Tickets
Shop
Nieuws 30 jan 2021

Drie op rij voor Kok: 'Hoop niet dat dit mijn topvorm is'

Met haar derde overwinning op rij heeft Femke Kok haar zegereeks in de World Cups voortgezet. De 20-jarige Friezin was tijdens de eerste omloop van de 500 meter de snelste vrouw van het veld, al was het verschil met de nummer twee Angelina Golikova wederom minimaal. "Ik moet er elke week voor strijden."

Foto : Sander Chamid

Kok, die vorige week haar eerste twee World Cup-overwinningen uit haar carrière behaalde, noteerde in de elfde rit een tijd van 37,23 en zag even later dat Golikova er net niet aan te pas kwam. Het verschil was slechts vijf honderdste in het voordeel van Kok, die vorige week ook al net wat sneller was (0,21 en 0,02 seconde) dan haar Russische opponent. "Ik vind het supermooi dat ik wederom van haar gewonnen heb", glundert Kok na afloop van haar rit.

"Toen ik over de streep kwam, dacht ik: zou dit wel genoeg zijn? Golikova rijdt ook elke keer zulke tijden, dus ik wist dat het heel spannend ging worden. Gelukkig viel het net de goede kant op voor mij", aldus Kok, die bij de World Cup van vorige week één keer sneller (37,08) en één keer langzamer (37,27) was. "Het was niet mijn beste race. Met mijn opening van 10,38 was ik heel tevreden, maar mijn eerste buitenbocht was een beetje rommelig en de laatste binnenbocht ging ik iets te lafjes in", is Kok kritisch.

Op zondag volgt de vierde en laatste wereldbekerrace op de 500 meter, waarna de eindstand in het klassement wordt opgemaakt. Kok staat na drie overwinningen niet geheel verrassend bovenaan. "Het is heel cool dat ik er nu drie op rij heb gewonnen. Voorafgaand aan het seizoen wist ik niet zo goed hoe ik er internationaal gezien voor stond, maar dit bevestigt dat ik in hele goeden doen ben. Of dit mijn absolute topvorm is? Ik hoop het niet, want ik hoop op het WK nog wat beter te zijn."

Bij de WK Afstanden, die over twee weken in Heerenveen worden verreden, behoort Kok tot één van de kanshebbers voor het eremetaal. Toch is ze ondanks haar drie overwinningen niet van plan om achterover te leunen. "Ik ga er de komende weken heel hard aan werken om tijdens het WK nóg harder te gaan. Het verschil met Golikova is heel klein, dus ik moet er elke keer weer voor strijden. En uiteindelijk win ik liever de wereldtitel dan deze World Cups."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan