Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2021

Schulting: 'Ik voelde me meteen op mijn gemak'

Als laatste van de Nederlandse equipe arriveerde Suzanne Schulting vorige week in de langebaanbubbel. Na de successen op het EK Shorttrack in Polen maakt de 23-jarige Friezin zich nu op voor haar eerste WK Afstanden, waar ze op twee afstanden in actie komt. Een interview over de bubbel, haar (tijdelijke) coach en haar verwachtingen voor het WK. "Ik rijd voor de podiumplekken."

Foto : Sander Chamid

Het verschil tussen de Poolse shorttrackbubbel en de Nederlandse langebaanbubbel is groot, merkt Suzanne Schulting twee dagen voor haar WK-debuut op. In Gdansk, waar het EK Shorttrack van 22 tot en met 24 januari werd verreden, voelde ze zich toch wel een beetje opgesloten in haar hotelkamer. "We mochten het terrein van het hotel niet af en moesten drie keer per dag op onze kamer eten", vertelt Schulting tijdens een digitaal persmoment. "Hier (in het Van der Valk hotel in Wolvega) mag je tenminste beneden met elkaar eten en naar buiten om een rondje te lopen of te fietsen. Ja, het is hier veel relaxter."

Schulting brengt haar vrije tijd op haar hotelkamer door met het kijken van series en het lezen van boeken en tijdschriften. De voorbereiding op een toernooi is volgens haar niet anders dan tijdens andere jaren, al is het grootste verschil dat ze nu als 'shorttrackster' zonder teamgenoten zit. "Ik vond dat van tevoren wel een beetje spannend", geeft Schulting toe. "Je komt hier toch alleen aan en hebt niemand bij je, ik was benieuwd hoe dat uit zou gaan pakken. Gelukkig ben ik een persoon die het niet moeilijk vindt om met mensen te praten, waardoor ik heel snel mijn weg vond. Ik voelde me meteen op mijn gemak."

Tijdens het eten heeft ze het gezellig met teammanager Yvonne van Gennip ('het klikt heel goed tussen ons') en op het ijs mag ze meedoen met de sprinters van Team Jumbo-Visma. "Het is aanpoten voor het leven, maar dat vind ik fantastisch", aldus Schulting, wiens coach Jeroen Otter vanachter het glas staat toe te kijken. "We bellen na afloop van de training hoe de steigerung is gegaan en wat er nog beter kan. Tijdens de wedstrijden is Siep Hoekstra (coach van Team FrySk) aangesteld als mijn coach. Siep is een Fries, nuchter en zwart-wit en dat vind ik fantastisch. Dat ben ik namelijk ook."

Foto : Soenar Chamid

Druk
Schulting behoort al jaren tot de wereldtop in het shorttrack en timmert dit seizoen ook op de langebaan flink aan de weg. Hoewel ze aan het begin van het seizoen niet voornemens was om dit seizoen veel te gaan langebanen, bood de aanpaste schaatskalender haar de kans om zich te meten met de Nederlandse top. Na een knappe derde plaats bij het Daikin NK Sprint verzekerde ze zich bij het WK Kwalificatietoernooi eind december voor een startbewijs voor het EK Sprint én voor twee startbewijzen voor de WK Afstanden.

Het EK Sprint liet ze vanwege haar voorbereiding op het EK Shorttrack nog lopen, maar bij de WK Afstanden is Schulting komende week wél van de partij. Op de 500 meter (vrijdag) en op de 1000 meter (zaterdag) hoopt ze tevens een rol van betekenis te kunnen spelen. "Ik rijd voor de medailles, maar het is lastig in te schatten waar ik internationaal sta. De enige wedstrijden die ik dit seizoen heb gereden, zijn nationale wedstrijden. Natuurlijk heb ik wel gekeken naar het internationale veld en volgens mij zit het allemaal dicht bij elkaar. Het kan zijn dat ik op het podium eindig, maar ik kan ook zomaar zesde worden."

Schulting reed bij het WKKT in Thialf persoonlijke records op de 500 meter (37,71) en 1000 meter (1.13,97) en mikt bij het WK op nieuwe persoonlijke toptijden. "Dat zal ook afhangen van de omstandigheden", doelt Schulting onder meer op de ijskwaliteit en de luchtdruk in het lege Thialf. Of ze erbij gebaat is dat ze niet net zoals bij een EK of WK Shorttrack tot de favorieten behoort? "Misschien ben ik iets onbevangener, maar ik leg mezelf alsnog wel druk op, hoor. Ik wil gewoon goed presteren en voel aan alles dat dit een WK is. Ja, dat vind ik echt het allerlekkerste gevoel!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan