Tickets
Shop
Nieuws 06 feb 2021

Remco Schouten stopt: 'Als je het half gaat doen, word je niet beter'

Na Frank Vreugdenhil ziet AB Vakwerk nog een sterkhouder de ploeg verlaten. Remco Schouten zal komend seizoen niet meer in het schaatspeloton te vinden zijn. De 25-jarige Zuid-Hollander gaat zich richten op zijn werk in een fietsenwinkel en blijft daarnaast fanatiek wielrenner. “In september heb ik nog twee keer geschaatst, maar ik ben eigenlijk te druk met andere dingen.”

Foto : Hidde Muije

Bij zijn ploeg zagen ze zijn vertrek al een beetje aankomen, geeft Schouten aan. De ploeg had hem immers al gemist bij de gezamenlijke trainingen aan het begin van het seizoen. Sinds juni is hij fulltime aan de slag en hij mist het schaatsen niet. “Ik had best kunnen trainen, maar heb eigenlijk niet één keer gehad dat ik wilde. Overdag fiets ik lekker als het kan en dat doe ik al de hele winter.”

Schouten combineert namelijk al langer het fietsen en het schaatsen. Voor deze zomer stond hij ingeschreven bij de Nederlandse Vlasmanploeg, al kwam hij door de uitbraak van het coronavirus weinig aan wedstrijden toe. “Elke keer werd er weer van alles werd uitgesteld, dus ik had er voor de winter ook al niet veel vertrouwen in.” Bij AB Vakwerk stond hij op de rol als reserverijder, zodat hij ook veel kon blijven fietsen.

Met het stoppen van Schouten neemt opnieuw een talentvolle marathonschaatser afscheid. Na goede prestaties bij de beloften maakte hij in 2015 zijn topdivisiedebuut bij Okay Fashion & Jeans. Een jaar later reed hij in de kleuren van Bouw & Techniek naar een derde plek bij de Sjoerd Huisman Bokaal in Hoorn. Op Nieuwjaarsdag 2017 boekte hij echter zijn opvallendste prestatie. Op 21-jarige leeftijd eindigde hij achter Bob de Vries als tweede bij het NK op kunstijs.

Voldoening
Die prestatie noemt Schouten nu nog als een van de mooiste herinneringen aan zijn schaatscarrière. “Dat was denk ik een van mijn beste koersen. Die dag had ik heel goede benen en de NK’s lagen mij om een of andere reden altijd wel. Ik was nog heel jong en dan word je ineens tweede. Daar heb ik toen heel veel reacties op gekregen.”

In de jaren daarna bleven topprestaties uit, al speelde Schouten vorig jaar in een dienende rol wel vaak een belangrijke rol in de overwinningen van Bart Hoolwerf en Gary Hekman. “Ik heb bijna geen wedstrijd uitgereden, maar het gaf wel veel voldoening”, zegt hij daarover. “Ik heb het met veel plezier gedaan, een paar mooie resultaten gehaald en een tijd als prof mogen leven. Het was een leuke tijd en ik heb er een hoop van geleerd.”

Na een seizoen zonder wedstrijden is het nu dus mooi geweest. Schouten blijft fanatiek fietsen op amateurniveau, zodat hij zijn grote hobby kan combineren met zijn werk. “Dat is makkelijker dan schaatsen, want ik ga de deur uit en stap op de fiets. Het niveau in het marathonpeloton is hoog. Om mee te komen moet je in Thialf trainen en er alles voor doen. Als je het half gaat doen, word je ook niet beter.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan