Tickets
Shop
Nieuws 18 feb 2021

Wories meldt zich geblesseerd af voor Challenge Cup

Over precies een week gaat in Den Haag de Challenge Cup 2021, supported by Rabobank, van start. Dit belangrijkste kunstschaatsevenement op Nederlandse bodem wordt van 25 tot en met 28 februari gehouden op de piste van ijsbaan De Uithof. Het deelnemersveld telt diverse (inter)nationale toppers. Niki Wories heeft zich vanwege een blessure afgemeld.

"Ik heb een enkelblessure en mede omdat ik mezelf te veel heb gepusht richting de vorige wedstrijd, waar ik uiteindelijk ook alleen maar korte kür heb kunnen rijden, ben ik nu niet snel genoeg in vorm", laat Wories weten. "De Challenge Cup komt dus net te vroeg helaas. Ik push altijd door, maar het is me nu sterk afgeraden door fysio's en artsen. Omdat ik mijn enkel niet helemaal kapot wil maken ga ik nu, in tegenstelling tot wat ik normaal gedaan zou hebben en bij de wedstrijd in Minsk heb gedaan, geleidelijk aan opbouwen zodat ik over een paar weken echt weer ready ben."

De Challenge Cup, supported by Rabobank, is een internationale wedstrijd die voor veel rijders geldt als kwalificatiemoment voor de ISU WK Kunstrijden, die van 22 tot en met 28 maart worden gehouden in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Lindsay van Zundert en Wories zouden in Den Haag gaan strijden om Nederlands enige WK-ticket. Die tweestrijd gaat vanwege Wories' blessure niet meer door. Voor Van Zundert ligt nu de weg naar het WK open als zij op de korte kür nog voldoet aan de ISU-eis: een score van minimaal 30 punten. De jonge Brabantse kunstrijdster mag de strijd aanbinden met onder anderen de Duitse Nicole Schott, de Finse Jenni Saarinen en Loena Hendrickx uit België.

Namens Nederland komen bij de Challenge Cup ook de kunstrijparen Daria Danilova/Michel Tsiba en Nika Osipova/Dmitry Epstein in actie. Van hen mag straks maximaal één paar naar de WK in Zweden. TeamNL wordt op De Uithof gecompleteerd door het ijsdanspaar Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen.

77 deelnemers
Vanwege de coronapandemie gaat het NK Kunstrijden, dat steeds gecombineerd werd met dit evenement, niet door. Aan de Challenge Cup 2021 doen 77 kunstrijders mee, afkomstig uit 26 landen. Het sterkste deelnemersveld bij deze Challenge zien we bij de mannen, met als topfavorieten de Rus Mikhail Kolyada en Morisi Kvitelashvili uit Georgië.

Uit Rusland komen enkele wereldtoppers: Evgeniya Tarasova en Vladimir Morozov, de nationaal kampioenen en de nummers twee van de EK 2020 en WK 2019. Dit paar zal een interessante strijd om de medailles leveren met het Berlijnse team Hocke/Kunkel en de Oostenrijkers Ziegler/Kiefer.

De KNSB heeft, op basis van ervaringen in Thialf, een uitgebreid protocol opgesteld om ook de Challenge Cup coronaproof te laten verlopen. De wedstrijden zullen plaatsvinden zonder publiek, maar zijn wel integraal te volgen via een livestream. Via schaatsen.nl/live is deze te openen, tegen betaling van 5 euro per dag of 15 euro voor een passe-partout. Actuele informatie over het evenement, zoals het programma en deelnemerslijsten, is te vinden op de speciale toernooipagina.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan