Live
Shop
Olympische Spelen 04 feb 2021

Nog 365 dagen tot de Spelen: Is Beijing er klaar voor?

Het aftellen is begonnen! Over precies een jaar beginnen de Olympische Spelen in Beijing. In de hoofdstad van China, waar dertien jaar geleden de Zomerspelen nog plaatsvonden, is er met man en macht aan gewerkt om de olympische locaties ruim op tijd af te krijgen. En dat is gelukt.

Normaal gesproken zouden de Nederlandse schaatsers op dit moment in Beijing zijn om zich te prepareren voor de WK Afstanden. Vanwege de coronapandemie is er echter een streep gegaan door dit evenement, dat als testevent voor de Olympische Spelen zou gelden. In plaats daarvan komt er in oktober - nog vóór het World Cup-seizoen van start gaat - een invitatiewedstrijd. Of de Nederlandse equipe hier daadwerkelijk naartoe gaat, is nog niet bekend.

Voor de Winterspelen worden veelal bestaande accommodaties gebruikt: de shorttrackers en kunstrijders rijden hun wedstrijd in het al bestaande Capital Indoor Stadium, maar voor de 400 meterbaan is er een volledig nieuwe hal gebouwd. Deze baan draagt officieel de naam NSSO (National Speed Skating Oval), maar zal door de meeste mensen 'Ice Ribbon' worden genoemd vanwege de 22 horizontale lijnen die als linten om de buitenzijde van het stadion lopen en in de avond in diverse kleuren oplichten.

Om de ijshal 365 dagen per jaar te koelen, zal gebruik worden gemaakt van koolstofdioxide. Het is voor het eerst dat die techniek gebruikt zal worden op een olympische ijsbaan. De nieuwe methode heeft volgens het IOC en de organisatie in Beijing minder invloed op het milieu en zal gebruikt worden voor het langebaanschaatsen, shorttrack en kunstrijden. 

En hoe staan de Nederlandse atleten er een jaar van tevoren voor? Goed. Volgens databureau Gracenote haalt Nederland bij de Winterspelen in Beijing 21 medailles, één meer dan in 2018 in PyeongChang. Nederland zal met die oogst op de vijfde plek komen in de medaillespiegel. De schaatsers en de shorttrackers zullen - net als alle andere jaren - voor die plakken zorgen, verwacht Gracenote.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan