Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2021

Kok schrijft geschiedenis: 'Lief dat al die mensen zo meeleven'

Een dag na haar eerste World Cup-zege schreef Femke Kok ook de tweede 500 meter op haar naam. De 20-jarige Friezin haalde daarmee de geschiedenisboeken, want nog nooit wist een Nederlandse sprintster twee 500 meters te winnen in één wereldbekerweekend. "Supercool dat ik de eerste ben die dat doet!"

Foto : Sander Chamid

Toen Femke Kok zaterdagmiddag haar telefoon aanzette,  stroomden de felicitaties binnen. Zowel bekende als onbekende mensen deelden via WhatsApp, Facebook en Instagram hun complimenten uit aan de jonge Friezin. "Het is moeilijk om overal op te reageren, maar ik vind het heel mooi en lief dat al die mensen zo met me meeleven", aldus een dankbare Kok, die zaterdag de eerste Nederlandse vrouw was sinds Annette Gerritsen (2011) die een World Cup-overwinning op de 500 meter behaalde.

"Annette stuurde me ook een berichtje via Instagram, dat vond ik heel lief. Het is cool dat ik haar stokje heb mogen overnemen." Een andere naam die Kok noemt, is die van Thijsje Oenema. De voormalig sprintster is nog altijd houder van het Nederlands record (37,06), al kwam Kok daar zaterdag heel dicht in de buurt (37,08). "Thijsje is heel sportief, ze vond dat ik heel goed had gereden. Ik herinner me dat ze me vroeger een keer starttraining heeft gegeven toen ik net in het gewest zat. Dat vond ik superleuk en misschien heb ik daar wel de basis gelegd", zegt ze grappend.

Reactievermogen
Op zondag was Kok weliswaar twee tiende langzamer dan tijdens haar eerste omloop, maar haar tijd van 37,27 bleek net voldoende om Angelina Golikova (37,30) achter zich te houden. "Het was niet de rit waar ik op gehoopt had", geeft Kok na afloop van de dag aan. "Mijn tegenstandster (Vanessa Herzog, red.) ging links van me onderuit en daar schrok ik op de één of andere manier toch wel een beetje van. Ik had gehoopt dat ik op de kruising op haar kon jagen, maar dat zat er jammer genoeg niet in. Gelukkig was het net genoeg voor de winst."

Hoewel ze beide overwinningen 'heel speciaal' vindt, geeft de overwinning van zaterdag haar een iets beter gevoel. "Dat was mijn eerste World Cup-overwinning ooit en daarnaast was het gat met de concurrentie een stuk groter", aldus Kok, die zich dit weekend graag met haar Japanse collega's had willen meten. "Het is heel lastig in te schatten hoe goed zij op dit moment zijn, dat weet je pas als je dezelfde wedstrijd rijdt. Het is erg jammer dat Nao Kodaira en Miho Takagi er niet bij zijn, maar de tijd die ik zaterdag reed, hebben zij hier nog nooit gereden. Daar haal ik wel vertrouwen uit."

Door haar sterke prestaties van dit seizoen geldt Kok, nog altijd maar 20 jaar, ineens tot de favorieten voor het goud op de WK Afstanden. Ze is zich ervan bewust dat de andere rijdsters naar haar zullen kijken. "Ik hoop gewoon heel erg dat ik deze vorm kan vasthouden en dat het nog ietsje sneller gaat. Vooral op mijn opening kan ik nog wat winnen. Vergeleken met de rest is mijn reactievermogen aan de late kant, maar daar ben ik tijdens de trainingen veel mee bezig. Het gaat steeds beter en dan hoop ik dat 10,3 mijn standaard wordt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan