Live
Shop
Nieuws 22 jan 2021

Nederlandse vrouwen grijpen zilver: 'Voor nu moeten we hier tevreden mee zijn'

De Nederlandse vrouwen zijn er net niet in geslaagd om bij de eerste ploegenachtervolging van het seizoen de gouden medaille te veroveren. Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje reden tijdens de World Cup in Heerenveen weliswaar de derde tijd in Thialf ooit gereden, maar dat bleek net niet voldoende om Canada van het goud te houden. "We hebben het netjes gedaan."

Foto : Sander Chamid

De Nederlandse ploeg, die voor het eerst in deze samenstelling reed, kwam in de derde rit uit op een tijd van 2.57,04 en leek daarmee goede papieren te hebben voor de overwinning. Niet alleen omdat er nog nooit een Nederlandse ploeg sneller was geweest in Thialf, maar ook omdat het tot dan toe de tweede tijd ooit gereden was in dit stadion. In de laatste rit doken de Canadese vrouwen, met Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais in de gelederen, er met een tijd van 2.56,71 echter nog onder.

Wüst, Achtereekte en Wijfje moesten daardoor genoegen nemen met zilver. "Voor een eerste keer in deze samenstelling hebben we het netjes gedaan. Natuurlijk is het jammer dat we niet hebben gewonnen, maar voor nu moeten we hier tevreden mee zijn", aldus Wüst, die vooral te spreken was over de onderlinge communicatie. "Goed communiceren was het belangrijkst en dat ging eigenlijk heel goed, al is dat in een leeg Thialf ook wel iets makkelijker, haha."

Verhalen
De Canadese vrouwen grepen onder leiding van de Nederlandse coach Remmelt Eldering toch wel enigszins verrassend het goud. De Canadezen hebben dit seizoen nog maar weinig op het ijs gestaan en reden vrijdag dus ook pas hun eerste wedstrijd van het seizoen. Of Wüst zich daarover verbaasde? "Enerzijds wel, omdat je alleen maar verhalen hebt gehoord dat ze nergens konden schaatsen, maar nu denk ik dat ze misschien meer geschaatst hebben dan ze zeggen", aldus Wüst.

"Maar aan de andere kant hebben zij wel altijd met elkaar kunnen trainen. Wij hebben vanwege corona sinds de zomer niet meer op dit onderdeel kunnen trainen", aldus de Goirlese, die ervan uit gaat dat er de komende weken standaard één keer per week op het onderdeel getraind wordt. "Als het aan mij ligt wel. Het zou wel fijn zijn als we richting volgend jaar iets vaker en strakker kunnen trainen, zodat we de puntjes op de i kunnen zetten voor de Spelen."

De Olympische Spelen in Peking moeten voor Wüst het kroonstuk worden van een indrukwekkende carrière. Behalve op de 1000 en 1500 meter hoopt ze op de team pursuit voor goud te gaan. "Ik vind het een superleuk onderdeel, zet me er altijd graag voor in. Als we het nog een tikkie serieuzer oppakken, kunnen we zeker voor goud gaan!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan