Tickets
Shop
Nieuws 12 feb 2021

Kok tegen Leerdam op 500 meter, Mulder treft Kulizhnikov

Femke Kok en Jutta Leerdam zijn op de tweede dag van de WK Afstanden aan elkaar gekoppeld op de 500 meter. De jonge sprintsters komen in de elfde en laatste rit in actie en weten dus precies welke tijd ze moeten rijden om wereldkampioen te worden.

Foto : Sander Chamid

Kok is dit seizoen de te kloppen vrouw op de 500 meter. Tijdens de World Cups in Heerenveen won ze alle vier de omlopen en schreef ze geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw ooit het eindklassement op haar naam te schrijven. Haar grote concurrente is Angelina Golikova; de Russin eindigde telkens kort achter Kok en neemt het vandaag in de negende rit op tegen Heather Mclean. Olga Fatkulina en Vanessa Herzog, twee andere kanshebsters, komen in de voorlaatste rit in actie.

Voor Leerdam, die de tweede World Cup wegens een voetkneuzing oversloeg, is de 500 meter een opstapje voor de 1000 meter. Op deze afstand is zij de regerend wereldkampioene. Suzanne Schulting, de derde Nederlandse vrouw op de 500 meter, komt in de eerste rit in actie tegen Béatrice Lamarche. De Friezin reed dit seizoen nog geen enkele internationale langebaanwedstrijd, maar was tijdens de nationale wedstrijden de grote verrassing. Zij hoopt dit weekend op een podiumplek.

Bij de mannen treft Ronald Mulder, de winnaar van de laatste 500 meter bij de World Cup, de regerend wereldkampioen Pavel Kulizhnikov in de voorlaatste rit. De Rus is dit seizoen nog altijd een onvoorspelbare factor, maar kan dit weekend zomaar weer uit zijn slof schieten. Eén rit eerder is het de beurt aan Dai Dai N'tab, de winnaar van de eerste 500 meter bij de World Cup. De sprinter van Team Jumbo-Visma treft de Canadese topsprinter Laurent Dubreuil. Kai Verbij treft in rit zeven de Wit-Rus Ignat Golovatsiuk. Ruslan Murashov en Artem Arefyev sluiten de 500 meter af.

De tweede WK-dag begint met tweemaal een ploegenachtervolging. De Nederlandse vrouwen, met Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Irene Schouten, mogen het in de laatste rit opnemen de Canadese vrouwen, die beide World Cups wisten te winnen. De mannenploeg, zonder Sven Kramer, maar met Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink, treffen in de voorlaatste rit ook drie Canadezen. De mannen hebben nog iets goed te maken na de vierde plek van twee weken geleden.

Bekijk hier de volledige loting van het WK.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan