Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2021

Bowe verslaat Wüst op 1500 meter: 'Dit is heel bevredigend'

Voor de achtste keer in haar carrière heeft Brittany Bowe World Cup-goud gewonnen op de 1500 meter. Bij de eerste internationale krachtmeting van het seizoen klopte de 32-jarige Amerikaanse haar Nederlandse concurrenten Ireen Wüst en Antoinette de Jong. "Dit is de perfecte start van de bubbelperiode."

Foto : Sander Chamid

Met een tijd van 1.53,88 was Bowe niet alleen 0,12 seconde sneller dan ze ooit in Thialf was; ze was ook ruim een halve seconde sneller dan de nummer twee Wüst (1.54,57) en de nummer drie De Jong (1.54,71). "Ik ben ontzettend gelukkig met deze overwinning", jubelde Bowe na afloop. "Je weet natuurlijk niet wat het niveau van de anderen is, maar ik voelde me de hele week al goed en deze tijd laat zien dat ik goed voorbereid was op deze wedstrijd." 

Bowe prees zich gelukkig dat ze de afgelopen maanden 'gewoon' in Salt Lake City kon trainen en enkele time trials kon rijden. Met zes wedstrijden in de benen reisde ze met voldoende vertrouwen af naar Heerenveen. "Of ik zenuwachtig was? Ja, maar dat ben ik eigenlijk altijd wel. Als je niet nerveus bent, boeit het je ook niet zoveel", gaat de Amerikaanse verder. "Maar ik voel me vooral heel erg dankbaar dat ik hier mag schaatsen tegen de rest van de wereld. Dat was al even geleden."

Vorig seizoen behaalde Bowe vele successen tijdens de World Cup-wedstrijden. Zo won ze drie World Cups op de 1000 meter en haalde ze twee keer brons op de 1500 meter. Bij de WK Afstanden in februari stelde ze echter flink teleur met een achtste plek op de 1000 en een veertiende plek op de 1500 meter. "Het is jammer dat mijn prestaties in januari en februari de rest van het seizoen overschaduwd hebben. Verliezen is nooit leuk en dit was om eerlijk te zijn best wel een vernederende ervaring", aldus Bowe.

Hoe vervelend de situatie ook was, de tegenslagen van vorig seizoen hebben Bowe flink op scherp gezet. "Mijn grootste doel voor dit seizoen was om weer competitief te worden op de 1500 meter. Ik heb er hard aan gewerkt om er beter in te worden, dus dat ik 'm nu meteen win, geeft een bevredigend gevoel", glundert de sprintster. "Dit is de perfecte start van de periode in de bubbel en nu is het zaak om het momentum vast te houden. Tijdens de WK Afstanden wil ik op mijn best zijn!"

Wüst niet ontevreden
Ireen Wüst kwam weliswaar net tekort voor haar 37e World Cup-overwinning, maar met een tweede plek was ze niet ontevreden. "Mijn opening was goed, maar daarna haalde ik het gas er net te veel af. Een opening van 28,5 is niet des-mij en dat was jammer voor het vervolg van de race", aldus Wüst, die vervolgens snel moest schakelen om het tempo weer op te voeren. "Dan zie je dat het met de inhoud wel goed zit en dat ik het relatief vlak kan houden." 

Voor Wüst, die vrijdag zilver won tijdens de ploegenachtervolging, staan de World Cups vooral in het teken van de WK Afstanden, waar ze haar seizoen met een gouden medaille hoopt af te sluiten. "Dit zijn mooie wedstrijden om de puntjes op de i te zetten richting dat toernooi. Vandaag was een goeie rit. Er zaten dingen in die heel goed waren en dingen die beter kunnen. Aan mij de taak om te laten zien dat het op 12 en 14 februari beter kan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan