneller moet rijden voor de overwinning. "Ik denk wel 37 laag of misschien wel een 36'er. Je ziet ook dat Golikova steeds sneller wordt, dus het gaat heel spannend worden. Nu rijd ik steeds ongeveer dezelfde tijd en daar ben ik heel tevreden mee. Alleen hoop ik dat het op het WK nog net iets sneller gaat."

Naast haar overwinning op de 500 meter veroverde Kok ook nog brons op de 1000. Achter Brittany Bowe en Golikova was zij haar landgenote Jorien ter Mors net te snel af. Ireen Wüst eindigde op de zesde plaats, Michelle de Jong ging na haar zevende plaats op de 500 meter niet meer van start op de laatste afstand. Ook Jutta Leerdam ging dit weekend niet van start. Zij liet de wereldbeker uit voorzorg schieten als gevolg van een kneuzing aan haar voet. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan